John Davies
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00
Intel Başkan Yardımcısı ve Müşteri Çözümleri Grubu Başkanı John Davies, Intel Başkanı Otellini’nin Türkiye’ye gelişinden birkaç hafta önce ülkemizi ziyaret etti. Ziyaretinin İstanbul ayağında kendisiyle görüştüğümüz Davies’ten, yeni Intel Core 2 Duo mikroişlemci mimarisiyle ilgili detaylar konusunda bilgi aldık.
Davies, teknolojik gelişmelere paralel olarak artan hız ihtiyacını karşılayabilmek için, yaklaşık 12 yıldır piyasada olan Pentium’un yerini alacak yeni bir mikroişlemci mimarisini ortaya koymanın vaktinin geldiğini belirtiyor. Aslında bundan önce de Pentium mimarisinde önemli değişiklikler yapılmıştı. Şimdiye dek 4 nesli geride bırakan Pentium, 2003’te Hyper Threading teknolojisiyle işletim sistemi ve uygulamalara kendini iki ayrı işlemci olarak tanıtma becerisine de kavuşmuştu. Ancak Davies "İşlemcilerimizin hızına paralel olarak güç gereksinimleri de sürekli artıyordu, fakat buna karşılık verimlilik artışı istediğimiz düzeyde olmuyordu" sözleriyle, artık bu gidişin değişmesine ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için bulunan çözüm, tek bir işlemci üzerine birden fazla işlemci çekirdeği yerleştirmek.
Bir koltukta iki karpuz
Yenilenen işlemci mimarisinin yanında yeni Core 2 Duo platformunun en önemli özelliği, standart olarak birden fazla çekirdeğe sahip olması. İsimdeki Core yeni mikroişlemci mimarisini temsil ediyor. 2 rakamı işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu gösteriyor (Pentium işlemciler de 1, 2, 3 ve 4. nesil olarak isimlendirilmişti). Duo ise işlemcideki çekirdek sayısını simgeliyor. Peki işlemcideki çekirdek sayısının artması ne anlama geliyor? Sistemin genel yükü iki işlemci çekirdeği arasında dağıtıldığı için, işlemci çekirdeklerini yüksek hızlarda çalıştırmak gerekmiyor ve buna bağlı olarak performans artarken, güç tüketimi azalıyor. Davies, "yeni işlemcilerde güç tüketimini neredeyse yarıya düşürmemize rağmen neredeyse yüzde 50 performans artışı gerçekleştirdik. Bu sıkça rastlayabileceğiniz türden bir başarı değil" diyor.
Tabii bu yeni mimari, yazılım ve donanımlarda uyumluluğu da gündeme getirecek. Lakin Intel bu konuda da hazırlıklı. 2003 yılında Hyper Threading teknolojisi çıktığından beri giderek artan işletim sistemi ve uygulama desteği, yeni çok çekirdekli işlemcilerle uyumluluğun da yolunu açmış. Davies, "Eğer işletim sistemi ve yazılımların uyumluluğunu sağlamak söz konusu olsaydı, yeni platforma geçiş için yıllarla ifade edilecek bir zaman gerekirdi" sözleriyle durumu açıklıyor.
Akıllı iş dağılımı
Çok çekirdekli işlemcilerin yaptığı, işletim sistemlerinin birden fazla programı aynı anda çalıştırabilmesini sağlayan çok görevlilik fonksiyonunu donanım seviyesine indirmek. İşlemci içerisindeki akıllı iş dağılımı yapabilen çekirdekler, bilgisayar üzerinde çalışan uygulamaların iş yükünü uygun biçimde yüklenerek hem ön, hem arka planda çalışan programlar için uygun performans sağlayacaklar. Bu sayede daha önce birlikte çalıştıklarında genel performansı ciddi anlamda etkileyen uygulamalar, artık daha verimli ve birbirlerinin işlemci kaynağına müdahale etmeden çalışabilecekler.
Davies, son olarak Core 2 Duo ailesinin özel bir ürün veya yeni bir seçenek değil, doğrudan Pentium serisinin yerini almak üzere tasarlanmış bir ürün olduğuna dikkat çekiyor.