Dijital makinenizle çektiğiniz kareleri, bellek kartına kaydediyor, çektiklerinizi makinenin üzerindeki ekrandan görüp, beğenmezseniz silip, yenisini çekiyorsunuz. Bilgisayara aktardığınız fotoğrafları CD’ye yazdırmak veya makinenin belleğinden direkt kağıt baskısı yaptırmak da mümkün. Gitgide yaygınlaşan dijital fotoğraf makineleri sizin de kalbinizi çaldıysa, bir tane edinmeden önce bilmeniz gerekenler, kullanmaya yeni başlayacaklara makine seçenekleri, fiyatlar burada.
Dijital fotoğraf makineleri, objektiften giren ışığı filme değil, ışığa duyarlı bir dijital sistem üzerine düşürüyor. Belleğe kaydolan fotoğraflarınızı, hiçbir aracı veya materyale ihtiyaç duymadan, USB kablo bağlantısı yoluyla bilgisayara aktarıp, kendinize dijital albümler yapabiliyorsunuz. Ya da bilgisayar üzerinden CD’ye yazdırabilir, Fuji, Kodak, Yalçınlar gibi dijital fotoğraf merkezlerinde karta baskı yaptırabilirsiniz.
Dijital fotoğraf makineleri çoğunlukla amatörlere yönelik üretildiği için, çoğunda beyaz ayarı, diyafram ve enstantene gibi teknik ayarların elle yapılması mümkün olmuyor. Lensler ve objektif değişmiyor. SLR (Single Lens Reflect) olarak üretilen dijital makineler, piyasadaki en kaliteli dijitaller.
Dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları biraz yüksek. Diğerlerinin arasında daha uygun fiyatlı gibi görünen bir makineyi almadan önce bellek kapasitesine mutlaka dikkat etmelisiniz. Çünkü, nispeten ucuz olan bir makinenin, hafızası da kısıtlı olabilir. 8 MB, 16 MB’lık hafızaya sahip dijital fotoğraf makinelerine, sadece beş kare fotoğraf sığacağı için, pek işinize yaramayabilir. Yüksek çözünürlüklü bir dijital fotoğrafın boyutu 3 MB civarında, bu yüzden makinenin dışarıdan bellek kartı takarak, hafıza artırmaya uygun olmasına da dikkat etmelisiniz. Harici bellek kartlarının fiyatları 256 MB için 150, 512 MB için 250 Euro civarında.
BELLEĞE DİKKATDijital fotoğrafta piksel sayısı ne kadar çoksa, fotoğrafın kalitesi yani çözünürlüğü o kadar yüksek oluyor. Piyasada daha profesyoneller için üretilmiş, 16,5 milyonpiksellik makineler de var ama basit sistemli, otomatik ayarlı dijital makinelerin çözünürlüğü 3-5 milyon piksel arasında. Kaliteli fotoğraflar için, çözünürlüğü 5 milyonpikselden yüksek olan makineleri tercih edin.
Tatilde, gezide, bilgisayara ulaşamadığınız durumlarda, fotoğraf makinenizin hafızası dolduğunda imdadınıza USB bellekler yetişiyor.
Fotoğrafları bilgisayara aktarmanın saatlerce sürmemesi için, üzerinde USB bağlantı ibaresi olan makineleri tercih edin. USB çok hızlı aktarma sağlıyor, yeni modellerin çok büyük kısmı veri bağlantı tipi olarak USB’yi kullanıyor zaten. Dijital fotoğraf makinesi alırken, bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta, pilinin şarj edilebilir olması. Aynı cep telefonlarında olduğu gibi, uzun ömürlü olduğu için lityum-iyon pilli makineleri tercih etmelisiniz.
KENDİNİZ BASINBilgisayar hafızasındaki, CD’deki dijital fotoğraflar;
film ve banyo masrafını ortadan kaldırıyor. Ama ben dijital kalitede, kağıda basılmış fotoğraflar istiyorum diyorsanız, dijital baskı merkezlerine makinenizi, sadece hafıza kartınızı veya yazdırdığınız CD’yi götürüp, tanesi 500-550 bin liradan bastırabilirsiniz. Karta basılan fotoğraflar, hafızadan CD’ye aktarılıp size hediye ediliyor. Epson’un, Kodak’ın, Canon’un kendi fotoğraflarınızı evde kendiniz basabilmeniz için, ev tipi, küçük fotoğraf yazıcıları var. Fiyatları 200-400 milyon lira arasında. 20’li fotoğraf kağıtları da yaklaşık 10 milyon lira.
En uygun dijital fotoğraf makineleriKodak CX7300: Kodak’ın dijital fotoğraf dünyasına yeni girenler için ürettiği, zoom’lu ve 3 megapiksellik bir makine. Video çekim de yapan CX7300 kolay mönüsüyle, bu teknolojiden gözü korkanlar için birebir. Kodak CX7300’le, çözünürlüğü çok yüksek olmadığından, 28x35’lik baskılar alınıyor. 231 milyon liraya satılıyor
Fujifilm Q1: Renkli, eğlenceli tasarımıyla, kısa sürede popüler olan bir model. Kullanımı çok basit. 8 MB’lik dahili belleği çok kısıtlı olduğu için, xD Picture kartlarla artırmak gerekebilir. 3 milyonpiksel çözünürlüklü fotoğraflar, kısa süreli videolar çekebilirsiniz. İki kalem pille çalışıyor, sadece avuç içi büyüklüğünde olduğundan kullanımı, taşıması çok rahat.
Fiyatı 139 euro.
Fujifilm Fine Pix E500: 5,1 cm çapındaki büyük ekranıyla, çektiğiniz fotoğrafları net görebileceğiniz, büyük tuşlarıyla çok kullanışlı, yeni bir model.
Fiyatı 369 euro.
Canon Powershot A95: 5 milyonpiksel çözünürlüklü A95’le, A3 boyutuna kadar büyüyebilen, kaliteli fotoğraflar çekmek mümkün. Plaj, kar, su altı, iç mekan, gece gibi sekiz farklı sahne modu, çektiğiniz fotoğrafların üzerine ses ekleyebilme özellikleri A95’i süper eğlenceli bir cihaz yapıyor. Üzerindeki 360 derece dönen, geniş LCD ekranı, kullanımını kolaylaştırıyor.
Fiyatı 410 euro.
Nikon CoolPix: CoolPix, Nikon’un basitleştirilmiş dijital fotoğraf makinelerin bulunduğu bir seri. E3700 modeli, ucuz fiyatlı SD hafıza kartları üzerinde çalışıyor, yaygın olarak kullanılan MultiMediaCard’ı desteklemiyor. Çözünürlüğü 3.4 megapiksel. Video çekiyor, ses kaydediyor. En iyi kareyi kendisinin seçmesi, amatör kullanıcıların işini kolaylaştırıyor.
Fiyatı 637 milyon TL