Yeni anayasaya ihtiyacımız var

Güncelleme Tarihi:

Yeni anayasaya ihtiyacımız var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2024 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Mevcut anayasanın yeni Türkiye’yi taşıması mümkün değildir. Türk demokrasisi yeni ve sivil anayasasını ülkemize kazandırmalıdır” dedi. TÜİK’in 2023 yılı doğum istatistiklerinin endişe verici olduğunu da kaydeden Erdoğan, “En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda özetle şunları kaydetti:

“Yamalı bohçaya dönüşen 1982 Anayasası ile ağır aksak bugünlere kadar gelebildik. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü üzülerek ifade ediyorum darbe anayasası ile karşıladık ve geçirdik. Bunu Türk siyaseti adına bir eksiklik olarak gördüğümü daha önce de dile getirdim. Karşımızda insicamı bozulmuş, bütünlüğü kaybolmuş, ileri demokrasi ve radikal vesayetin izlerini aynı anda taşıyan bir anayasa bulunuyor. Bu hakikati sadece biz değil hukukçular da sık sık ifade ediyor. Mevcut anayasanın yeni Türkiye’yi taşıması mümkün değildir.

HERKES SAHİPLENMELİ

85 milyon olarak yeni yüzyılda yeni anayasa ülküsünü gerçeğe dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunu kendimiz için istemiyoruz, Türkiye’nin milletimizin buna ihtiyacı var. Siyaset kurumu sivil anayasa yapabilecek kudrete, toplumsal temsiliyete, olgunluğa sahiptir. Türk demokrasisi yeni ve sivil bir anayasayı ülkemize kazandırarak darbe geleneğiyle hesaplaşmasını tamamlamalıdır. Yeni anayasa sadece siyasetin konusu da değildir. Sivil toplum, akademi, baro, gazetecilerin ve darbelerin mağdur ettiği tüm kesimlerin de süreci sahiplenmesini arzu ediyoruz.

Haberin Devamı

DÜNYADA İLK ÜÇTEYİZ

Türkiye’nin tarih yazdığı alanların başında hiç kuşkusuz savunma sanayii geliyor. TB2, Akıncı, Anka ve Aksungur silahlı insansız hava araçlarımız ile SİHA teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasındayız. Afrika’dan Avrupa’ya 50’den fazla ülke Türk şirketlerinin ürettiği İHA’ları kullanıyor. İHA, tabii afetlerde de arama kurtarma faaliyetlerinde kritik rol oynuyor.

AKINCI’YI GÖREVLENDİRDİK

İran Cumhurbaşkanı Sayın Reisi ve beraberindeki heyetin vefat ettiği helikopter kazasında İHA’ların önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bayraktar Akıncı TİHA İranlı kardeşlerimizin talebi üzerine arama kurtarma çalışmalarında aktif görev üstlendi. Akıncı, zorlu hava şartlarına rağmen bölgede 7,5 saat arama tarama faaliyeti yaparak toplam 2 bin 100 kilometrelik uçuş gerçekleştirdi. Görevini başarıyla tamamladıktan sonra da ülkemize döndü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE UZATILAN HİÇBİR ELİ HAVADA BIRAKMAZ

Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis’in ülkemize yaptığı resmi ziyaret ilişkilerimizde yeni sayfa açma irademizin en son göstergesi oldu. Elbette birkaç görüşmeyle her sorunu çözecek değiliz. Ama ortak menfaat olduğu hususlarda uzlaşma zemini aramaktan da imtina etmeyeceğiz. Sayın Miçotakis’in de bizimle aynı hissiyatı paylaştığını görüyoruz. Risklerin farkında olarak inşallah süreci kararlılıkla ilerleteceğiz. Türkiye uzatılan hiçbir eli havada bırakmaz bırakmayacaktır.

CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ

Depremzedelerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için canla başla çalışıyoruz. Deprem bölgesinde yürütülen faaliyetleri çok yakından takip ediyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın bölgedeki son duruma dair kapsamlı sunumunu dinledik. Yaz aylarında birlikte inşallah inşallah daha seri şekilde tamamlanacak.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN’A YARDIM

Büyük bir sel felaketiyle karşılaşan Afgan halkına geçmiş olsun diyorum. Bölgeye 43 vagondan oluşan yardım treni gönderiyoruz. Gümrük işlemlerinden sonra inşallah yarın bölgeye sevk edeceğiz.”

NÜFUS ARTIŞ HIZI ENDİŞE VERİCİ

TÜİK’in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2.38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1.51’e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1 seviyesinin altındayız. Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyoruz. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür bunu korumak zorundayız. Önümüzdeki dönem bu konularda daha kararlı olacağız.

Haberin Devamı

EUROVISION TOPLUMSAL YOZLAŞMANIN TRUVA ATI

Küresel dayatmanın en bariz olduğu alanların başında cinsiyetsizleştirme politikaları geliyor. Bunun dünyada nasıl vahim boyutlara ulaştığına önceki hafta düzenlenen Eurovision yarışmasında bir kez daha şahit olduk. Özgürlük maskesi altında rol model olarak gençlere takdim edilen tuhaf tiplerin toplumsal yozlaşmanın truva atları olduğu açıktır. Bunun bilinçli bir politika olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. Türkiye’yi son 10-12 yıldır bu kepazelikten uzak tutarak ne kadar isabetli karar verdiğimizi görüyoruz. Ülkemizde 31 Mart seçimleriyle el değiştiren bazı yerel yönetimlerin ilk icraatlarından biri görüyoruz ki içki tüketiminin yaygınlaştırılması oluyor. Kimse kusura bakmasın, belediyelerin görevi kamusal alanda içkiyi özendirici işler yapmak, gazetecileri özel uçaklar tutup şarap festivallerine götürmek değil, insanları alkol belasından uzak tutmaya çalışmak olmalıdır.

Haberin Devamı

1 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyet üyelerinin vefatından derin üzüntü duyduk. Hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Kabine toplantımız esnasında Cumhurbaşkanı vekili sayın Muhammed Muhbir ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Taziyelerimizi kendilerine ilettik. Merhum Reisi’yi 24 Ocak’ta Ankara’da ağırlamış, ilişkilerimizi ileriye taşımıştık. Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla temasa geçerek arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kabine toplantımızda İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde 1 günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık. İranlı kardeşlerimizin tekrar başı sağolsun diyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!