Yeminde ‘Türk’ ‘Türkiye’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Yeminde ‘Türk’ ‘Türkiye’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

20 yıl önce başında yeşil-kırmızı-sarı bir bantla kürsüye çıkan ve yeminini Kürtçe cümleyle bitiren Leyla Zana dün de tartışma yarattı. Tartışmalar üzerine TBMM konu ile ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Zana, yeminin “...büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” şeklinde biten bölümünü “...büyük Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim” şeklinde okuduğu ileri sürüldü. Oturumu yöneten Meclis Başkanı Çiçek, Zana’ya yemini tekrarlatmadı. Zana yemin sonrasında “Yeminin içtüzüğe uygun şekilde edilmesi kararı var. Ben de karara uydum, fakat ‘Türk’ yerine ‘Türkiye’ dedim. Ancak bir kasıt yok, bir planlama değil. Bilinç altımın bir oyunu. Başkan da tekrar istemeyince yerime geçtim” diye konuştu. Cemil Çiçek, durumu fark etmediğini belirterek “Divandaki arkadaşlar da bana bir şey söylemedi. Zana’nın bunu ‘bilerek söylediği’ yönündeki açıklamasından da bilgim yok. Şimdi referansımız Meclis tutanakları olacak. Ardından yemini tekrar mı eder; yoksa bu şekilde devam mı eder ona karar vereceğiz” dedi. TBMM Başkanlığı ise akşam saatlerinde, ses kayıtları ve görüntülerin incelenmesi sonucunda Zana’nın yemin ederken ‘Türkiye’ değil ‘Türk’ ifadesini kullandığının tespit edildiğini, yeminin anayasaya uygun olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

LEYLA ZANA BÖYLE YEMİN ETTİ / WEB TV

1991 yılında SHP listelerinden seçilerek geldiği, 1994 yılında polis zoruyla veda ettiği TBMM’ye 17 yıl sonra yeniden dönen Zana hislerini, “Karmaşık, çok karmaşık duygular içindeyim” sözleriyle özetledi.

TBMM BAŞKANLIĞI'NDAN "LEYLA ZANA" AÇIKLAMASI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Bir kurucu meclis ruhuyla ülkenin hak ettiği gerçek halk anayasasına kavuşacağı, herkesin kendini eşit yurttaş hissedeceği Türkiye’yi yaratma adına parlamentoya giriyoruz” diye konuştu.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, kendisinin sağ kurtulduğu Kızıldere’de ölen Mahir Çayan ve 5 arkadaşı ile Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın anısına yakasına karanfil demetinden oluşan rozet takarak yemin etti.

BDP’liler yeminlerini Hatip Dicle kararını protesto eyleminde öldürülen Halil İbrahim Oruç’a adadı. BDP sıraları, parti hiyerarşisi uygulamasına da sahne oldu. BDP’lilerin “Eşbaşkan” olarak nitelendirdiği Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ilk sıraya oturdu. Bağımsız milletvekilleri ve DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk 2.sıraya, Leyla Zana da 3. sıraya oturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!