Yemenskiy Varyant (*)

Güncelleme Tarihi:

Yemenskiy Varyant (*)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 00:00

Suriye’deki son katliamın ardından ABD düğmeye bastı. NYT’nin haberine göre Obama Yönetimi, Beşar Esad’ın iktidardan uzaklaştırılması için Moskova’ya “Yemen seçeneğini” önerecek. Bu formülde, Suriye’deki “rejim kalıntıları” iktidarda kalacak.

Haberin Devamı

ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times, Obama Yönetimi’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayrılması için Rusya’ya Yemen’de uygulanan geçiş modelini önermeyi düşündüğünü bildirdi. Gazete, “Yemen örneği Moskova’da o kadar çok tartışılıyor ki, Rusça’daki ‘Yemenskiy Varyant’ (Yemen seçeneği) ifadesi aynen ABD’de de kullanılmaya başladı” diye yazdı.

Yemen modeli, Arap Baharı’nın farklı işlediği bir”devrim” sürecine işaret ediyor. Bu ülkeyi 33 yıl demir bir yumrukla yöneten Ali Abdullah Salih, uzun ve kanlı bir isyanın ardından koltuktan inmeye ikna edilmişti. Salih, Körfez İşbirliği Konseyi ile sağlanan anlaşmayla dokunulmazlık hakkı verilerek Yemen’i terketmiş, 27 Şubat’ta yerine yardımcısı Abdullah Rebu Mansur el Hadi geçmişti. Şimdi ABD, benzer yöntemle Suriyeli muhalif grupları tatmin edecek, fakat Suriye’deki Baas rejimini de tamamen silmeyecek “Esadsız bir Suriye” modeli için Rusya’nın desteğini arıyor.

Haberin Devamı

Gelecek ay Putin’e bizzat önerecek

Moskova’nın desteğinin “kritik” olduğunu vurgulayan gazete, Başkan Barack Obama’nın, önerisini gelecek ay Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e bizzat sunacağını yazdı. Putin’in 7 Mayıs’ta devlet başkanlığı koltuğuna dönmesinden bu yana iki lider ilk kez bir araya gelecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon’un üç hafta önce Putin’e “Yemen seçeneğinden” bahsettiği belirtildi.

* Yemen seçeneği


RUSYA NE DİYECEK

Moskova’dan geri adım yok

ABD’nin çabalarına karşın Rusya’nın Suriye ile yakın ilişkileri sürüyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Hlaponin, geçen cuma Moskova’da yapılan Rusya-Suriye 8. Karma Ekonomik Komisyon toplantısında, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Celilati’ye, “Belarus ve Kazakistan ile kurduğumuz gümrük birliğine siz de katılın” dedi. Celilati, “Memnuniyetle” yanıtını verdi. İmzalanacak serbest ticaret anlaşması, ekonomisi uluslararası yaptırımlarla darboğaza düşen Suriye yönetimine nefes alma fırsatı yaratabilir. /Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA


Davutoğlu: Zalimin yanında olmayız

SURİYE’de 15 ayda 13 bin kişinin can verdiği isyanın kalbi Humus’un Hula ilçesinde onlarcası  çocuk yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğü katliamın ardından, Müslüman Kardeşler ölümlerin çoğunun ordu bombardımanından değil, rejim yanlısı “Şebiha” milislerinin evleri basması sonucu gerçekleştiğini açıkladı.
Suriye yönetimi, katliamda “hükümetin hiçbir sorumluluğu olmadığını” savundu.

Haberin Devamı

İstanbul’da Suriye Ulusal Konseyi heyetini kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise “Mısır’da demokrasi isteyip, Suriye’de demokrasi istememek olmaz. Hiçbir zaman zalimin yanında yer almayacağız. Bu böyle biline” dedi. Muhalif lider Burhan Galyun, BM askeri müdahale için harekete geçmezse “kurtuluş savaşı” başlatacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!