Güncelleme Tarihi:
1971- Alice Waters, Berkeley, Kaliforniya'da ‘Chez Panisse’ restoranını açtı.
1972- Calvin Trillin, Playboy dergisinde yazdığı yazıda ‘Tabii ki dünyanın en güzel ve en iyi restoranları benim doğduğum şehir olan Kansas City’dedir' dedi. Bunun üzerine entelektüeller arasında ‘en iyi restoran ne demektir’ temalı müthiş bir tartışma başladı.
1973- Fransız yemek ve seyahat dergisi Gault-Millau ‘Nouvella Cuisine’ kavramını ilk kez kullandı
*
1975- New York Times'ın yemek eleştirmeni Craig Clairborne ve Pierre Franey, Paris'teki ‘Chez Denis’ restoranında tarihe geçen bir akşam yemeği yediler. Tam 31 adet yemek ve 9 ayrı şarap tattılar. Yemeğin faturası 4 bin dolar tuttu. Bunu olayın sponsorluğunu üstlenen American Express karşıladı. Yemek ‘O güne kadar dünyada yenilen en pahalı akşam yemeği’ olarak tarihe geçti.
1975- New York'taki efsanevi ‘Le Cirque’ açıldı. Şef Jean Vergnes ve Maitre d'Sirio Macciani ortaktı bu restoranda.
1975- Arthur Bloomfield'in çıkardığı ‘Guide to San Fransisco Restaurants’ın 1975 edisyonunda 8 restoran üç yıldız almayı başardı. Bunlardan üçü İtalyan, ikisi Çin, biri Japon, biri Fransız ve sonuncusu da Trader Vic's adlı lokantaydı
1977- Jane ve Michael Stern ‘Roadbook’ adlı, daha sonra klasikleşen yemek kitaplarını yayınladılar. Kitapta ismi fazla duyulmamış olan ama muhteşem yemekler sunan lokantalar tanıtılıyordu.
1978- Michael ve Arianne Batterberry ‘Food and Wine’ dergisinin ilk sayısını yayınladılar.
*
1980'Lİ YILLAR
1982- Tim ve Nina Zagat, daha sonra çok meşhur olacak restoran rehberi ‘Zagat Survey’in ilk baskısını çıkardılar.
1982- Gault Millau, restoran rehberlerinin ilk İngilizce baskısını yaptı.
1983- New York'taki ‘The Water Club’ adlı restoranın sahibi Michael O'Keefe, New York Times'ın restoran eleştirmeni Mimi Sheraton'u restoranından kovdu. Peruk giydiği halde onu tanıdığını söyleyen Michael O'Keefe, eleştirmene servis vermeyi redetti. Mimi Sheraton ise hayatında ilk kez bir restorandan kovulduğunu söyledi. Bu olay Amerikan medyasında uzun süre tartışıldı.
1985- New York dergisi Tim ve Nina Zagat'ı kapak konusu yaptı. Bu da Zagat Survey'e duyulan ilgide büyük patlama yarattı. Bir ay içinde Zagat Survey'den tam tamına 75 bin adet satıldı.
1986- James Beard Vakfı yemek sanatındaki mükemmeliği arama ve buna yaklaşanları ödüllendirme amacıyla kuruldu. Vakıf ilk ödülünü 1991 yılında verdi.
*
1990'LI YILLAR
1993- 24 saat yemek sanatı üzerine yayın yapan kablolu kanal The Food Network yayın hayatına başladı.
1993- Cook's Illustrated magazini yayın hayatına atıldı.
1996-97 yılları arasında Amerika'da yiyeceklerdeki bakteriler ve bunların insan sağlığına olabilecek olumsuz etkileri konusunda çok büyük tartışmalar yaşandı. Hükümet özellikle süpermarketlerde satılan yiyeceklere daha büyük denetimler getirdi.
1996-97- The New York Times yemek sayfalarını yeniden düzenledi.
1996- Consumer Report dergisi bile restoran değerlendirme yazıları yayınlamaya başladı. Dergiye göre Bob Evans, Cracker Barrel, Eat'N Park, Houston's, Romano's Macaroni Grill ve Ruth's Chris Steak House Amerika'nın en yüksek puan alan aile restoran zincirleri.
1997- Jean Georges ve Le Cirque 2000 adlı New York restoranlarının açılması gurmeler arasında büyük olay yarattı. Medya ilgisi nedeniyle bu açılışlar neredeyse ulusal olay haline geldi.
1997- Entertainment Weekly dergisi 1997 yılında Amerikan yemek sektöründeki en önemli isimlerin Top 10 listesini yayınladı. Listeye giren şefler ve çalıştıkları restoranlar şöyleydi:
1- Sottha Khunn, Le Cirque 2000 (New York)
2- Jean-Georges Vongerichten, Jean Georges (New York)
3- Rick Bayless, Frontera Grill ve Topolobampo (Chicago)
4- Robert Del Grande, Cafe Annie (Houston)
5- Allen Susser, Chef Allen's (Miami)
6- Joachim Splichal, Patina (Los Angeles)
7- Charles Palmer, Aureole (New York)
8- Mary Sue Milliken ve Susan Feniger, Border Grill (Los Angeles)
9- Tommy Tang, Tommy Tang's (Los Angeles)
10- Emeril Lagasse, Emeril's (New Orleans)