Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği "sembolik" tarihe göre, 31 Ekim 2011 dünya nüfusunun yedi milyara ulaştığı gündü. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, altı milyarıncı bebek olarak 1999’da dünyaya gelen ve o günden bu yana ailesiyle sağlık ve geçim sıkıntısı çeken Bosnalı çocuk gibi demografik kilometre taşının yedi milyara ulaşmasını temsil eden bir bebek seçmek yerine, bu yıl her ülkeyi kendi bebeğini seçmeye teşvik etti.
Birçok ülke bu tavsiyeye uydu ve kendi yedi milyarıncı bebeğini seçti. Filipinlerin başkenti Manila’da gece yarısından iki dakika önce doğan Danica May Camacho, Guardian’ın haberine göre patlayan flaşlar, ömür boyu sürecek eğitim bursu ve BM’nin hazırlattığı bir pastayla dünyaya gözlerini açtı. Bangledeş’ten Kamboçya’ya kadar yedi milyarıncı bebek olma sıfatını taşıyan birçok yeni doğum meydana geldi.
Uluslararası Çocuk Hakları Grup Planı’na göre, Hindistan’da yedi milyarıncı bebek olarak dünyaya gelen Nargis adlı kız çocuğu, ülkesindeki cenin ölümleri ve erkek-kız çocuklarının arasındaki bozuk oranın altını çizme gayretinin sembolü oldu.
Bugün yedi milyarıncı bebeği kutlarken, onu kesin yeri ve zamanı bilinen bir kilometre taşı olarak sembolikleştirmek yerine, dünya nüfusundaki hızlı artış ve devamında gerçekleşecek sayısız anlama dikkat çekmek için kullanmalıyız.
NÜFUS ARTIŞI VERİLERİ YETERSİZ
Nüfus artışını öngörmek son derece karmaşık bir iş. Gelişmiş ülkelerden gelen nüfus verileri giderek gelişirken, Lübnan, Somali ve Özbekistan gibi ülkeler maliyeti yüksek nüfus sayımlarını on yıllardan beri gerçekleştirmedi. Dahası, ülkelerden gelen veriler genelde tartışmalara neden oluyor. BBC, Çin’de nüfus sayımının düzenli olarak yapılmasına rağmen, tek çocuk politikası nedeniyle, doğumların istatistiksel olarak daha düşük beyan edilebileceğine dikkat etti.
Dahası, kaçak göçmenler ve göçmen işçiler nüfus sayımını daha da zorlaştırıyor. Çok hızlı değişen dünyada doğum, ölüm ve göç oranlarını tespit etmek giderek zorlaşıyor.
YEDİ MİLYAR NÜFUSA 2014’DE ULAŞILACAK
Tüm bu belirsizlikler, ABD Nüfus Referans Büro’sunun ‘yedi milyar nüfusa haftalar önce ulaştık’ savunmasını açıklar nitelikte. Hatta, ABD Nüfus İdaresi ve Avusturya merkezli Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizleri Enstitüsü, dünyanın yedi milyar nüfusa gelecek bahara, hatta 2014’ün sonlarına dek ulaşmayacağını öne sürdü.
Peki, BM 31 Ekim’de nasıl 7 milyar rakamına ulaştı? BM Nüfus Bölümü’ne bağlı beş nüfus bilimci, 10 ay süren çalışmalarında çeşitli kaynaklara dayanarak, doğum oranını hesapladı. Ancak bu hesaplamaların yüzde 1-2 yanılma payı olduğu belirtildi.
Çin, Hindistan ve Endonezya gibi özellikle yoğun nüfuslu ülkelerdeki oranların, BM’nin geliştirdiği model grafikteki gibi yüzde 2’lik yanılma payıyla hesaplandığı düşünülürse, dünya nüfusu bu sene sonunda 56 milyon eksik ya da fazla olacak. Artı eksileri bir kenara bırakmak istiyorsak, seneye tekrardan yedi milyarıncı çocuğun doğuşunu kutlayabiliriz.