Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 11:23
Genelde kış aylarında talep daralmasına bağlı olarak düşen yazlık konut fiyatlarının, Mersin'de, yaz mevsiminde bile “taban” yaptığı bildirildi.
Mersin il merkezinden Aydıncık'a kadar 321 kilometre uzunluğundaki Mersin sahil bandında bulunan yaklaşık 900 sitedeki 80 bini aşkın ikinci konutlarda çok sayıda “satılık” tabelası dikkati çekiyor.
Aylarca asılı kalması nedeniyle bez afişleri kirlenen, sac levhaları paslanan “satılık yazlık konutlar” müşterisini beklerken, konut sahipleri ve emlakçılar müşteri sıkıntısından yakınıyor.
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yazlık konutta yaz mevsimine rağmen yaşanan talep daralmasını siyasi ve ekonomik gelişmelere bağlayarak, “Şu sıralar ülke gündemi oldukça yoğun, yatırımcılar geriye çekildi. Elinde parası olan yatırıma çevirmek için ekonomik ve siyasi gelişmelerin rayına girmesini bekliyor” dedi.
Madenli, ülke gündeminin yoğunluğunun yanı sıra konut kredisi faizlerinin eski cazibesini yitirmesinin de yazlık konut piyasasının daralmasında etken olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Yazlık konutların fiyatı, sitenin konumu ve havuz parklarına bağlı olarak değişiyor. Havuz parkı bulunmayan sadece havuzu bulunan bir sitede iki oda bir salon yazlık dairenin fiyatı 40-45 bin YTL arasında değişiyor. Konutun ekstrası varsa fiyatı 60 bini buluyor. Havuz parkı olan bir oda bir salon yazlık 60 ile 70 bin YTL arasında. Yine bu tür sitelerde iki oda bir salon daireler 75-85 bin, üç oda bir salon olanlar ise 100-150 bin YTL arasında değişiyor.”
Madenli, hiçbir dönemde, yaz aylarında yazlık konut fiyatlarının bu kadar düşmediğini kaydetti.
TOKİ'NİN KONUT SATIŞI
Madenli, durgun giden emlak sektörü nedeniyle meslektaşlarının zor durumda kaldığını, bu da yetmezmiş gibi Toplu Konut İdaresi'nin yabancılar dahil konut satışını tek bir şirket aracılığıyla yapmasının sıkıntısını yaşadıklarını anlattı.
Yabancıların da mülk edinmesine sınırlama getirildiğini anlatan Madenli, “Sınırlı sayıdaki konut satışını da TOKİ yapıyor. Anlaşma yapılan bir şirket Türkiye genelinde tüm konutların satışını gerçekleştiriyor. Hatta yabancıların tercihlerine yönelik konutlar üretiliyor. Gelinen noktada TOKİ önce müteahhitlerin şimdi de emlakçıların işini elinden alıyor” dedi.
Madenli, TOKİ ile rekabet edemeyen müteahhitlerin de yeni inşaatlara başlamadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu aşamada, yabancıların mülk edinmesine getirilen sınırlama kaldırılmalı. Bu sayede pazar büyümeli ve bu pazardan emlakçı da müteahhit de pay almalı. Yabancıya mülk satışıyla Türkiye Cumhuriyeti elden gitmez. Öyle olsaydı Almanya'ya çoktan Türk bayrağının dikilmiş olması gerekirdi.
Burada yabancıya konut satılırsa ev dekorasyonundan mobilya sektörüne, hatta mahalle bakkalına kadar ekonomiye olumlu yansıması olacak. Çünkü, yabancı uyruklular konut almakla kalmayıp bu konutun ihtiyaçlarını da yine buradan gideriyorlar, burada yaşıyorlar, tüm harcamalarını burada yapıyorlar. Konuyla ilgili oda yönetimi olarak ilgili mercilere başvuruda bulunarak sıkıntılarımızı dile getirdik.”