A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 00:00
Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Gökova'da yazlık konut fiyatlarının, yüzde 35'e varan oranlarda gerilediğini belirten uzmanlar, fiyatlardaki düşüşün alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği ifade ediyor.
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, ve Avrupa'da mortgage piyasasında yaşanan tıkanıklığın yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini azalttığını söyledi.
Bazı müteahhit ve emlakçıların yaptığı hatalar nedeniyle yabancıların konut almak için Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile balkan ülkelerine yöneldiğini belirten Tilkici, yabancıların talebinin azalması üzerine, yazlık konut satışının durma noktasına geldiğini kaydetti.
YATIRIMCI İÇİN İYİ BİR FIRSAT
Nevzat Tilkici, yatırımcıların, yazlık konut piyasasındaki durgunluğu değerlendirerek uzun dönemde diğer yatırım araçlarından daha fazla kazanabileceklerini söyledi. Tilkici, şöyle konuştu:
“Sektörde, 2005 ve 2006 yıllarına kadar yabancıların yatırımlarından kaynaklı canlılık vardı. Bodrum Türkbükü'nde 100 bin avroya satılan 100 metrekare müstakil bir yazlık, 2 yıl önce 130-135 bin euroya satılıyordu. Ancak mortgage piyasasında yaşanan tıkanık ile bazı müteahhit ve emlakçıların mesleki hatalarından dolayı, yabancılardan gelen talebin azalması üzerine ilçede yazlık fiyatları yüzde 35, arsa fiyatları ise yüzde 20 oranında düştü.
2006'da 100-110 bin sterline satılan ortalama bir yazlık, artık 65-70 bin sterline ancak alıcı buluyor. 2006 ve öncesinde Fethiye'de yabancılara yıllık ortalama 1500 villa satıyorduk. Fakat geçen yıl en fazla 500 villa satıldı.”
Fethiye'de yaklaşık 6 bin konutun satışa hazır beklediğini ifade eden Tilkici, “Fiyatlarımız taban noktaya düştü. Şartları alıcı belirliyor, yatırımcının pazarlık payı arttı. Yazlık konut piyasasında 2-3 yılda bir böyle durgunluklar yaşanır. Durgunluğun aşılacağını düşünüyoruz. Akdeniz kıyısı her zaman değerlidir. Bu dönemde yazlık alan yatırımcı, uzun dönemde kazançlı olur” diye konuştu.
“BODRUM'UN MARKA DEĞERİ VAR”
Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetkin de sektördeki durgunluk nedeniyle ilçede yazlık fiyatlarının yüzde 25 oranında düştüğünü söyledi.
İlçede satışa hazır çok sayıda yazlığın müşteri beklediğini belirten Yetkin, şöyle konuştu:
“Yabancılara konut satışında belirgin bir düşüş var. Mortgage piyasasındaki kriz ve yabancılara mülk satışını düzenleyen yasalardaki değişiklikler nedeniyle yabancılar, Balkan ülkelerine yöneldiler. 2006'ya göre Bodrum'da yazlık konut fiyatları yaklaşık yüzde 25 oranında düştü. Yerine ve niteliğine göre değişmekle beraber daha önce 125-130 bin dolara satılan yazlıkların fiyatı şimdi 100 bin dolarlara alınabilir. İlçede sadece sıcak paraya dönüştürebilmek için mal ettiğinin daha altında fiyatla konut satan müteahhitler var. Bu dönemde Bodrum'dan yazlık alan ileride kazanır. Bodrum'un marka değeri var. Burada konut her zaman kıymetli.”
“ŞİMDİ ALAN KAZANIR”
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Işık ise sektördeki durgunluğun yabancılara mülk satışı olan tüm bölgelerde görüldüğünü söyledi.
Marmaris'te yazlık fiyatlarının yüzde 30 oranında düştüğünü belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim tespitlerimize göre, Marmaris'te 700 yapı, üreticinin elinde kaldı. Yazlık fiyatları 2006'ya göre oldukça düştü. Şuanda ilçede daire fiyatına çift katlı bahçeli bir yazlık alınabilir. Fiyatlar tabanı buldu. Daha aşağıya düşmesini beklemiyoruz. Nakit parası olanlar için şimdi alım zamanı. Bu dönemde yazlık alan, uzun dönemde kazançlı çıkar. Yazlık fiyatları, Avrupa'daki ekonomik gelişmelerden çabuk etkileniyor. Avrupa'da emlak piyasasındaki tıkanıklık aşıldığı an Türkiye'de yazlık fiyatları hızla artar.”
Işık, Marmaris'te 170-180 bin YTL'ye satılan bir yazlığın 110-120 bin YTL'ye düştüğünü belirtti.
YAZLIK FİYATLARI
Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği verilerine göre, ilçede en düşük ve en yüksek yazlık fiyatları şöyle:
Merkez 70 - 300 bin YTL
Beldibi 70 - 150 bin YTL
Armutalan 100 - 650 bin YTL
İçmeler 150 - 750 bin YTL
Söğüt 150 - 700 bin YTL
Bodrum'da ortalama 100 metrekarelik müstakil yazlık fiyatları da şöyle:
Merkez 140 - 200 bin Euro
Türkbükü 100 - 150 bin Euro
Yalıkavak 120 - 170 bin Euro
Fündoğan 75 - 100 bin Euro
Gümüşlük 60 - 90 bin Euro
Turgutreis 60 - 90 bin Euro