Güncelleme Tarihi:
Havaların ısınmasıyla birlikte yuvalarından çıkan, hareketlilikleri artan ve daha hızlı üremeye başlayan böcekler, global ısınmanın etkileriyle insan sağlığını ve huzurunu tehdit eden belki de en yoğun problem. Büyük kentlerdeki iç içe yapılaşmalar, altyapı sorunları, temizlik alışkanlıkları bu tür zararlılarla ilgili yaşanabilecek olası riskleri yükseltmektedir. Böcekler çok sayıda bakteri taşımasının yanı sıra astım, bronşit, saman nezlesi ve nefes darlığı gibi kronik rahatsızlıkları tetikleyici özelliğe de sahip.
Evinizde yaşayabileceğiniz olası bir böcek probleminde her şeyden önce profesyonel bir ilaçlama şirketinden yardım almak işin en doğrusu. Sorunun doğru tespiti, evinizdeki riskli noktaların iyi değerlendirilmesi ve çözüme yardımcı olabilecek ürünlerin doğru yerlerde kullanılması mücadelede oldukça büyük önem taşıyor.
KORSAN FİRMALARA DİKKAT
Konuyla ilgili bir diğer önemli husus da böcek ilaçlama hizmetini alacağınız şirketin seçimi. İlk araştırmanız gereken, firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından güncel ruhsata sahip olup olmadığı ve kullandığı ilaçların Sağlık Bakanlığı – Dünya Sağlık Örgütü onaylı olup olmadığı. Böcek Avcısı Genel Müdürü Aydın Ertunç, sektörde büyük suiistimaller olduğunu ve tüketicinin çok dikkatli olması ve iyi araştırma yapması gerektiğini belirterek "Yaz mevsimiyle birlikte artan ilaçlama talebi çok sayıda firma görünümünde korsan kişiyi cezbederek sektörün içine çekebiliyor. Bu da tüketicinin bilinçsiz kimyasal uygulamalara maruz kalıp sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyebiliyor" diyor.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Her şeyden önce problemin tek başına yapılacak ilaçlamayla sona ermeyeceğini bilmek gerektiğini belirten Aydın Ertunç verilecek mücadeleyle ilgili önerileri şunlar:
1. İzolasyon - Alışveriş torbalarından, ambalajlardan dahi eve, işyerlerine girebilen böceklere karşı binanın iyi izolasyonu en önemli önlem.
Kapı ve eşiğini boşluk bırakmayacak hale getirmek. Pencerelerde, bahçe kapılarında mutlaka tam kapanabilen sineklik kullanmak. Havalandırma boşluklarına ya da aydınlıklara bakan pencerelerin izolasyonu. Su tesisat bağlantı noktalarında vyarık ve çatlakların kapatılması. Ev içlerinde süpürgelik ve kapı kasa kenarlarında boşluk bulunmaması.
2. Temizlik – Zaralılar için besin olabilecek atık ve artıkların kontrolü.
Mutfakta tezgah üstlerinin daima temiz ve kuru tutulması. Yere dökülen besin kırıntılarının hemen toplanması. Buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi çalıştığında ısı üreten cihazların periyodik aralıklarla yerlerinden oynatılarak altlarının ve civarlarının temizlenmesi. Karanlık köşelerin kuru ve temiz tutulması. Drenajların mümkün olduğunca temiz tutulması.
3. İlaçlama – Doğru zamanda, doğru yöntem ve ilaçlarla yapılacak profesyonel uygulama.
Bireysel önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda alınacak profesyonel ilaçlama konusunda da zamanlamanın önemine dikkat çeken Aydın Ertunç, bilinenin aksine hizmetin pahalı olmadığını ve günlük yaşamı sekteye uğratabilecek zahmetli ön hazırlıklar ve sonrasında temizlik gerektirmediğini belirtti. Bu konuda yanlış bilinen bir diğer hususun da ilaçlama sonrasında saatlerce ve günlerce alanın kullanılamadığı görüşü.