Güncelleme Tarihi:
Çin'in Uygur-Sincan bölgesinde meydana gelen çatışmalardan sonra gündeme gelen ve "Uygurların Anası" olarak nitelendirilen Rabia Kadir'e, Türkiye'ye gelebilmesi için vize tartışmaları yaşanırken, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatından önce TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Rabia Kadir'e niçin vize verilmediğini sorduğu, ancak bu sorusuna da cevap alamadığı belirlendi.
Dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın cevaplandırması istemiyle Muhsin Yazıcıoğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Rabia Kadir'in Dünya Uygur Kongresi Başkanı olduğu, Türkiye'ye gelmek için bir çok defa Washington Büyükelçiliğimize başvurmasına rağmen, hiç birinde vize verilmediği öne sürdü. Kadir'in 2006 yılının Nisan ayında İstanbul'da düzenlenen Dünya Demokrasi Platformu ile Mazlum-Der tarafından 2007 yılının Ocak ayında verilmek istenen "insan hakları ödül töreni" için gelme girişimlerinin de vize alınamadığı için sonuçsuz kaldığını önergesinde öne süren Yazıcıoğlu, şu iddiada bulundu:
"Rabia Kadir'le ilgili olarak Türkiye'deki Doğu Türkistan sivil toplum örgütleri, AKP hükümetinin yetkilileriyle görüştüklerinde aldıkları cevap 'Çin'le ilişkilerimizi sıkıntıya sokmak istemiyoruz.' şeklinde olmuştur."
Havaalanından çevrilmiş
Yazıcıoğlu, önergesinde, Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa'nın da 22 Ağustos 2008'de, Antalya'ya tatil için geldiğini, ancak havaalanından "Türkiye'ye süresiz giriş yasağı" olduğu gerekçesiyle Almanya'ya gönderildiğini öne sürdü. Yazıcıoğlu, Dolkun İsa'nın, geçmişte Türkiye'den burs alarak Gazi Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığını, 2006 yılında Alman vatandaşı olduğunu, Almanya pasaportuyla Türkiye'ye defalarca giriş-çıkış yaptığını iddia etti.
Başvurularına rağmen vize verilmeyen Rabia Kadir ile havaalanından çevrilen Dolkun İsa'nın Türkiye'yi seven, uluslararası kuruluşların düzenlediği çeşitli toplantılarda Doğu Türkistan'ın sorunlarını en etkili bir biçimde dile getiren kişiler olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, şu soruların cevaplandırılmasını istedi:
- Rabia Kadir, Çin'de hapisteyken salıverilmiş, Amerika'ya gitmesine Çin tarafından izin verilmiştir. Dolayısıyla Rabia Kadir'in şimdi Türkiye'ye gelmesi, eğer 'Çin'le aramız bozulmasın' gerekçesi doğruysa, Çin'le aramızda nasıl bir ilişki bozulmasına sebep olabilir?
- Dolkun İsa, Türkiye'de okumuş, Almanya vatandaşı olduktan sonra defalarca Türkiye'yle girip çıkmıştır. 22 Ağustos 2008 tarihinde havaalanından çevrilmiştir. Türkiye'ye süresiz giriş yasağının sebebi nedir?
- Rabia Kadir ve Dolkun İsa bundan sonra Türkiye'ye gelebilmek için nasıl bir yol izleyebilirler?
Yazıcıoğlu'nun 30 Ocak 2009'da TBMM Başkanlığı'na sunulan soru önergesine cevap verilmediğini belirten BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, "Bu genel başkanımızın son soru önergesiydi" dedi.