Güncelleme Tarihi:
Yazarlar‘‘örgütlü hırsızlık çetesi’’ olarak nitelendirdikleri korsan yayıncıların sektörde çalışan binlerce insanın emeğini sömürdüğünü belirterek hükümeti göreve çağırdı.
Yazarlar korsan yayıncılara savaş açtı. Korsan kitap basıp dağıtanları ‘‘örgütlü hırsızlık çeteleri’’ olarak nitelendiren bir grup yazar, dün bir basın toplantısı düzenleyerek hem hükümeti, hem de okurları bu konuda bilinçli davranmaya çağırdı.
Ahmet Altan, Duygu Asena, Ataol Behramoğlu, Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Yaşar Nuri Öztürk, Orhan Pamuk, Latife Tekin ile Nazım Hikmet'in varislerinin avukatı Necla Fertan, Orhan Veli'nin mirasçılarının temsilcisi Füruzan Yolyapan ve Aziz Nesin Vakfı adına Ali Nesin korsan yayıncılığı kınayan bir bildiri hazırladılar.
Adam Yayınevi'nde Murathan Mungan, Duygu Asena, Yaşar Nuri Öztürk ile Nazım Hikmet ailesinin avukatı Necla Fertan'ın katılımıyla düzenenen basın toplantısında Orhan Pamuk hazırlanan bildiriyi okudu.
‘‘Türkiye'nin dünyanın bir numaralı korsan kitap pazarı haline geldiği’’ vurgulanan bildiride ‘‘Korsan yayıncılığın ancak bandrol ile önlenebileceğine inanıyoruz. Bu uygulamaya bir an önce geçilmelidir. Ancak bandrol uygulamasında da sahtekarlık yapılmasını önlemek için ilgili yasa ve tüzüklerde değişiklik yapılmalıdır’’ denildi.
Bildiride, korsan yayıncılığın örgütlü bir suç ve hırsızlık yolu olarak yaygınlaşmasından, hem hükümetin, hem belediyelerin sorumlu olduğunu vurgulayan yazarlar ‘‘Belediyeler yasal görevleri olmasına rağmen işporta korsan sergilerine müdahale etmiyorlar. Hatta kültür hizmeti maskesi altında bu hırsızlığa göz yumuyorlar. Bu amaçla yargı organlarının ve güvenlik güçlerinin öngördüğü görevlerini geciktirmeden ve tam yetkiyle yapmaları için Adalet ve İçişleri Bakanlığı'na yönelik bir Başbakanlık genelgesi çıkartılmalıdır. ’’ dediler.
‘Biz yaşamımızı sadece yazdıklarımızla kazanıyoruz’ diyen yazarlar yerel yönetimleri de korsan yayıncılığa gözyummakla suçluyor.