Yazar Mehmet Uzun taburcu oldu

Güncelleme Tarihi:

Yazar Mehmet Uzun taburcu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 15:41

İsveç'ten Diyarbakır'a 3 ay önce dönen yazar Mehmet Uzun, mide kanseri nedeniyle tedavi gördüğü özel hastaneden taburcu edildi. Uzun, “Avrupa’nın, ABD’nin yapamadığını Diyarbakır gerçekleştirdi. Canavara karşı mücadelemin ilk aşamasını kazandım” dedi. Uzun, Nobel alan Orhan Pamuk'u da kutladı.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır Avrupa’da yaşayan ve yakalandığı mide kanseri nedeniyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD’de de tedavi gören ancak sonuç alamayan yazar Mehmet Uzun, yurda döndükten sonra tedavi için Diyarbakır’daki Veni Vidi Özel Hastanesi'ne gitti.

Hemen tedavisine başlanan Mehmet Uzun, taburcu olmadan önce hastanede doktorlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Mehmet Uzun, Diyarbakır’a ilk geldiğinde “Ölmek için değil yaşamak için” geldiğini söylediğini hatırlatarak, “Diyarbakır’ın bana şifa olacağından emindim. Çok iyi bir tedavi, çok iyi doktorlar, kurumlararası koordinasyon ve halkın çok yoğun moral desteğiyle bugünlere geldik ve taburcu oldum. Kötü bir hastalıktı, çok yayılmıştı, mücadelesi zor bir hastalıktı, ama 3 ay boyunca sözünü ettiğim koşullarla birlikte mücadele ettik. Canavara karşı mücadelinin ilk aşamasını kazandık” dedi.

DİYARBAKIR ÖNEMLİ SINAV VERDİ

Mehmet Uzun, taburcu olduktan sonra da tedavisinin devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:“Diyarbakır'da kalacağım ve yerleşeceğim. Çünkü geldiğimde sadece tedavi amacıyla değil, tamamıyla taşınmak, yerleşmek için gelmiştim. Uzun yıllar sürgünde, yurt dışında kaldım, ama artık yeter kendi ülkeme insanlarımın arasına dönmek istedim. Diyarbakır’ın, yukarı Mezopotamyanın bana şifa olacağına emindim. Başta hastanemiz, tabipler odası, belediye, tüm kurum ve kuruluşlar, yazarlar, aydınlar benimle birlikte oldular. Bir an beni terketmediler. Tüm fedekarlıkları gösterdiler. Diyarbakır çok önemli bir sınav verdi. buraya gelmeden önce İsveç’te tedavi gördüm, Amerika Boston’a gittim. Dünyanın en önemli merkezi Harvard’da tedavi oldum. Ondan sonra Diyarbakır’a geldim. Onların yapamadığını Diyarbakır gerçekleştirdi. Diyarbakır hiç uzman olmadığı bir konuda dünyanın önemli bir merkezi haline geldi. Benim tedavim bütün bu merkezler tarafından da çok dikkatli izleniyor. Hayretle kısa zamandaki düzenlemeyi iyileşmeyi gözlüyorlar.”

ARMAĞAN OLSUN DİYE ROMAN YAZACAK

Uzun, halkın yoğun desteğinin kendisi için önemli bir güç ve moral kaynağı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Binlerce mektup geldi. Milyonlarca insanın desteğini gördüm. Duasını aldım. Bu hastalıkta moral ve azim önemliydi. Kendime göre bir strateji tayin etmiştim. Ama halkın yoğun desteğiyle benim moralim yükseldi ve bu canavara karşı mücadele ettik. Ben halkımın hizmetkarıyım. Onlara yararlı olabilmek öldükten sonra onların hizmetinde olabilecek eserler yaratmak istedim.” diyerek, kürtçe ‘Ez kurbana van’ (Onlara kurban olayım) sözleriyle bitirdi. Uzun, halkın yoğun sevgisine karşılık armağan olsun diye küçük bir roman yazacağını da açıkladı.

Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasına ilişkin de düşüncesini açıklayan Uzun, bu ödülün şimdiye kadar verilmemiş bir dile ve coğrafyaya verilmiş olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Veni Vidi Özel Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Mehmet Dursun, Uzun’un hastanelerine ilk geldiğinde durumunun çok kötü olduğunu ve ihtiyaçlarının başkası tarafından karşılandığını, ancak 9 hekim ile ekip olarak çalışarak bugün artık kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılayabildiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!