Yaz sıcakları hasta ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yaz sıcakları hasta ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2002 11:11

Uzmanlar aşırı sıcaklar nedeniyle sulu ve hafif gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirterek özellikle kalp hastalığı bulunanların beslenmelerine dikkat etmesi uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Karaaslan, sıcaklık artışları nedeniyle ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara dikkat çekerek, özellikle çocuk ve yaşlılar ile kalp ve şeker gibi kronik hastalığı bulunanların, riskli saatler olan 11.00-15.00 arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Aşırı sıvı kaybına bağlı yorgunluk, halsizlik, iç sıkıntısı, aşırı terleme, nabız zayıflığı ve dolaşım bozukluğunun oluşabileceğine işaret eden Dr. Karaaslan, bu durumdaki kişiye tıbbi müdahale yapılması ve hemen sıcak ortamdan uzaklaştırılmasının önemini vurguladı.

Dr. Karaaslan, ardından hastanın uzanmasının sağlanması ve bilinci yerindeyse 1 litreye yakın su içirilmesi, ayrıca, vücudundaki sıkı giysilerin çıkarılarak baş ve vücudunun ıslatılması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

BUNLARA DİKKAT!
Hava sıcaklığının arttığı dönemlerde, mümkün olduğunca serin yerleri tercih edin.

Yeterli miktarda sıvı almayı ihmal etmeyin. Bol bol su için.

Beslenme düzeyini hafif tutun. Ağır ve aşırı yemek yemekten kaçının.

Aşırı sıcaklar çocuklarda ishale neden olur, bu durumda vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.

Stresli ortamlardan uzak durun.

Sık sık ılık su ile duş yapın.

Güneşin dik olduğu 11.00-15.00 saatleri arası güneşte kalmayın ve denize girmeyin.

Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalmayın, hava sirkülasyonunun sağlanmasına dikkat edin.

Zararlı güneş ışınlarından korunmak için güneşe şapka giymeden çıkmayın. Hasır şapka yerine kumaş şapkaların tercih edin.

Sigara ve alkolden uzak durun. Alkolden vazgeçemiyorsanız antioksidan etkisi bulunan şarabı tercih edin.

Haberin Devamı

''Özellikle çocuk ve yaşlılar ile kalp ve şeker gibi kronik hastalığı bulunanların, riskli saatler olan 11.00-15.00 arasında dışarı çıkmamaları, serin yerleri tercih edip bol sıvı almaları gerekir. Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda şapkayla korunulmalıdır.

Çocukların güneşe doğrudan maruz kalmamalarına özen gösterilmelidir. Açık alanda, korunmasız şartlarda uzun süre kalınmamalı ve çalışılmamalıdır. Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak için koruyucu kremler kullanılmalı ya da güneş ışınları dolaylı alınmalıdır. Bol, ince, rahat ve açık renk giysiler giyilmelidir.

Haberin Devamı

Sulu ve hafif gıdalar alınmalı, haşlanmış sebze ile meyve tercih edilmeli, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır.''

Özellikle yaşlı ve kronik hastalara sıcak günlerde aşırı efor harcamaktan kaçınmalarını öneren Dr. Osman Karaaslan, sık sık ılık duş almakta yarar olduğunu sözlerine ekledi.

BOL SIVI TÜKETİN

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münir Telatar, sıcak havalara karşı vücudun dengesini sağlamak için bol miktarda tuzlu ayran içilmesi gerektiğini belirtti.

Nem ve sıcaklığın vücuda verdiği etkinin arttığını, bunun sonucunda vücudun terleyip su kaybettiğini belirten Prof. Dr. Telatar,''Böylelikle vücudun tuz, potasyum ve sodyum oranları düşüyor. Öncelikle bunları yerine koymak gerekir. Vücudun dengesini sağlamak için, bol miktarda tuzlu ayran içilmeli'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Denize giremeyen insanların günde 1-2 defa soğuk duş alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Telatar, soğuk suyla duş almanın, vücuttaki harareti düşüreceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Telatar, meşrubat gibi içeceklerin vücudun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Sıcaklarda soda, maden suyu ve su tüketilmelidir. Günde ortalama en az 3 litre su içilmeli. Kişi, kaybettiği su oranına göre kendini ayarlamalı. Özellikle deniz kenarında güneş altında alkol tüketilmemelidir. Alkol, vücudun enerji kaynağı olan şekeri azaltıyor,terlemeyi önlüyor''

ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞE ÇIKMAYIN

Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül de aşırı sıcakların, gerekli önlem

BEBEKLERDE İSHAL TEHLİKESİ
Türk İnfeksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Semra Çalangu, yaz aylarında ''rota'' virüsünden kaynaklanan ishalin, özellikle bebekler için öldürücü olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Çalangu, Türkiye'deki bebek ölümlerinin tamamına yakınının ishalden kaynaklandığını vurguladı.

''Yazın, özellikle rota virüsünden kaynaklanan ishaller, bebekleriçin öldürücü olabilir'' diyen Prof. Dr. Çalangu, ishale yakalanmaları durumunda bebeklerin sıvı kaybının takviye edilmesinin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Çalangu, sıvı kaybının giderilmesi için de eczanelerde satılan ishal tozlarının bebeklere verilmesi gerektiğini söyledi. Erişkinlerde ise ishalin, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile kirli suların kullanımından kaynaklandığını anlatan Prof. Dr. Çalangu,açıkta satılan suların tüketilmemesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
ler alınmaması halinde insan sağlığını olumsuz etkileyecek ciddi sorunlar yaratabileceğini belirterek, çocuklar, yaşlılar ile kalp ve akciğer hastalarınn 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Gül yaptığı açıklamada, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, ağaç altı veya şemsiye gibi gölge bir yere sığınılması gerektiğini, güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmesi gerektiğini belirtti.

Ultraviyole ışınlarından koruyucu güneş gözlüğü kullanılmasını da öğütleyen Gül, şu uyarılarda bulundu:

Açık renkli, bol elbiseler, geniş kenarlıklı şapka giyilmeli. Uzun süre güneş altında çalışılmamalıdır. Porfiri hastaları, kanser hastaları, kemoterapi alanlar veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeliler.

Ultraviyole ışınları ve sıcak çarpması halinde yapılacak ilk yardım konusunda da bilgi veren Gül, yüz ve boyun yanıkları, nefes sıkıntısı, siyah veya kanlı balgam çıkarmanın tehlike belirtileri olduğunu vurguladı. Hastanın hemen gölge bir yere taşınması gerektiğini anlatan Gül, yanıklarda ağrının giderilmesinde sadece musluk suyu kullanılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Yanıklarda varsa, hastanın yüzüğü, bileziği ve kolyesinin çıkarılmasını isteyen Gül, şöyle devam etti:

''Hastanın kusma olasılığı yüksek olduğundan, ağızdan bir şey verilmemelidir. Ancak hasta uzak mesafeye iletilecekse, ılık içeceklerverilebilir. Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır. Güneş gözlüğü kullanılmalı ve soğuk kompres uygulanmalıdır. Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneşyanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır. Bu durumda soğuk kompres uygulaması yeterli olacaktır. Müdahale gerektiren durumlarda, hekime danışılmadan hiç bir şekilde yanığa merhem sürmeyin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!