Güncelleme Tarihi:
UludaÄŸ Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ekrem Kurdal, son derece yararlı bir gıda olan dondurmanın, üretiminden tüketime kadar her aÅŸamasında hijyene dikkat edilmesinin son derece önemli olduÄŸunu vurguladı.Â
Özellikle sıcak havalarda mikropların çok kolay ürediğini ve bu dönemde açıkta dondurma satışı yapılmaması gerektiğini kaydeden Ekrem Kurdal, ''Besin değeri çok yüksek olan dondurma, yaz-kış her mevsim tüketilmeli.
Ancak üretimden tüketime, her aÅŸamada hijyenik kurallara uyulmalı. Aksi takdirde çok yararlı bir besin olan dondurma, birçok hastalığın kaynağı da olabilir'' dedi.Â
Prof. Dr. Kurdal, saÄŸlıksız koÅŸullarda üretilen dondurmaların, ucuz olduÄŸu için insanlar tarafından tercih edildiÄŸini ifade ederek, bu tarz dondurmaların kesinlikle yenmemesi gerektiÄŸine iÅŸaret etti.Â
Özellikle mahalle aralarında açıkta satılan dondurmaların, saÄŸlık için ciddi tehlike oluÅŸturabileceÄŸine dikkati çeken Kurdal, şöyle konuÅŸtu:Â
''Buralarda satışa sunulan dondurma, hijyenik koşullarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor.
Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşıyor. Satışı yapan kiÅŸilerin de kiÅŸisel temizliklerine dikkat etmeliler. (Dondurma soÄŸuktur, bakteri üremez) diye bir ÅŸey yok. Bakteriler kolaylıkla üreyebilirler.''Â
   Â
BUZ KRÄ°STALLERÄ°NE DÄ°KKAT
ÂÂ Â Â
Prof. Dr. Kurdal, içinde buz kristalleri olan dondurmaların tüketilmemesini de isteyerek, ''İçinde buz kristalleri olması, dondurmanın kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur.
Ayrıca dondurmalar, bilinen güvenilir yerlerden alınmalı'' diye konuştu.