Yaz geldi, orman yangınlarına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Yaz geldi, orman yangınlarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2002 12:35

Orman yangınlarıyla mücadele 1 Haziran'da başlıyor. Yangınlarla mücadele çalışmaları için bu yıl 743 ilk müdahale ekibi kuruldu. Söndürme çalışmalarında Ekim ayı sonuna kadar 45 bin mevsimlik yangın işçisi görev yapacak.

Orman Bakanlığı, Ocak ayından bu yana uyguladığı orman yangınlarıyla mücadele eylem planı ile olası orman yangınlarına karşı tüm tedbirleri aldı. Buna göre, Ekim ayı bitimine kadar yerel radyo ve televizyonlardan halka yönelik eğitici ve uyarıcı mesajlar yayınlanacak. Yöredeki turizm acenteleri aracılığıyla orman içi gezi ve turlara katılacaklarak uyarıcı broşürler dağıtılacak.

Eylül ayı sonuna kadar orman içinde ve bitişiğindeki piknik alanları motosikletli ekipler tarafından sürekli kontrol edilecek. Ziyaretçilerin orman yangınları konusunda duyarlı olmalarını sağlamak ve ateşsiz piknik yapılmasını özendirmek amacıyla uyarıcı afiş, broşürgibi materyaller dağıtılacak. Piknik alanları dışında orman içinde piknik yapılmasına müsaade edilmeyecek.

Olası yangınlarla ortaya çıkacak zararlıları en düşük düzeyde tutabilmek için orman yolları ulaşıma açık hale getirilirken 17 bin 700 kilometrelik yangın emniyet yolu ile riskli bölgelerdeki yangın emniyet şeritlerinin bakımları da tamamlandı.

781 GÖZETLEME KULESİ

Ormanlar, 781 gözetleme kulesinden devamlı olarak gözetlenecek. Ayrıca gerekli yerlerde seyyar ekipler dolaşacak.Geniş görüş alanı bulunan konutların sahibi orman köylüleri de gözetleme yapacaklar.

Gözetlemede 472 açıölçerli dürbün kullanılacak. Yangın hareket merkezlerine yangın yerini bulmaya yarayan sistem yerleştirildi. Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları 712 haberleşme merkezinden yürütülecek. Haberleşmenin sağlanabilmesi için 15 bin 373 çeşitli tür telsiz, 15 telsiz-telefon kullanılacak. Yurttaşların aradıkları 177 nolu yangın ihbar telefonu kesinlikle yanıtsız bırakılmayacak.

Orman yangınlarıyla mücadelede 418 motosiklet, 636 arasöz, 151 su tankı, 130 dozer, 40 loder, 130 greyler, 90 treyler, 726 elde taşınan GPS, 802 nem, sıcaklık ve rüzgar değerlerini ölçebilen portatif el aleti, 20 mobil meteoroloji istasyonu, 2 bin 500 yangından kaçış maskesi kullanılacak.

Havadan müdahale çalışmalarında ise bu yıl Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter, kiralanan 12 genel maksat helikopteri Türk Hava Kurumu'ndan kiralanan 15 uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde bulunan ve Kayseri 12'inci Hava UlaştırmaAna Üs Komutanlığı'nda konuşlandırılan 4 C-130 tipi uçak görev yapacak.

ANIZ YASAĞI

Yangınla mücadele çalışmaları kapsamında valiliklerce anız yakılmaması, çiftçi ve çobanların eğitilmesi, orman içinden geçen karayolu banketlerinin, enerji nakil hatlarının, demiryolu güzergahlarının yanıcı maddelerden temizlenmesi, enerji nakil hatlarının kopması ihtimali karşısında elektriklerin kesilmesi, devriye hizmetlerinin yoğunlaştırılması ve kritik dönemlerde ormana giriş yasağının konulması gibi kararlar alınabilecek.

Yangınla mücadele çalışmalarında tüm faaliyetler hava araçlarından kameraya alınacak. Orman Bakanlığı bu yıl orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları için 66 trilyon lira ödenek ayırdı. Yetkililer, orman yangınlarıyla mücadele için yapılacak harcamanın 100 trilyon liraya ulaşmasının beklendiğini ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!