Güncelleme Tarihi:
Eryılmaz, kaymakamın da bu kampın varlığını doğruladığını belirterek, “Bunların güvenliği açısından ayrı yerde tutuyoruz” dediğini aktardı.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, uluslararası basına Türkiye’den röportaj veren Suriyeli muhalif komutanların Yayladağ ilçesinde milletvekillerinin de giremediği Apaydın köyündeki gizli bir kampta eğitim gördüklerini savundu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri olarak ocak ayında kamplarda inceleme yapan heyette yer alan Eryılmaz, Apaydın köyünde Suriye’den kaçan ordu mensupları ve istihbaratçıların bulunduğu kampa alınmadıklarını, kaymakam ve vali yardımcısının konuyla ilgili sınırlı bilgi verdiğini söyledi. Gizli birkaç kampta Libya, Afganistan, Irak ve Suudi Arabistan’dan gelen militanların da kaldığını iddia eden Eryılmaz, şöyle konuştu:
Giriş-çıkış yapıyorlar
“Kaymakama sordum, ‘Burada Suriye ordusundan kaçanların kaldığı ayrı bir kamptan bahsediliyor’ dedim. ‘Evet böyle bir kamp var. Bunların güvenliği açısından ayrı yerde tutuyoruz’ dedi. Kampta kalanlar Türkiye’den çıkış yapıp yeniden kampa dönebiliyorlar. Bu tüm sığınmacılar için geçerli. Kaymakam ve vali yardımcısı da bunun bir güvenlik sorunu yarattığını kabul ettiler. Ama ‘Başbakan’ın özel olarak talimatı var, giriş çıkışlarına engel olunmayacak’ dediler. Burada MOSSAD ajanları, CIA ajanları var. Bunlar Türkiye’nin kontrolünde olan kamplar değil. Özellikle değişik ülkelerden getirilip eğitilen insanların kontrolü Türkiye’nin elinde değil.
İkili anlaşma var
Kaymakam, Apaydın köyündeki kampta 250 civarında muhalif askerin kaldığını söyledi. Bence başka kamplarla birlikte sayı daha fazla. Bu kişiler uluslararası basına verdikleri demeçte ‘Silahlı eğitim alıyoruz, Suriye’ye gidip pusu kuruyoruz, gerilla taktiği uyguluyoruz, 1 haftada 10 subay öldürdük’ gibi açıklamalar yapıyorlar. Bunun uluslararası hukukta meşruiyeti yok. Türkiye ile Suriye arasında 1990’larda yapılan 2 protokol var. 2 ülke arasında militanların, rejim muhaliflerinin iadesiyle ilgili anlaşma var. Bu anlaşma yürürlükteyken buna aykırı hareket ediliyor.
AKP’nin politikası değil
Türkiye, silahlı mücadele veren silahlı gruba destek veriyor, eğitim veriyor, koruyup kolluyor. Biz bir bakıma 30 yıldır mücadele ettiğimiz PKK’ya verilen dış desteği de meşrulaştırma pozisyonuna düşüyoruz. Yarın birileri çıkacak ‘Siz de Suriye’ye karşı muhaliflere destek verdiniz’ diyecek. Şu anda hükümetin Suriye politikası AKP’nin şekillendirdiği bir politika değil, dış güçlerin dayattığı bir politika. Türkiye Ortadoğu bataklığına sürükleniyor.”