Yayınevine 'İmamın Ordusu' baskını

Güncelleme Tarihi:

Yayınevine İmamın Ordusu baskını
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2011 01:13

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın kitabını yayımlayacağı belirtilen yayınevine iki kez polis baskını yapıldı. Polis, kitap dokümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine el koydu. Bu arada Ahmet Şık'ın basılmamış kitabının tüm nüshaları için toplama kararı verildi. Bu kapsamda Şık'ın kitabının taslağının bulunduğu iddiasıyla Radikal Gazetesi'nde de arama yapıldı.

Haberin Devamı

MAHKEME: "KİTAP DEĞİL ÖRGÜTSEL DÖKÜMAN"

İthaki Yayınevi’nin Kadıköy’deki merkezine yapılan ve 7 saat süren operasyonda, polis, “İmamın Ordusu” adlı kitabın elektronik dökümanının bulunduğu bilgisayarda incelemeler yaptı. Kitap dökümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine polis tarafından el konuldu. Ergenekon soruşturması kapsamında odatv’ye düzenlenen baskında, Ahmet Şık’ın polis-cemaat ilişkilerini ele alan ve basımı henüz yapılmayan “İmamın Ordusu” kitabının taslakları bulunduğu ileri sürülmüştü. 

'KİTABI YAYINLAYIP YAYINLAMAYACAĞIMIZ BİLE BELLİ DEĞİL'

Aramadan sonra gazetecilere açıklama yapan yayınevi sahibi Ünal Koçan, “Bu kitabı bizim yayımlayıp yayımlamayacağımız bile belli değil. Basılmamış bir kitapla ilgili varsayım üzerine gelmişler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arama sırasında yayınevinde bulunan Editör Ahmet Öz ise Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün emriyle arama yapan polislerin, Ahmet Şık'ın daha önce yayıneviyle çalışırken bir kopyasını kendisine gönderdiği kitabı almaya geldiklerini söyledi.

'POLİS ELEKTRONİK DOKÜMANI İMHA ETTİ'

/images/100/0x0/55ea1bf1f018fbb8f86bca43
Öz, polislerin o kopyayı aldığını, bilgisayardaki elektronik dokümanı da imha ettiğini kaydetti. Gazetecilerin, “Kitabın basımıyla ilgili bir hazırlığınız var mıydı?” şeklindeki soruları üzerine de Ahmet Öz, herhangi bir hazırlıkları olmadığını, buraya henüz iki gün önce taşındıklarını ve halen taşınma işleriyle uğraştıklarını söyledi.

TOPKAPI'DAKİ MATBAADA DA ARAMA İDDİASI

Ahmet Öz, arama yapılırken içeride sadece yayınevi sahibi ve kendisinin bulunduğunu aktararak, “Geniş bir arama diyemeyiz. Kitabın bulunduğu maili ben açtım. Aramalar eş zamanlı olmuş. Topkapı'daki matbaaya, buradaki ofise ve yayınevinin Kadıköy'deki önceki binasına gidilmiş, tebligat bırakılmış” dedi.

YAYINEVİNDE İKİNCİ ARAMA

“Ergenekon” soruşturması kapsamında Kadıköy'deki İthaki Yayınevi'nde bugün ikinci kez arama yapıldı.

Haberin Devamı

Yayınevi’ne bugün 12.30 sularında gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda bilgisayarlardan birinin harddiskini aldı. Dün gece yapılan aramada, gazeteci Ahmet Şık’a ait olduğu öğrenilen dijital ortamdaki ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabın taslağının kopyalanarak alındığı belirtildi.

TASLAĞI SİLMİŞLERDİ ZATEN

Yaklaşık 2 saat süren aramanın ardından polisler yayınevinden ayrıldı. Bilgisayardan sökülen harddiskin kumaştan bir kesenin içine konulduğu dikkat çekti. Polislerin yayınevinden ayrılmasının ardından basın mensuplarının sorularına yanıtlayan İthaki Yayınevi’nin editörü Ahmet Öz, “Savcılığın talimatıyla dün akşam gelip bilgisayardan kitabın taslağını silmişlerdi. Dün dijital kopyaları bulundurmak nedeniyle gelmişlerdi, bugün ise mahkeme kararıyla adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs gerekçesiyle" dedi.

Adil yargılamayı etkilemek gibi komik bir suçlamayla yayınevinin bilgisayarlarının incelendiğini belirten Öz, "Bu kitap taslağının dijital ortamda bulundurulmasının yasak olduğu söyleniyor" diye konuştu.Basın mensuplarının “yayınlanmamış taslak halindeki bir kitap için yayınevini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Öz şöyle cevap verdi:
“Bunun değerlendirilebilecek bir tarafı yok. Ne söylenebilir ki...Bunun bir sonrası kafalara, zihinleri, düşüncelere dair bir tasarruf olabilir. Allah selamet versin"

BAŞKA KİTAP TASLAKLARI DA VARDI

Bir gazetecinin “Harddisk’te başka yayınlanmamış kitap var mıydı?" sorusuna ise Öz, “Bana gelen çeviri dosyaları, yazar dosyaları vardı. Ama zaten fiilen engellenmiş durumdayız" dedi. Öz ayrıca mahkeme kararıyla el konulan bilgisayar harddiskini geri almaya çalışacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

EŞİ TWİTTER'DA YAZDI

Şık'ın eşi ise bir sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı mesajında kitabın 3. kişilerdeki nüshasına el konacağı kararının kendisine tebliğ edildiğini açıkladı. Yonca Şık'ın mesajı şöyle: "Ahmet Şık'in kitabının 3. kişilerdeki nüshasına el konacağı kararı az önce bana tebliğ edildi"

TÜM NÜSHALARA EL KOYMA KARARI

Ahmet Şık'ın yayınlanmamış kitabının tüm nüshalarına el koyma kararını 12. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

 

Şık’ın söz konusu kitabı için savcı Zekeriya Öz’ün talebi üzerine nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nden kitabın tüm nüshalarının toplatılması kararı çıkarıldığı öğrenildi. Savcının talebinde kitabın Ergenekon terör örgütünün faaliyetleri kapsamında yazıldığı ve örgütün propagandası yapıldığı belirtildi. Kararda da kitabın Ergenekon terör örgütü kapsamında adil yargılamayı etkileme ve terör örgütü propagandası yapmayı amaçladığı ifade edildi.

 

Haberin Devamı

POLİSLER RADİKAL GAZETESİ'NDE

 

12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı çerçevesinde polisler kitabının nüshasının olduğu iddiasıyla Radikal Gazetesi'ne gitti. Baskınla ilgili konuşan Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, "Ahmet Şık bana kitabının taslağını göndermişti. Polis onu aldı" dedi.

 

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, “Ergenekon”  soruşturması kapsamında polisin Ahmet Şık'ın gönderdiği kitap taslağına el  koyduğunu söyledi.

Mavioğlu, yaptığı açıklamada, Ahmet Şık'ın kitap taslağına  el konulması yönünde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı olduğunu  hatırlatarak, kitap taslağının polise teslim edilmemesinin “terör örgütüne  yardım ve yataklık” suçu kapsamında değerlendirileceğinin kendisine  bildirildiğini söyledi.

Bu karar uyarınca Şık'ın gönderdiği kitap taslağının aranması amacıyla  çalıştığı Radikal gazetesine gelen polislerin bilgisayardan taslağın çıktılarının aldığını, daha sonra kaydı sileceklerini belirten Mavioğlu, “Ahmet  Şık, 18 Aralık 2010'da “00kitap son” koduyla kitap taslağını bana göndermişti.  Açıkça söyleyeyim, fırsat bulup okuyamadım. Sadece bir göz gezdirdim ama şu an çok pişmanım okumadığıma. Ancak gök kubbe altında hiçbir şey gizli kalmayacaktır” dedi.

Mavioğlu, polisin, kendisinin dışında ayrıca Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık  ile avukat Fikret İlkiz'i de arayarak, onlarda bulunan nüshaların da teslim  alınacağı yönünde tebligatta bulunduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

MAHKEME KARARINDAN...

 

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla toplatılma kararı verilen kitap taslağıyla ilgili mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu yazıların henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı, kitabın içindeki örgütsel emir ve talimatlar ile paragraf aralarına yerleştirilmiş, eklenmesi ve çıkarılması gereken yerlere ilişkin notlardan şu haliyle yazıların örgütsel döküman niteliğinde olduğu, örgütün amacına hizmet etmek ve propogandasını yapmaya yönelik hazırlandığı anlaşılmıştır.

 

CHP'DEN TEPKİ

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Şık'ın basılmamış kitabının toplatılmasına tepki göstererek, ''Ne Hitler, ne Musollini faşizminde bile bir kitap daha yayınlanmadan suçlu ilan edilmemiştir. AKP dünyada ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor'' dedi.

 

YAYINEVİ BASKININA KINAMA

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, ’İmamın Ordusu’ kitabını basacak İthaki Yayınevi’ne yapılan polis baskınını kınarken "6 Mart’ta yazılmamış kitabı gerekçe gösterilerek tutuklanan meslektaşımız Ahmet Şık’ın ’İmamın Ordusu’ kitabı basılmalı ve gazeteciler, yayınevleri, basın özgürlüğü üzerindeki terör sona erdirilmelidir, gazeteciler özgür bırakılmalıdır" dedi.

TGF Genel Başkanı Sertel, İthaki Yayınevi bürolarının Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla basılmasının demokrasi açısından yüz kızartıcı olduğunu söyleyen görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Baskında kitap nüshalarının, evrak ve bilgisayarların tek tek incelendiğini öğrendik. Yayınevi editörü Ahmet Öz, polislerin kitabın yazılı kopyalarını imha ettiğini, bilgisayarlarda bulunan kopyalar içinde hard diskleri götürdüğünü anlatıyor. Bu ülkede yaşanan baskı, zulüm dönemi artık sona ermelidir. Yaşananları anlatmak için sözcükler yetersiz kalmaktadır. Bu dönem, tarihe basılmamış kitaba sansür koyan, basılmamış kitabı yargılayan, yazarını cezaevine atan ‘ileri demokrasi iktidarı’ olarak geçecektir. İmamın Ordusu kitabı basılmalı ve gazeteciler, yayınevleri, basın özgürlüğü üzerindeki terör sona erdirilmelidir, gazeteciler özgür bırakılmalıdır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!