Güncelleme Tarihi:
Kangal köpeklerinin nesillerini korumak için kurulan çiftlikte, yavru katliamı yapılıyor. Veterinerin bile bulunmadığı Kangal Üretme Çiftliği'nde damızlık anne daha fazla yavru yapsın diye, henüz bir aylık bile olmayan köpekler sütten kesilip satılıyor. Bu yüzden her yıl sadece bu çiftlikte 200-300 yavrunun kaderi mutlak ölüm oluyor.
DÜNYACA ünlü Kangal köpeğinin neslini korumak için kurulan Kangal Köpekleri Üretme ve Yetiştirme Çiftliği'nde yavrular katlediliyor.
Çiftlik yetkilileri, daha gözleri bile açılmamış hayvanları anne sütünden kesip, bile bile ölüme gönderiyorlar. En az iki aylıkken anne sütünden kesilmesi gereken yavrular, gittikleri ortama uyum sağlayamıyor ve vücutları yeterince güçlenmediği için ölüyor.
VETERİNER YOK
Sıvas'ın Kangal İlçesi'nde Kaymakamlık tarafından 1990 yılında kurulan Kangal Köpekleri Üretme ve Yetiştirme Çiftliği'nde bir veteriner bile yok. Yavrular, anne güçten düşmesin, daha fazla yavru yapsın ve çiftlik daha fazla para kazansın diye sütten erken kesiliyorlar. Çiftlikte bir aylık yavrular 15-20 milyon lira arasında satılırken, bu rakam özel çiftliklerde anne sütüyle tam beslenmiş yavrular için bin marktan başlıyor.
Yavru Kangal, anne sütü eksikliği ve sağlıksız beslenme nedeniyle başta bağırsak kurdu olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Ancak yavru, bağırsak kurdu lavraları 3 haftadan önce açılmadığı için satış anında oldukça sağlıklı görünebiliyor. Satış gerçekleştikten birkaç gün sonra hastalık başlıyor ve hayvanı kurtarmak mümkün olmuyor.
Kangal Kaymakamı Mehmet Yapıcı, ‘‘Bizim amacımız ticareten çok Van kedisi gibi koruma altına almaktır. Çiftlikte yılda 200-300 yavru satışı gerçekleştiriliyor. Amacımız, soyuna uygun köpek üretmektir. Biz çiftlikte 15 milyon liraya yavruları satıyoruz’’ diyor.
ÖLÜRSE YENİSİNİ VERELİM
Oysa Kaymakamlık, bir aylık köpeğin satışında bile ruhsat ve karne veriyor. İmzayı da bizzat, köpek çiftliğinden de sorumlu olan Kangal Özel İdare Müdürü Kemal Zafer atıyor. Ardından, ‘‘Hiç merak etmeyin. Bu yavrular kendini kurtarmış. Zaten birşey olursa gelin yenisini verilim diyor...’’
Alıcı da, ‘‘ruhsat, karne ve söze’’ olan güvenle köpeği alıyor. Karneyle, ruhsatla ölüme yolculuk da böyle başlıyor.
Sanki itlaf çiftliği
Kangal köpeklerinin neslini sürdürmek amacıyla kurulan çiftlikte, sanki yavru itlafı yaşanıyor. 2-3 hafta içinde anne sütünden kesilen yavru Kangallar, yaşayamıyor. Kaymakam Mehmet Yapıcı (sağda), Kangal neslinin tükenmemesi için ruhsatsız, karnesiz köpek alınmamasını öneriyor. Kaymakam, Kangal köpekleri için ABD'de bir dernek kurulduğunu, oysa Türkiye'de Veteriner Fakülteleri'nde bile konuyla ilgili çalışma yapılmadığını yakınarak anlatıyor.
Uzmanlar: 2 ay anne sütü şart
VETERİNER hekim Uğur Yakutlu, kangal köpeklerinin yetiştirilmesinin ticarete döküldüğünü ve doğmadan pazarlanan yavru kangallar nedeniyle, bu ırkın kırıldığını söyledi. Her köpek gibi kangalların da en az 2 ay anne sütüyle beslenmesi ve 2 aylıkken başlanan aşıların 3'üncü ayda bitirilmesinden sonra Sıvas'tan çıkarılması gerektiğini anlatan Yakutlu, 2 aydan önce anne sütünden kesilen köpeklerin, gelişimini tamamlayamadığını, iskelet sisteminin zayıf kaldığını ve bağışıklık sisteminin oturmadığını, bu yüzden yüzde 90'ının ‘‘telef’’ olduğunu söyledi.
Köpek çiftlikleri sahibi ve köpek eğitimcisi Cihan Özyağmur, ailesinden ve doğal ortamından koparılarak, şehire getirilen Kangal köpeklerinin tüm özelliklerini yitirdiklerini söyledi. Kangalların, Sivas'ta çoban köpeği olarak, tasmasız ve özgür yaşadıklarını belirten Özyağmur, ‘‘Koyun yoksa, çoban yoksa, yayla yoksa, kangal da yok’’ dedi.