Yavru baykuşları muhtarın dikkati kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Yavru baykuşları muhtarın dikkati kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2011 11:47

AYDIN’ın Söke İlçesi’ne bağlı Serçin Köyü’nde annelerinin bir evin bacasına yaptığı yuvada terk ettiği 6 yavru baykuşa, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) sahip çıktı.

Halk arasında ’maymun suratlı kuş’ olarak bilinen peçeli baykuşun eski bir evin bacasına yaptığı yuvadaki yumurtalarından 6yavru çıktığını, annenin ise bir süre sonra yuvaya gelmediğini gözlemleyen eski köy muhtarı Aşkın Karadayı’nın haber verdiği EKODOSD köye bir ekip gönderdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner’i bilgilendirdikten sonra 6 yavru baykuşun yuvalarından alındığını ve derneğin kuş uzmanı veterinerlerine teslim edildiğini söyledi. Beahattin Sürücü şunları anlattı:

"Serçin Köyü’nde, kullanılmayan eski bir evin bacasında yuva yapan peçeli baykuşun bıraktığı yumurtalardan 6 yavru çıkmış. Serçin Köyü eski Muhtarı Aşkın Karadayı, peçeli baykuşu yavrular yumurtadan çıktıktan sonra gözlemeye başlamış. Bir süre sonra anne baykuşun gelmediğini fark etmiş. Birkaç gün bekleyip, yavruların çaresiz olduğunu görünce derneğimizden yardım istedi. EKODOSD, o sırada bölgede araştırma yapan Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner’i bilgilendirdi. Uzuner tarafından alınan peçeli baykuş yavruları, bu tür vakalarda gönüllü olarak bakımlarını üstlenen kuş uzmanı ve veteriner arkadaşlarımıza teslim edildi. Peçeli baykuş yavrularının kontrollerini yaptık. Gayet sağlıklı olduğu görülen yavrulara, doğal hayattan koparılmadan özel bakım uygulanacak. Yönetim kurulu Üyemiz Dr. Zeynep Karabacak tarafından beslenmeleri ve su ihtiyaçları giderilen yavrular, uçma seviyesine geldiğinde tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılacak."

Baykuşların annelerinin ne olduğuyla ilgili bilgi edinemediklerini kaydeden Sürücü, "Anne tarım ilaçlarından zehirlenerek ölmüş olabilir" dedi. Sürücü, 6 yavrunun bilinçli bir gözlemcinin dikkati sayesinde kurtulduklarını, aksi taktirde açlıktan ölmelerinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

PEÇELİ BAYKUŞ (TYTO ALBA)

Doğanın en güzel kuşlarından olan ’Tyto Alba’, yüzlerindeki kalp şeklinde olan peçeleriyle diğer baykuşlardan hemen ayırt edilir. Peçeli baykuşlar eski harap binalarda, ağaç kovuklarında, ören yerlerindeki taşların aralarında, kaya aralıklarında barınırlar. Baykuşlar bazı milletlere göre uğurlu bazılarına göre uğursuz bir kuş türü olarak bilinir. Bu eski Mısır ve Romalılara kadar giden bir inanıştır. Baykuşlar, insanlara hiçbir zararı olmayan, aksine bol miktarda zararlı kemirgen, tarla faresi, böcek, kurbağa, kertenkele ve küçük kuşlarla beslenerek doğadaki ekolojik dengeye yarar sağlayan bir kuştur. Peçeli baykuşlar, kısa ömürlüdür. Doğadaki ortalama yaşam süresi 1- 2 yıl olan bu kuşların, birçoğu yaşamlarının daha ilk yılında ölür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!