Yatsı namazı nasıl kılınır? İşte yatsı namazı kılınışı

Güncelleme Tarihi:

Yatsı namazı nasıl kılınır İşte yatsı namazı kılınışı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 19:32

Yatsı namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı, namaz kılmak isteyen binlerce vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. 5 vakit namazın gün içerisinde kılının son vakti olan yatsı namazı, toplamda 10 rekattır. Vitr namazı ile birlikte 13 rekat olarak kılınan yatsı namazı, cemaatle kılınabildiği gibi tek başına da kılınabilir. Peki, yatsı namazı nasıl kılınır? İşte yatsı namazı kılınışı.

Haberin Devamı

Yatsı namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı Müslüman vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı konular arasında yer almaya devam ediyor. Vitr namazıyla birlikte toplamda 13 rekattan oluşan yatsı namazının kılınışı merak ediliyor. Peki, yatsı namazı nasıl kılınır? İşte yatsı namazı kılınışı.

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, tamamen ikindi namazının dört rekat sünneti gibi kılınır. Dört rekat farzı da, tamamen öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. İki rekat son sünnetine gelince, bu da tamamen sabah ve akşam namazlarının iki rekat sünnetleri gibi kılınır. Yalnız niyetler değişir, yatsı namazının farzına ve sünnetine niyet edilir. Yatsı namazının son sünneti de, dört rekat olarak kılınabilir. Bu halde tamamen ilk dört rekat gibi kılınır. Bununla beraber iki rekatta bir selam vermek sureti ile de kılınabilir. Bu takdirde her iki rekatın ka’desinde “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbena atina” duası okunur. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan, böyle iki rekatta bir selam vermektir.

Haberin Devamı

Tek başına namaz kılan kimse, yatsı namazının farzını sabah namazının farzı gibi namaz surelerini sesli okuyarak da kılabilir.

YATSI NAMAZINDAN SONRA KILINAN VİTR NAMAZI NEDİR?

Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. “Allahu Ekber” denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra “Eûzü Besmele” çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunur. Açıklandığı şekilde rükû ve secdelere gidilir. Sonra ikinci rekata kalkılır ve yalnız besmele ile Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak yine rükû ve secdelere varılır. Ondan sonra oturulur. Bu oturuş birinci ka’dedir. Bunda yalnız “Tahiyyat” okunur. Ondan sonra “Allahu Ekber” denilerek üçüncü rekata kalkılır. Bunda da yalnız Besmele ile Fatiha ve bir mikdar daha Kur’an-ı Kerîm okunarak daha ayakta iken eller kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Tekrar eller bağlanıp ayakta “Kunut” duası okunur. Sonra “Allahu Ekber” diye rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur. Bu da son oturuşdur. Bunda da bildiğimiz gibi “Tahiyyat ile Salavatlar” ve “Rabbenâ âtinâ” duası okunarak iki tarafa selam verilir.

Haberin Devamı

İmam Şafiî’ye göre, vitirde Kunut duasını okumak, ramazanın son yarısına mahsustur ve rükûdan kalkınca, okunur. Şafiî’lere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu da on bir rekâttır.

BAKMADAN GEÇME!