Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Yunanistan ekonomisi paramparça, mali sistemi ise büyük bir baskı altında. Ancak ülkenin bankaları Avrupa’nın stres testlerinden başarıyla çıkacakmış gibi görünüyor.
Benzer çelişki Avrupa’nın geneline yayılmış durumda. Düzenleyici kurumlar, Cuma günü kıtadaki 91 bankanın stres testi sonuçlarını yayımlamaya hazırlanırken, Avrupalı politikacılar ve finans yetkililerinden sonuçlara yönelik oldukça iyimser yorumlar geliyor.
Yatırımcılar tarafında ise durum biraz farklı. Pek çoğu Avrupalı bankaların bilânçolarında henüz ortaya çıkmamış sorunlar olduğu düşünüyor. Geçen yıl, ABD’deki stres testinden geçen 19 bankadan 10’nunu daha fazla sermaye toplamaya zorlandığı gerçeği göz önüne alındığında, Cuma günü fazla kötü sonuç gelmemesi, Avrupalı politika yapıcıların oluşturmaya çalıştığı güven ortamına sekte vurabilir.
Bağımsız bir araştırma kuruluşu olan CreditSights’ın bankacılık sektörü analistlerinden John Raymond, Yunanistan gibi ülkelerdeki bankaların başarılı sonuçlar ortaya çıkarması durumunda, “yatırımcılar stres testlerinin yeteri kadar sert olmadığı fikrine kapılabilir. Piyasanın büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağını düşünüyorum” dedi.
EN ZAYIF HALKA: HYPO REAL ESTATE
Konuya yakın kaynaklar, Alman Hypo Real Estate AG’nin stres testlerinden geçemeyeceğini de belirtiyor. Ancak bu banka, Berlin hükümetinin tarafından gerçekleştirilen bir dizi sermaye yenilemesinin ardından, tamamen kamuya geçti ve portföyünde şu anda yoğun bir yeniden yapılandırmaya gidiyor. Hypo, aynı zamanda bilânçosundaki 210 milyar euroluk riskli varlığı, Berlin hükümetinin bankacılık kurtarma kurumu Soffin’e göndermeye hazırlanıyor.
Hypo bununla birlikte, Soffin’den aldığı 8 milyar euroluk sermaye yardımına ek olarak, 2 milyar euro daha talep edebileceğini belirtti.
GÖZLER YUNANİSTAN’DA
Cuma günü yayımlanacak stres testi sonuçlarında gözlerin Yunan bankaları üzerinde olacağı konuşuluyor. Avrupa’daki borç krizinin merkez üssü olan ülkede, bankalar son zamanlarda geri ödenmeyen krediler ve müşterilerin mevduat hesaplarını boşlatmaları yüzünden azalan likidite gibi sorunlarla boğuşuyor. Ayrıca riskten kaçan yatırımcılar Yunan bankaların tahvillerini satın almak istemiyor.
Yunan yetkililer ise bankalarının stres testlerinde sergileyecekleri performanslara güvendiklerini belirtti. Bankalar ise konu hakkında herhangi bir yorum yapmadı. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu ise iyimser bir beklentiyle, “Yunan bankaların stres testlerini geçeceğinden kuşkum yok” diye konuştu.
BAŞARISIZ BANKALAR DA OLMALI
Toplam 20 ülkedeki finansal düzenleyici kurum tarafından uygulanan stres testleri, Londra merkezli Avrupa Bankacılık Denetleme Komitesi (CEBS) tarafından koordine ediliyor. Stres testleri küresel bankacılık sektöründeki varlıkların yüzde 50’sini oluşturan ve 16 üyesi bulunan euro bölgesiyle birlikte, İngiltere, Danimarka, Polonya ve İsveç’te operasyonlarını yürüten dünyanın en büyük bankalarını kapsıyor.
*Bu haber, Wall Street Journal'da "New Doubts on EU Bank Stress Tests " başlığıyla yayımlanmıştır.