Yatırımcılar Türkiye'deki siyasi riski görmüyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcılar Türkiyedeki siyasi riski görmüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 13:28

Uzmanlar, aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerin tahvillerine yatırım yapanların, siyasi riskleri gözden kaçırdığına işaret etti.

Haberin Devamı

Wall Street Journal’da yayımlanan bir haber analizde yatırımcıların ilgisini, gelişmekte olan ülkelere kaydırdığına ancak içlerinde Türkiye’nin olduğu bu ülkelerin tahvillerine yatırım yapılırken, ülkelerdeki siyasi risklerin dikkate alınmadığına dikkat çekildi.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den sonra Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu yükseltti, şimdi ise sırada Standard & Poor’s’un olduğu beklentisi hakim. Bununla birlikte, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye ile fon anlaşmasına sona yaklaşması, yatırımcıların ilgisini arttırdı.

 

Ancak Türkiye merkezli araştırma şirketi İstanbul Analitik’in uzmanlarından Atilla Yeşilada,bu gelişmelerin ülkedeki siyasi risklerin dikkate alınmamasına neden olabileceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

GlobalSource tarafından yayımlanan son raporda, Yeşilada, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) yüzünü her geçen gün biraz daha İslam devletlerine döndüğüne ve kurumsal çatışmanın yargı ve polis arasında yayıldığına dikkat çekti.

 

Yeşilada aynı zamanda, “AK Parti’ye karşı gelen şirketlerin vergi cezaları ve dolandırıcılık davalarıyla cezalandırılacakları gibi bir kanı hakim. Bu düşünce yeni yatırımlar için elverişli bir ekonomik ortam oluşturmayacağı gibi hükümetin en sadık müttefiklerinden iş dünyasının desteğini kaybetmesine neden olabilir” diye konuştu.

 

OYNAKLIK RİSKİ

Haber analizde dünya genelinde işlem yapan borsa yatırım fonlarının da riskli tercihler yaptıklarına dikkat çekildi.

 

Analizde, “Çin’in para politikalarını sıkılaştırabileceğini açıklaması yatırımcılar arasında endişe yaratırken, Yunanistan’ın mali sorunları gelişmekte olan ülkelerin tahvillerine olan ilgiye gölge düşürmeye başladı. Buna rağmen yatırımcılar yüksek getirilerinden dolayı bu ülkelerin tahvillerine yatırım yapmaya devam ediyor” denildi.

Haberin Devamı

 

Bununla birlikte sermaye yönetimi şirketi Barclays Capital’ın yayımladığı son araştırma notunda, Venezüella’daki devalüasyon, Arjantin Merkez Bankası’nın sıkıntıları, Ukrayna’daki seçimler ve Türkiye’nin IMF ile imzalayacağı anlaşmanın yüksek kazanç vaat eden gelişmeler olduğu belirtildi.

Yatırımcıların kısa vadede gelir elde etmek için tercih ettiği diğer ülkeler arasında Endonezya, ve El Salvador’un da ismi sayıldı.

New York merkezli bir hedge fon ise Arjantin ve Venezüella’nın tahvillerinin getirilerinin yüksek olduğundan, yatırımcıların tercihi haline geldiğine ancak tahvillerin oynaklık riskinin göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Haber analizde, oynaklığın yüksek kazançlar sunabileceği belirtilirken, şu anda yüksek getiri sağlayan hamlelerin uzun vadede yatırımcılara büyük maliyetler çıkarabileceğine dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!