Güncelleme Tarihi:
Eğitim reformu için atağa kalkan hükümet, Diyanet için de büyük bir reform hazırlıyor. Kuran kurslarını sil baştan değiştiren reform, isteğe bağlı din eğitimini de düzenleyecek. Reform paketi, ilahiyat profesörlerinin görüşleri doğrultusunda hazırlatıldı.
Türkiye'yi 2000'li yıllara taşıyacak eğitim reformu için atağa kalkan hükümet, bir yandan da ‘Diyanet Reformu'na hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB) yeniden yapılandırılmasını öngören reforma göre, 12 Eylül sonrası hükümetlerinin okullaştırmak istedikleri Kuran kursları sil baştan değişecek. Yeni yapı içinde ‘Yatılı Kuran kursu' da olmayacak. Hükümet ile CHP arasında kriz yaratan isteğe bağlı din eğitimi de, bu reformla çözümlenecek. Kuran kursları ve hafızlık eğitiminden, MEB'in gözetim ve denetiminde DİB sorumlu olurken, isteğe bağlı din eğitimini MEB verecek. Din eğitim-öğretimi okul dışında yaptırılacak. Bunun için imam-hatip liselerinin boş kapasitesinden yararlanılacak. Hükümetin, ilahiyat profesörlerinin görüşlerini alarak hazırlattığı Diyanet Reformu, 8 yıllık eğitim tasarısının, ‘Okullarda Anayasa'ya göre zorunlu okutulan din öğretimi dışındaki, isteğe bağlı din eğitim ve öğretiminin Milli Eğitim Bakanlığı'nca, Kuran kursları ve hafızlık eğitiminin de MEB'nin gözetim ve denetimi altında DİB'nce verileceği' hükmünü getiren 4'üncü maddesinin işleyişini sağlayacak. Temeli, Başbakan Mesut Yılmaz'ın geçen hafta ilahiyat profesörlerine Başbakanlık Konutu'nda verdiği yemekte atılan reformun ana hatları şöyle:
YAZ KURSLARI
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı erkek yatılı ve gündüzlü, kız yatılı ve gündüzlü, karma yatılı ile karma gündüzlü olarak 6 ayrı türde hizmet veren 6 bin 518 Kuran kursuna yeni düzen verilecek. Bu kurslar, hafta sonları ve yaz tatilinde faaliyet gösterecek. Kuran kursları mahalle aralarından, bakımsız mekanlardan kurtarılacak. DİB bundan sonra ancak ihtiyaca göre aynı türde Kuran kursu açacak. DİB'ne göre, halen 6 bin 158 kurstan, 557'si erkek, 140'ı kız ve 2 bin 258'i karma. Toplam 181 bin 561 öğrenciden 118 bin 195'i kız. Öğrencilerin yüzde 52'si yatılı.
HAFIZLIK EĞİTİMİ
Hafızlık mesleğini seçenler için ayrı paket program hazırlanacak. Mesleği seçecek ilköğretim çocuklarının hafızlık eğitimi, yine DİB'nce, hafta sonları ve yaz tatilinde sürekli yaptırılarak, en fazla iki yılda hafız adayı olmaları sağlanacak. Halen 3 yıl süreli uygulanan hıfzı çalışma programından yılda 21 bin çocuk mezun oluyor. Bunlardan ancak 5-6 bini açılan sınavı kazanarak mesleğe geçiyor.
KAPATILACAKLAR
Diyanet'e bağlı olmayan tüm Kuran kursları kapatılacak. Halen tek dilekçeyle, valilik izniyle cami ve mahalle aralarında eğitim veren denetim dışı 40 binden fazla kurs bulunuyor.
MEB DAMGASI
DİB'nin hazırladığı müfredatın geçerli olduğu Kuran kurslarında, MEB'nın onaylamadığı programlar uygulanmayacak. Ders kitapları da MEB'nin denetiminden geçecek. MEB'nın onayını almayan hiçbir ders kitabı ya da kaynak yayın, Kuran kurslarına sokulamayacak.
DİYANET YASASI
Pek çok maddesi Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen DİB için yeni yasa çıkarılacak. Halen 22 Haziran 1965 tarih ve 633 sayılı DİB Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa'nın, başta kuruluş olmak üzere personel niteliği, özlük işleri, il kuruluşları, atamalar, disiplinle ilgili işleri düzenleyen pek çok önemli maddesi bulunmuyor.
BASKIN MODELİ
Denetimin soru-cevaptan oluşan formata göre yapılmasını öngören sistem iyileştirilecek. Denetimlerde, ‘baskın modeli' uygulanacak. İstihbarat çerçevesinde, bu tür kurumlara baskın yapılabilecek.