Yatağanlı'nın ikinci santrale tepkisi sert oldu

Güncelleme Tarihi:

Yatağanlının ikinci santrale tepkisi sert oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2009 15:32

MUĞLA’nın Yatağan İlçesi'nde, özel bir şirket tarafından kurulmak istenen 2'nci termik santral öncesinde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÇED toplantısına katılan Yatağan halkının ve sivil toplum örgütlerinin, resmi kurum görevlileri ile ÇED raporunu hazırlayan mühendislere tepkisi sert oldu.

Bir grup esnafın, “İş istiyoruz santral kurulsun” diyerek geldiği toplantıya, 18 yaşındaki astım hastası genç damgasını vurdu. Hidayet Aykurt, “Astım hastasıyım, ne kadar yaşarım bilmiyorum, lise mezunuyum, işsizim. Kanserli hastalar çoğalıyor, ikinci santrali sağlığa zarar verdiği an kapatabilecek misiniz, bunu soruyorum. İş istiyorum ama sağlığım olmadıktan sonra ne işe yarar?” dedi.

Yatağan'a bağlı Turgut Beldesi'nin iki kilometre kuzeyindeki Kırık Köyü sınırları içerisinde, 45 hektarlık arazi üzerine Ant Enerji Sanayi ve Limited Şirketi tarafından kurulması planlanan 2x160 megawat gücündeki ‘Ant Enerji Termik Santral Projesi’nin (ANTES) bilgilendirilmesi ve hazırlanacak ÇED raporu öncesinde Turgut Belediyesi Düğün Salonu’nda ÇED toplantısı yapıldı. Santralin yerinin değiştirilerek Hisarardı Köyü'nden Kırık Köyü'ne alındığını toplantıda öğrenen köylüler ve çevreciler şoke oldu. Toplantıya Kırık Köyü'nden katılımın çok az olduğu dikkat çekti. Toplantı sırasında jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin öncülüğünde düzenlenen toplantıya proje temsilcisi Mehmet Aslan, ÇED Raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Limited Şirketi’nin genel müdürü Selahattin Hacıömeroğlu, Turgut Belediye Başkanı MHP’li Salih Özen, 200’e yakın köylü, Bodrum, Marmaris, Muğla’dan gelen çevreciler katıldı. Çevre Mühendisi Figen Zaman’ın kurulacak santral ile ilgili bilgi vermesinden sonra vatandaşlara söz verildi. Genel Müdür Hacıömeroğlu’nun “Burada santral kurulması ile 700 kişiye iş olanağı vereceğiz” demesinin ardından salonda tepkiler birden büyüdü.

ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESTE AHESTE

Köylülerin ve çevrecilerin “Yalan söylüyorsunuz, burada ölen ve hasta olan insanlara saygınız yok” diyerek bağırması ile gergin anlar yaşandı. Kürsünün önüne gelen evli, iki çocuk ve iki torun annesi 55 yaşındaki Tayyibe Demirel, “Birinci santral ile yıllarca halkı kandırdınız, zehirlediniz, tarlada tütün, ağaçta zeytin kalmadı. Kanser ve astım hastası olmayan ev halkı yok. Bu nedenle bu toplantıyı boşuna yapıyorsunuz, hemen burayı terk edin gidin, halka yalan söylemeyin bizi kandırmayın. Biz buraya santral yapılmasını istemiyoruz. Bunu engellemek için de her şeyi yapacağız bunu böyle bilin, almayın mazlumun ahını çıkar aheste aheste” dedi. Demirel’in sert tepkisini önlemek isteyen resmi kurum yetkilileri ve belediye başkanı Özen mikrofonu elinden almak istedi. Demirel mikrofonu vermemekte direndi ve konuşmasını on dakika daha sürdürdü. Üç çocuğu ile toplantıya gelen 37 yaşındaki Ümmühan Keskin de toplantıyı düzenleyenlere, “Halkın değil şirketin geleceğini düşünüyorsunuz” dedi.

ASTIM HASTASI GENÇ

Bir grup esnaf ile toplantı salonuna gelen Hüseyin Çetin, “Biz santral kurulmasını istiyoruz, iş istiyoruz” deyince köylüler ve çevreciler sert tepki gösterdi. Bir süre arbade yaşandı. Yaklaşık 100 kişinin toplantıyı terk ettiği görüldü. İki grubun sert tartışmalarını izleyen ve tişörtündeki iskelet resmi ile toplantıya gelen 18 yaşındaki Hidayet Aykurt, “Binlerce astım hastasından biriyim. Lise mezunuyum, ama işsizim. Ne kadar yaşarım bilmiyorum. Kanserli hastalar çoğalıyor, ikinci santralin sağlığa zarar verdiği an kapatabileceğinizi söylediniz, bu nasıl olacak açıklar mısınız? İş istiyorum ama sağlığım olmadıktan sonra ne işe yarar, kısır tartışmalarla bu ilçenin geleceğini kurtaramazsınız. Halkı kandırmaca sözlerle oyalamayın, gerçekleri anlatın” dedi.

MHP’li Turgut Belediye Başkanı Özen ise şirket yetkililerinden santrale yüzde 70 oranında Turgut'tan işçi alınacağı yolunda söz vermelerini istedi.

BİR ÇED RAPORU İLE ÜÇ KUŞ VURACAKLAR

ÇED raporunda zeytin ve tütün kelimesinin bir kez dahi kullanılmadığını belirten YAÇEV sözcüsü Avukat Nuray Şahbudak da, “Bu nasıl ÇED raporudur, böyle hazırlık olur mu? Yörenin ürünü, yaşayan halkın sağlığı dikkate alınmadan yapılan rapor olmaz. Bu toplantıyı düzenlemek Yatağanlıya hakaret etmektir. Bu toplantı bir insanlık ayıbıdır. 25 yıldır çekmediği acı kalmayan Yatağanlının önüne 2'nci santral teklifini getirmek rant uğruna halkı hiçe saymak demektir. Bugün bırakın 2'nci santral için ÇED toplantısı düzenlemeyi, 2'nci santralin hayali bile kurulmamalıydı. Yatağan’da bu santrale evet diyecek tek bir kişi bulamazsınız. Hukuk çerçevesinde santralin kurulmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bir termik santral uğruna halkın sağlığını vermeyeceğiz. Bu ÇED raporunu hazırlayanlar maden ruhsatı, çimento fabrikası ruhsatı ve termik santrali ruhsatını aynı anda alacaklar. Halkın sağlığı üzerinden bir taşla üç kuş vurmanın hesabını yapıyorlar” dedi.
Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantı, sonunda salonda 12 dinleyici kalınca sona erdi.

Toplantı sonunda açıklama yapan Türkiye Yeşilleri Eş Başkanı Bilge Contepe küresel ısınmanın önde gelen nedenlerinden biri olan ve AB ülkelerinin terkettiği kömür santrallerinin aracı şirketlerin para kazanması amacıyla Türkiye’ye yamanmak istendiğini söyledi. Contepe, “Hükümetin kirli politikaları burada halkı birbirine düşürmekle kalmıyor, üç yaşındaki bebelerin sağlığı üzerine oyunlar oynanıyor. İkinci santralin kurulmaması için her türlü hukuk mücadelesini vereceğiz. Köylünün iş vaadi ile kandırılması, her türlü tezgahın yürürlüğe konulduğunu gösteriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!