Güncelleme Tarihi:
Yatağan Termik Santrali'nin yarattığı kirlilik nedeniyle zehir soluyan, inversiyonun da etkisiyle zaman zaman sokağa bile çıkamayan Yatağanlılar bugün düzenlenen mitingle çevre kirliliğini ve özelleştirmeyi protesto etti.
'Çevre Kirliliği ve Termik Santralların Özelleştirilmesine Hayır' mitingine yaklaşık 6 bin Yatağanlı katıldı.
Yatağan´ı zehire boğan termik santral baca gazlarının önlenmesi ve özelleştirmeden vazgeçilmesini isteyen binlerce işçi mitinge ailesiyle birlikte miting meydanını doldurdu.
Aralarında çeşitli sendika, siyasi parti ile kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin bulunduğu 47 kuruluşun destek verdiği yürüyüş ve miting için, katılımcılar saat 11.00'den itibaren Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi önünde toplanmaya başladı. Çevre ilçe ve beldelerden de vatandaşların katıldığı yürüyüş, ilçe sokaklarında yaklaşık 1 saat sürdü.
Maskeli protesto
Yaklaşık 500 çocuğun da maske takarak katıldığı yürüyüşte, "Hükümet istifa", "Mülkünü değil ürünü ver, ağaçlar kurudu içimiz burkuldu" sloganları atıldı.
Miting alanında bir konuşma yapan Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, sözlerine Muğla´nın 6 milletvekilinin davetli oldukları halde katılmadıklarını belirterek başladı.
Başkan Işık, 18 yıldır zehir soluyan Yatağan halkına bir an önce gaz maskeleri dağıtılmasını ve halkın genel sağlık kontrolundan geçirilmesini, seyyar ve sabit hava kirliliği ölçüm cihazı verilmesini istedi.
Toplu ölümler olacak
En kısa zamanda baca gazı arıtma tesisi kurulmazsa, Yatağan´da toplu ölümler olacağını öne süren Işık, "Özellikle mevsim değişikliğinin yaşandığı nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında meydana gelen inversiyon olaylarında halkın sokağa çıkması büyük tehlike. Enerji Bakanı, `Tehlike yok' diyor, gelsin yerinde görsün" dedi.
Desülfürizasyon ünitesinde 14 aylık gecikme olduğunu da hatırlatan Başkan Işık, Yatağan halkına kaliteli kömür sağlanmasını ve halka ucuz elektrik enerjisi verilmesini de istedi.
Tess- İş Şube Başkanı Erol Soğancı ise Yatağan, Yeniköy, Gökova Termik Santralları´nın plansız ve ruhsatsız olarak kurulduğunu öne sürdü.
Soğancı, "Kar eden bu kuruluşları özelleştirmeye çalışıyorlar. Vatandaşlarına sağlıklı enerji çözümleri ve iş alanları yaratmak yerine, yıllarca işsizlik, elektriksizlik tehdidiyle, şimdi kendi çıkarları doğrultusunda özel şirketlere peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Bıçak kemiğe dayandı, santralları sattırmayız, gerekirse 4 bin işçiyle Ankara´ya yürürüz. Santralin özelleştirilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Arıtma tesisinin maliyeti yüksek
Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Murat Pekem ise enerji santrallerinin çevre dostu olması için herkesin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Pekem, santralin, bacagazı arıtma tesisinin bilerek geciktirildiğini savunarak, "Bacagazı arıtma tesisini çalıştırmak için 50 kişi lazım. Ayrıca 18 megavat enerji kullanılacak. Ayrıca santralde kullanılacak kömürün, yüksek kalitede olması gerekiyor. Bütün bunlar üst üste binince, bacagazı arıtma tesisi yapılır mı?" diye konuştu.
Miting, konuşmaların ardından olaysız sona erdi.