Yatağan palası markalaşma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Yatağan palası markalaşma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 14:44

DENİZLİ'nin Serinhisar İlçesi, Yatağan Beldesi'nde Belediye Başkanı MHP'li Tuncer Tunçbilek, 830 yıldır üretilen ünlü ‘Yatağan Palası’nın tanıtılması ve dış pazarlarda da söz sahibi olması gerektiğini belirterek, yetkililerden destek beklediklerini söyledi.

Yatağan'da 300'e yakın evde ve küçük atölyelerde pala ve kesici aletler üretildiğini belirten Tuncer Tunçbilek, dünya pazarlarına açılmak için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Başkan Tunçbilek, dünyada bıçak üretiminin başkenti sayılan Almanya'nın Solingen kenti ile yakın diyaloglar geliştirdiklerini de vurgulayarak şunları söyledi:

“Yatağan'da Selçuklular Dönemi'nden beri bıçak ve pala üretiliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 16- 19'uncu yüzyıllar arasında kılıç ihtiyacını Yatağan karşıladı. Maalesef Yatağan markasına sahip çıkamadık. İnternet üzerinden dünyanın her tarafındaki koleksiyonculara satış yapıyoruz ama bu yeterli değil. Markalaşıp, uluslararası bir marka yaratamadığımız için de, ‘Keskin’ anlamına gelen Yatağan markasıyla İspanya ve Fransa pala ve kesici aletler üretip dünya pazarına satıyor. Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Önce, ulusal marka olacağız. Ardından Uluslararası Patent Enstitüsü'ne başvuracağız. Markalaşma konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda yetkililerden de destek bekliyoruz.”

SAMURAY KILICINDAN DAHA KALİTELİ

Japonların ünlü Samuray kılıcından bile daha kaliteli olan Yatağan palasının dünya markası olması gerektiğini savunan Tunçbilek, uluslararası arenada haklarını arayıp, mutlaka kendi markalarını yaratacaklarını ifade etti.

Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, geleneksel üretimle modern üretimi harmanlayıp, pazar paylarını daha da arttırabileceklerini kaydetti. Yatağan'da küçük atölye sayısının çok olduğuna da dikkat çeken Tunçbilek, 4- 5 atölyeyi biraraya getirerek daha modern koşullarda üretim yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Tunçbilek, 31 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘16'ncı Yatağan Bıçakçılık Festivali ve Kefe Yaylası Şenlikleri”nde pala ve bıçakların tanıtımının yapılacağını da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!