Güncelleme Tarihi:
Ödülünü 19 Mayıs’da alacak Aksoy, 14-22 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan 17.TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nın da “Onur Yazarı” seçildi. TÜYAP tarafından Yaşar Aksoy hakkında hazırlanan kitap “Ege’de Zaman Yolcusu Yaşar Aksoy” ismini taşıyor ve kitabın editörlüğünü ünlü şair Enver Ercan gerçekleştiriyor. Yine Etki Yayınevi, Yaşar Aksoy hakkında Salah Birsel’den Nebil Özgentürk’e, Tarık Dursun K.’dan Ayşe Arman’a 80 ünlü yazarın değerlendirme yazılarının yer aldığı “Vuruldum Hikayene İzmir” kitabını hazırlıyor. Kitap TÜYAP’ta okurlarla buluşacak.
Yaşar Aksoy, 1947 yılında İzmir Karşıyaka’da yoksul ve orta halli insanların yaşadığı Soğukkuyu Mahallesi Musavat Sokağı’nda doğdu. Annesi İzmirli Tarih öğretmeni Zehra Aksoy, babası Uşaklı Ziraat Uzmanı Cemal Aksoy’dur. Ankara İlkokulu, Karşıyaka Ortaokulu ve Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Y.Kimya Müh.-1971) ve Ege Üniversitesi’nden (Y.Endüstri Müh.- 1976) mezun oldu.
Mesleğinin yanı sıra 1965’ten itibaren, İstanbul’da Akşam gazetesi ve Türk Yolu dergisi, Demokrat İzmir gazetesi (10 yıl), Yeni Asır gazetesi (22 yıl) ve Star gazetesinde (1 yıl) ve halen Hürriyet gazetesinde (7 yıldır), sanat muhabiri, kültür sanat yönetmeni, araştırmacı, köşe yazarı olarak sürekli çalıştı. “Ege’de Zaman” isimli tam sayfa sanat, kültür ve tarih yazılarıyla tanındı.
Yeni-TV’de “Kultura” isimli proğramı hazırladı ve sundu. Ege-TV’de 3 yıl “Ege’de Zaman” proğramını hazırladı ve sundu. TRT-2’de, 2002 yılında Seynan Levent”in sunduğu “Akşama Doğru” proğramında bir yıl boyunca her hafta İzmir’i anlattı. Ege-Life, Çeşme-Life, Gazetem Çeşme, Çeşme Güneşi, Karşıyaka-Life gibi yayınlarda da yazarlık yaptı. Haberhürriyeti internet sitesinde yazdı.
İlk dergi yazısı 19 yaşında iken, Ekim 1968 tarihinde Milli Işık Dergisi’nde Çekoslovakya’nın İşgali üzerine yayınlandı. İlk gazete yazısı, 19 Temmuz 1971 tarihinde Demokrat İzmir Gazetesi’nde “Kemalist Devrimin Anlamı” başlığı ile yayınlandı. “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Şiirleri” isimli ilk kitabı, 1981 yılında yayınlandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “İktisadi Devrim Tarihi” dersleri verdi. Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi’ni kurdu ve genel yönetmenliğini sürdürdü. İzmir Ödülleri’ni ilk kez oluşturdu. İzmir Kültür Gezileri’ni ilk kez başlattı. İzmir Akademisi kurmaya dönük İzmir Seminerleri’ni ilk kez oluşturdu. Sayısız kurumda ilk kez İzmir Konferansları’nı sundu.
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in yaşamını ilk kez araştıranlar arasında parladı, Hasan Tahsin Anıtı’nı yaptırma çalışmalarına katıldı. İzmir Halkevi ve Hasan Tahsin’i Yaşatma Dernekleri’ni kurdu ve ilk başkanlıklarını gerçekleştirdi. Kurtuluş Savaşı Tarihi üzerine derinlikli araştırma ve yayınları ile tanındı. İstiklal Savaşı gazileri ile birebir ilgilenerek hatıraların ı yazdı, emeklerini diri tutmaya çalıştı, son yolculuklarında hep yanlarında oldu.
“İzmir Tarihi ve Ege Kültürü” üzerine, bir çok kitapları, sayısız yazıları ve araştırmaları, yıllarca süren seri konferansları; yurtdışında Paris’te, Yunanistan’da, İsrail’de, ABD’de İzmir’i tanıtım çalışmaları (sergiler, konferanslar, tanıtım etkinlikleri) sebebiyle, 12 Haziran 1997 günü Karşıyaka Belediyesi tarafından Karşıyaka’da Bahariye Mahallesi’nde çocukluğunun geçtiği 1850 numaralı sokağa (Lise Yolu) törenle ismi verildi. Konak Belediyesi tarafından, 28 Mart 1997 günü İzmir-Asansör Parkı’na yine törenle ismi verildi. Türk Arkeolojisi’nin simge ismi Ord.Prof.Ekrem Akurgal, kendisinden “Ege Kültürünü Dirilten Yazar” diye söz etti. Aksoy’un yayınlanmış 34 kitabı bulunuyor.