Güncelleme Tarihi:
Bayındır Holding'deki mali kriz, yaşlılar için kurulan Yaşamkent'teki yaşama da darbe vurdu. Bu ayın sonuna kadar binayı terk etmek zorunda kalan 30 yaşlı, ne yapacağını bilememenin çaresizliği içinde çözüm bekliyor. Yaşlılara yeni yer aranırken, 100 personele de ay sonu itibariyle işten çıkarıldıkları bildirildi.
Danimarka'daki benzerleri örnek alınarak yaşlılara yönelik kurulan Kemerburgaz'daki Yaşamkent kompleksi, Bayındır Holding'in mali krize girmesi ve işletmesinden vazgeçmesi nedeniyle tasfiye aşamasına geldi. Yaşamkent'in huzurevinde kalan yaşlılarla, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Enstitüsü'nde tedavileri sürenlerin bir kısmı ayrılırken, nereye gideceklerini bilemeyenler perişan oldular. Ömürlerinin kalan kısmını burada geçirecek şekilde planlayan, ancak son gelişmeler nedeniyle ortada kalan yaşlılar, çaresizlik içinde bu ayın sonuna kadar çözüm bulmak zorunda olduklarını söylediler. Bu arada, yalnızca yatak, yemek ve bakım ücretinin aylık 230-380 milyon lira arasında değiştiği Yaşamkent'te hizmet veren Bayındırbank'ın da kapalı olduğu görüldü.
DEMİREL VE YILMAZ AÇMIŞTI
Bayındır Holding yetkilileri, geçen yıl 29 Nisan'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından törenle açılan Yaşamkent'in tasfiye edileceği, geçen gün sözlü olarak bildirildi. Bayındır Holding yetkilileri tarafından, Yaşamkent'in yaklaşık 100 personeli ile yaşlı ve özürlü 30 sakinine yapılan sözlü açıklamada, Türk toplumunun henüz böyle bir modele hazır olmadığı, tanıtım ve diğer tüm maliyetlerin yüksekliğine daha fazla dayanılamayacağı, bu nedenle de en geç ay sonuna kadar tasfiyeye gidileceği bildirildi. Dün de personele yazılı olarak, bu ay sonu itibariyle işten çıkarıldıkları açıklandı.
10 YILLIĞINA KİRALIKTI
İstanbul Valiliği tarafından inşaatı 40 milyon dolara (Yaklaşık 12.8 trilyon lira) Ekinciler Holding'e yaptırılan, yıllık 5 milyon dolara (1.6 trilyon lira) işletme maliyetiyle de Bayındır Holding'e 10 yıllığına devredilen Yaşamkent'in sakinlerine yeni yuva aranmaya başlandı. Yaşamkent yöneticileri, yaşlılıklarında rahat ve güvenli bir yaşam umuduyla buraya yerleşenlere kalabilecekleri yer ararlarken, işletmeyi devralacakların aynı modeli sürdürmesi halinde de tekrar geri dönebileceklerini bildirdiler.
Bu arada, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Enstitüsü'nde tedavisi sürerken bir yandan da huzurevinde kalan hastaların bakımları da yarım kaldı.
Yaşlı tanımı yerine ‘üçüncü kuşak’ sözünün tercih edildiği Yaşamkent'de şu hizmetler veriliyordu:
Genel Hizmetler: Her türlü otelcilik hizmetleri, farklı restoran ve kafeteryalar, oda bakım ve tamiri, elektrik, su ve ısınma, market, banka şubesi, turizm acentesi, kuaför, gazete bayii, 24 saat güvenlik, ulaşım hizmetleri.
Sosyal Hizmetler: Hobi atölyeleri, bilardo ve oyun salonları, yüzme havuzu, sera ve botanik faaliyetleri, semimer ve konferanslar, çevre gezileri, sinema, tiyatro ve konser salonu.
Sağlık Hizmetleri: Fizik tedavi ve rehabilitasyon, poliklinik hizmetleri, check-up, teşhis üniteleri, tam donanımlı ambulans ve ilk yardım ekibi, özel eğitimli hemşirelik hizmetleri, acil çağrı sistemi ve kolyesi, evde bakım hizmetleri.
Bayındır'ın diğer projeleri beklemede
İşadamı Kamuran Çörtük'ün sahibi olduğu Bayındır Holding'in Yaşamkent dışında, İstanbul ve Kocaeli'ndeki diğer yatırımlarının da durdurulduğu öğrenildi. Bayındır Holding Bayındır Sağlık Sistemleri, Beylikdüzü'nde 59 milyon dolarlık yatırımla (18.8 trilyon lira) tıp merkezi kuruyordu. Ayrıca Çekmeköy'de 60 milyon 800 bin dolara (yaklaşık 19.5 trilyon lira), Avrupa yakasında 6 milyon dolara (1.9 trilyon lira), Anadolu yakasında da 6 milyon 500 bin dolara (2 trilyon lira) teşhis ve tedavi merkezi kurma hazırlıkları yapıyordu.
Perişan oldular
Yaşamkent'te huzurlu yaşarken kendilerine yeni yer aramak zorunda kalan yaşlılar perişan oldular.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu'ndan emekli 86 yaşındaki Fikret Kırcalı, daha önce evinde kaldığını ancak bundan sonraki yaşamını Yaşamkent'te sürdürmek niyetiyle buraya yerleştiğini söyledi. ‘‘Yaşamını buraya göre formüle ettim’’ diyen Kırcalı, ‘‘Evimi öylece bıraktım geldim. Bakacak kimsem yok. Diğer huzurevlerinin koşulları bana uygun değil. Ne yapacağım şimdi?’’ dedi.
Felç tedavisi süren 57 yaşındaki Döndü Eryılmaz ise ‘‘Bize o kadar güven verdiler ki, evimi satmak ve yaşamımı burada sürdürmek niyetindeydim. 5 ayda, 5 milyar lira harcadım. Şimdi tedavim yarım kalacak. Harcamalar boşa gidecek. Bizi yüzüstü bırakıyorlar’’ diye yakındı.
Trafik kazası geçiren, yarı felçli 25 yaşındaki Barış Kaşçı da enstitüsünün havuzunda Hidroterapi tedavisi görüyordu. 2 yıl boyunca yurt içi ve yurt dışında birçok rehabilitasyon merkezini gezdiğini belirten Kaşçı, tedavinin yarım kalmasından üzüntü duyduğunu söyledi.
73 yaşındaki Muammer Müftügil, sol tarafının felç olduğunu ve 4 aydır tedavi gördüğünü belirterek, ‘‘Tedaviden memnundum. Buraya çok para gitmiş. Allah iyi akıbet nasip etsin’’ diye konuştu.
Sokakta kaldık
Haziran ayından beri Yaşamkent'de kalan 87 yaşındaki ev hanımı Mürvet Olgun, (Solda) ‘‘Yaşlılar için çok iyi bir yerdi. Kirada oturuyordum. Şimdi sokakta kaldım. Üzüntüden ölüyorum’’ dedi. 3 gündür gidecek uygun bir yer aradığını belirten Olgun, ‘‘Bacağımda protez var. Yerimden zor kıpırdıyorum. Çorabımı, ayakkabımı bile kendim giyemiyorum. 1-2 ay izin verselerdi. Yerleşmek için kaç yer aradık, sonuç çıkmadı’’ diye konuştu.
3 aydır Yaşamkentli olan 76 yaşındaki Melahat Yazıcı ise (Sağda), kendine bakamadığını, böyle bir huzurevine ihtiyacın bulunduğunu söyledi. Yaşamını buraya göre planladığını belirten Yazıcı, ‘‘Evim var ama kendime bakamadığımdan yine huzurevi arıyorum. Birden bire buradan çıkarılacağımız söylendi. Burada doktor, hemşire, yemek, temizlik hizmeti kusursuz. Biraz pahalı ama 2 kızım denkleştiriyordu. Şimdi ne yapacağız bakalım?’’ diye dert yandı.
Yaşlılar cenneti
Yaşamkent, 1 milyon metrekarelik arazi üzerinde kuruldu. 200 bin metrekare yeşil alanı, 40 bin metrekare kapalı alanı ve 27 binadan oluşan komplekste 100 personel hizmet veriyor. 24 saat hazır bekleyen tam donanımlı ambulans servisi, özel eğitimli hemşirelik sistemi, yaşlılara özel tasarlanan mobilyalı tek ya da 2 kişilik dairelerin yer aldığı Yaşamkent'de ayrıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Enstitüsü, poliklinik, teşhis ve tedavi
üniteleri bulunuyor. Burada kalmayan ancak günübirlik yararlanmak isteyenlere de restoran, kafeterya, ısıtmalı ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzu hizmet veriyor. Yaşamkent'te ‘yaşlı’ yerine ‘üçüncü kuşak’ tanımı tercih ediliyor.