Güncelleme Tarihi:
Electronic Arts'ın mart sonunda piyasaya süreceği Majestic'te oyuncular esrarengiz cep telefonu çağrıları alacak, e-posta mesajlarıyla tehdit edilecek, faksla gelen ipuçlarını değerlendirecek ve oyunu günlük yaşamlarının bir parçası olarak yaşayacaklar.
Gün ortasında telefonunuz çalıyor ve tanımadığınız, titrek bir sesle kendinizi hayal bile edemeyeceğiniz bir komplo teorisinin içinde buluyorsunuz. Faksınıza gelen şifreli mesajı çözmeye çalışırken, e-posta kutunuzda tehditkar bir mesaj buluyorsunuz. Başınız artık iyice belada ve bu komplo teorisini çözmeden rahat bir uyku uyuyamayacağınıza yemin edebilirsiniz. ''Majestic''in esrarengiz dünyasına hoş geldiniz.
Electronic Arts firmasınca geliştirilen bilgisayar oyunu Majestic, diğer tüm bilgisayar oyunlarından farklı olarak fantezi ve gerçek arasındaki sınırı bulanıklaştırarak, oyunla günlük yaşamı içiçe sokuyor.
Mart sonunda piyasaya sürülmesi beklenen oyun İnternet, telefon, cep telefonu, faks, e-posta gibi farklı telekomünikasyon araçlarını kullanıyor. 10 milyon dolarlık bir bütçeyle geliştirilen Majestic teknik olarak 'online' oynanan bir macera oyunu. Ancak diğer 'online' macera oyunlarından farkı, kullanıcının oyunu oynamak için sürekli İnternet'e bağlı kalmasını gerektirmemesi. Oyuna katılmak isteyenler, oyun sunucusuna aylık 9.99 dolar ödeyerek abone olacaklar. 1 megabaytlık oyunu bilgisayarlarına kurduktan sonra 'Majestic' sitesine bağlanacak ve diğer oyuncularla etkileşime girecekler.
İşin farklı yanı, İnternet'ten çıkıp günlük yaşamlarına geri döndüklerinde oyundan kopamayacaklar. Gün içinde gelen faks mesajları, esrarengiz telefonlar ve şifreli e-posta mesajları içine düştükleri politik komplo teorisini çözmek için oyuncuyu, İnternet sitelerine girmeye, tanımadıkları diğer oyunculara telefon etmeye, e-posta ve faks mesajı göndermeye yönlendirecek.
Oyuncular yeni bir mesajı ne zaman ve hangi telekomünikasyon aracıyla alacaklarını bilemeyecekler ancak kişisel ayarlarını kaydederek hangi saatler arasında ya da hangi tarihlerde rahatsız edilmek istemediklerini belirleyebilecekler.
Oyunun herhangi bir safhasında oyuncudan alınan kişisel bilgiler, ilerki safhalarda gönderilen mesajlarda kullanılarak, oyuna gerçekçi bir his katılacak. Örneğin oyuncu oyunun ilerleyen bölümlerinde, karısıyla ilgili tehditkar bir mesaj alabilecek.
Majestic'in bir amacı da oyunculara neyin gerçek olduğunu sorgulatmak. Sanal firmalar için yapılan sahte İnternet siteleri o kadar gerçekçi tasarlanmış ki, şirket çalışanlarının karakterleri gerçek iş başvurularında sunulan özgeçmişlerden oluşturulmuş.
Oyunu zevkli kılabilmek amacıyla Electronic Arts yüzlerce sahte İnternet sitesi yaratmış ve ABD çapında 200 kadar yeni telefon numarası aboneliği almış.
http://www.ea.com
Diğer tüm 'online' macera oyunlarından farklı olarak, oyuncuyla İnternet'e bağlı olmadığı zamanlarda da telefon, cep telefonu, faks ve kısa mesajla bağlantı kuruyor ve günlük yaşamının içine sızıyor.
Tipik bir gün şifreli bir faks ya da sanal bir firmadan gelen antetli bir mektupla başlıyor.
Cep telefonuna gelen bir mesaj oyuncudan bir İnternet adresini ziyaret etmesini isyor. Siteye bağlanmaya çalışan oyuncu sayfaya giremiyor. Daha sonra gelen bir video dosyasında oyuncuya bir ses postası şifresi gönderiliyor ancak telefon numarası verilmiyor.
Telefon numarasının sabah gelen faksta olabileceğini tahmin eden oyuncu, fakstaki numarayı çeviriyor, ses şifresini giriyor ve daha önce girmeyi başaramadığı İnternet sitesinin numerik adresini öğreniyor.
İnternet'te Türkçe adres kumarı
İnternet adreslendirme sistemindeki standartları yöneten ICANN'ın tüm çekincelerine rağmen, aralarında Türkçe'nin de olduğu farklı dillerin karakter setlerini kullanan adresleri tescil etmeye başlayan Veri Sign, İnternet'te yeni bir altına hücum dönemi başlamasına neden oldu.
Test maskesiyle başlatılan tescil işleminde, içinde farklı dillerden karakterlerin geçtiği İnternet adreslerini tescil ettirenlere, bu adreslerin ileride kullanılılır olacağı yönünde hiçbir garanti verilmeyerek kumar oynatılıyor. Verisign'ın aralarında Networksolutions, Register.com ve Tucows.com'un da bulunduğu 22 şirkete, yabancı karakter setine sahip adresleri tescil etme yetkisi vermesiyle başlayan altına hücum kumarının sonunun nereye varacağı meçhul.
Markalarının İnternet adresi karşılığını her ihtimale karşı korumak isteyen Sabancı, Koç gibi, isimlerinin içinde Türkçe karakter (ç,ğ,ı,ö,ş,ü) geçen şirketler daha önce sabanci.com, koc.com gibi adresleri tescil ettirmiş olmalarına ek olarak sabancı.com ve koç.com gibi markalarının tam karşılıklarını da, ileride işlerine yarayıp yaramayacağından emin olmadan tescil ettirmek zorunda kalıyorlar.
Aralarında Çin'in de buluduğu birçok uzakdoğu ülkesi hükümetleri kendi dillerine sahip çıkıp, bu dillerdeki karakter setine sahip adreslerin yabancı şirketlerce tescil edilmesine sert bir şekilde karşı çıkarken, Türkiye'den ne resmi bir tavır, ne de .tr'li adresleri yasal dayanağı olmaksızın kafasına göre uydurduğu kurallarla, dünya ölçülerinde fahiş sayılacak fiyatlarla tescil eden ODTÜ kaynaklı gruptan etkili bir tepki gösterilmiyor.
http://www.register.com
http://www.tucows.com
Ne yapmalı?
Markasını garanti altına almak isteyen şirketlerin yıllık 25 dolarlık tescil giderini göze alıp, markasının İnternet adresi karşılığını tescil ettirmesinde yarar var. Markasını garanti altına aldıktan sonra bu şirketlerin Türkiye'nin çıkarlarını korumak adına ABD'de dava açması ve Türk hükümetine gerekli tavrı göstermesi yönünde telkinde bulunması da bir seçenek.
İleride para edebileceğine inandığı Türkçe karakterli adresleri tescil ettirmek isteyen girişimcilerin dikkatli olması ve bu adreslerin ileride hiçbir işlerine yaramayabileceğini göz önünde tutarak çok fazla adres tescil ettirerek büyük paralar kaptırmaktansa, gerçekten inandıkları birkaç adresi tescil ettirmeleri daha akıllıca olur.