'Yaşam hakkını sağlayamadın'

Güncelleme Tarihi:

Yaşam hakkını sağlayamadın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 23:18

Hakkında koruma kararı olmasına rağmen kocası tarafından öldürülen kadın için, çocukları AİHM’ye başvurdu. Türkiye’nin 53 bin Euro tazminat ödeme kararına itirazı kabul edilmedi, aileye ödeme yapıldı.

Haberin Devamı

İZMİR Dikili'de 14 Ocak 2011 tarihinde Selma Civek, şiddet gördüğü için birçok kez şikâyet ettiği eşi Hüseyin Civek tarafından sokak ortasında 22 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Daha önce Ankara'da aile içi şiddet mağduru kadınların ağırlandığı merkezde kalan, olaydan bir süre önce Dikili'ye dönen Civek, koruma kararı altında olmasına rağmen, kendisine şiddet uyguladığı için tutuklanan, ardından adli denetim altında tutulmak koşuluyla serbest bırakılan kocasının kurbanı oldu. Yargılama sonrasında Hüseyin Civek, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

ÇOCUKLARI MÜCADELE BAŞLATTI
Mahkemenin kararından sonra Selma Civek'in çocukları Hayriye Pınar Civek, Rabia Merve Civek ve Yaşar Civek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkının garanti altına alınması ile ilgili 2'nci maddesini ihlal ettiğine hükmetti. ‘Vatandaşının yaşam hakkını sağlayamadığı’ kararı sonrasında, Türkiye'nin başvuru sahiplerine 53 bin Euro tazminat ödemesi hükme bağlandı.
Türkiye adına karara itiraz edildi ve yeniden görüşülmesi için temmuz ayında dosyanın AİHM Büyük Daire'ye gönderilmesi talep edildi. Ancak mahkeme, Türkiye'nin bu yöndeki talebini kabul etmedi. Bunun sonrasında, verilen karar kesinleşmiş oldu. Türkiye'nin, bu gelişmeler sonrasında tazminat tutarını aile bireylerine ödediği öğrenildi.

DEVLET VATANDAŞIYLA UZLAŞMALI
Aile adına davayı açan Avukat Bilge Civa şunları söyledi: “Ben ülkemizin bu anlamda tazminata mahkûm edilmesi taraftarı değilim. Dosyanın AİHM’ye gitmeden, vatandaşla uzlaşma yolunun tercih edilmesi lazım. AİHM’ye gitmek ve dava kazanmış olmak bir avukat olarak beni gururlandırmıyor, aksine üzüntü içinde kalıyorum. Ülkemi başka bir ülkede kurulan mahkemede mahkûm ettirmek beni üzüyor”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!