Güncelleme Tarihi:
Dünyada en sert internet yasaklarının uygulandığı ülke olan Çin’de her gün daha fazla kişi bu sınırlamaları aşmanın yolunu buluyor. New York Times (NYT) gazetesine göre, Çin’in internette kurduğu bu “Çin Seddi” halkı durdurmaya yetmiyor.
Çin'de hükümetin tehlike yarattığını düşündüğü YouTube, Twitter ve Facebook gibi sitelere erişim yasak. Son olarak Google da yasaklar nedeniyle Çin'den çekilebileceğini açıkladı.
YARATICILIK ARTIYOR
Çin hükümeti, Pekin Olimpiyatları ve rejimin 60'ıncı yılında internet erişimi üzerinde kontrolü sıkılaştırdı. NYT, bu durumun, Çinlileri yasaklı sitelerden uzak tutmak yerine daha yaratıcı hale getirdiğini belirtti.
Gazeteye konuşan Çinli mühendislik öğrencisi Jason Ng de örneklerden yalnızca biri. Ng, ayda yaklaşık 2 dolar ödeyerek, kullandığı programla başka bir "proxy" yani başka bir ülkenin şebekesinden internet çıkışı yaparak istediği bütün sitelere erişim sağlayabiliyor.
Kontroller sıkılaştıkça yasakların etrafından dolanarak internete bağlanan üniversite öğrencileri, insan hakları aktivistleri, blogcular, gazeteciler ve hatta uluslararası şirketlerin de sayısı o kadar yükseliyor.
Ülkenin ünlü blogcularından ve aktivistlerinden Isaac Mao, "dijital kaçakların" küçük konferanslar ve ağlar oluşturarak, birbirleriyle yasakları delme yöntemlerini paylaştıklarını söyledi.
KEDİ-FARE OYUNU
Ancak geliştirilen yeni yöntemlere de Çin hükümeti seyirci kalmıyor. Sonuçta tüm bu süreç, Çin hükümeti ile internet özgürlüğünü savunanlar arasında bir "kedi-fare" oyununa dönüştü.
Son olarak Çin hükümeti, dünyada yaklaşık 7.5 milyon kişinin internette iz bırakmadan dolaşmalarını sağlayan ücretsiz "Hotspot Shield" yazılımını üreten AnchorFree şirketinin web sitesine erişimi yasakladı.
Ancak bunun üzerine Çinli kullanıcılar bu yazılımı birbirlerine e-posta olarak göndermeye başladı. NYT'ye konuşan AnchorFree'nin sahibi David Gorodyansky, yasaktan bu yana Çin'de yazılımın kullanımının ikiye katlandığını belirtti.
İnternete sınırsız erişim sağlayan bu şirketlerin gözü şimdi Amerikan hükümetinin yapacağı mali yardımlarda.
ABD Kongresi, 2008 bütçe yılından bu yana "internet özgürlüğü"nü desteklemek amacıyla yaklaşık 50 milyon dolarlık mali kaynak onayladı. Ancak bu fonun tamamı henüz dağıtılmış değil.
Uzmanlara göre, bu fonların dağıtımının önündeki en büyük engel Amerikan hükümetinin Çin'de rejim karşıtlarına mali yardım yapıyormuş gibi bir izlenim yaratmaktan çekinmesi.
NYT, bütün bu bürokratik mücadelelere rağmen, internet özgürlüğünü savunanların, koşulların artık giderek onların lehine geliştiğine inandıklarını da ifade etti.