Güncelleme Tarihi:
Dünyanın nabzı PLANET'te atıyor
Birleşik Arap Emirlikleri, BlackBerry’nin Kanadalı üreticisi RIM şirketiyle uzun süreden beri yaşadığı güvenlik tartışmalarının sonunda kullanıcılarının e-mail, anlık mesajlaşma ve internet kullanım hizmetlerini yasaklama kararı aldı.
Suudi Arabistan’ın devlet kontrolündeki telekomünikasyon şirketi Saudi Telecom’dan bir yetkili, Financial Times’a aynı yasağın ülkelerinde de görülebileceğini ve BlackBerry Messenger uygulamasının yasaklanabileceğini belirtti.
Körfez ülkeleri BlackBerry cihazlarının kullandığı şifreleme teknolojisinden giderek kaygı duymaya başladı. Nedeni ise Blackberry ağlarının sahip kendi çalışma sistemi çerçevesinde verilerin ülke dışına gönderilmesi. Bu da başta Suudi Arabistan ve Hindistan olmak üzere birçok Körfez ülkesinin Blackberry cihazlarının işleyiş yönteminden gittikçe rahatsızlık duyuyor.
Suudi Arabistan Telekomünikasyon Düzenleme İdaresi (TRA) Pazar günü ülkedeki BlackBerry hizmetlerinin 11 Ekim tarihi itibariyle yasaklanacağını belirtti. Sebep ise 2007’den bu yana hizmetlerin BAE telekomünikasyon standartlarına uyumlu hale getirilememesi. Ülkenin iki telekomünikasyon operatörü, Erisalat ve Du, ülkedeki yaklaşık yarım milyon BlackBerry kullanıcısına mesaj göndererek alınan karar hakkında bilgi verdi.
TRA kararın sansürlemeyle değil, düzenleme uyumluluğu ile ilgili olduğunu belirtti ve kararını savunmak adına BAE, İngiltere ve ABD’deki telekomünikasyon düzenlemeleri arasındaki detaylı karşılaştırmaları sundu.
ÖZEL ŞİFRELEME YÖNTEMİ
Açıklamalara rağmen, BAE geçmişte BlackBerry kullanıcılarını denetleme girişimlerinde bulundu. Bir yıl önce Etisalat şirketi BlackBerry kullanıcılarına sonradan casusluk yazılımı olduğu ortaya çıkan bir güncelleme programı yüklemelerini istedi. Yazılımın amacı ortaya çıktıktan sonra hükümet ile Etisalat’ın arası açıldı ve kullanıcılara güncellemeyi kaldırmaları söylendi.
Diğer cep telefonlarına kıyasla, BlackBerry cep telefonları internete ve e-postalara, RIM’in dünyanın dört bir yanındaki güvenli ağ işletim merkezleri aracılığıyla erişim sağlıyor. Bu merkezler özel geliştirilmiş şifreleme kullanıyor. Cihazları kullandıran cep telefonu operatörlerinin bu sisteme bağlanması gerekiyor. Sonuç olarak, BlackBerry cihazları daha güvenli ve diğer akıllı telefonlara göre ağ kapasite etkinlikleri daha yüksek oluyor.
Ancak verilerin ulusal mahkemelerin yetki alanının dışına çıkıyor olması, ulusal güvenlik kapsamında teröristlerin ve diğer suçluların iletişimlerini denetleyemeyeceğini düşünen bazı ülkeleri endişelendiriyor.