Yasak dinlemiyorlar! Metrobüs ve otobüs duraklarında çıldırtan görüntü

Güncelleme Tarihi:

Yasak dinlemiyorlar Metrobüs ve otobüs duraklarında çıldırtan görüntü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2018 07:03

2009 yılından itibaren uygulanan sigara yasağında olumlu sonuçların yanı sıra bazı sabırsız tiryakilerin yasaklı alanlarda ısrarla sigara içmeleri sigara kullanmayan vatandaşları çileden çıkarmaya başladı. Özellikle metrobüs ve otobüs durakları ile hastane önlerinde ve kapalı alanlarda içilen sigaralar isyan ettirdi.

Haberin Devamı

19 Temmuz 2009 yılında başlayan kapalı alanlarda sigara yasağı ilk başlarda bazı kesimlerden tepki çekse de uygulama ile birlikte sağlıklı yaşam alanları arttı ve sigara kullanmayan vatandaşları memnun etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destek verdiği ve sigara içen birini gördüğünde paketini alarak bırakması için büyük telkinlerde bulunduğu medyaya sürekli yansıdı. Ancak son zamanlarda sigara yasağı toplu kullanılan alanlarda delinmeye başladı. Kafeler, otobüs, metrobüs, tramvay, taksi, minibüs, büyük işmerkezlerinde ve hastane önlerinde alenen sigara içilir konuma gelindi.

Kafelerde müşteri kaybetmemek için sulu küllük uygulamaları yapılırken, metrobüs duraklarında sabırsız tiryakiler diğer yolculara aldırmadan sigara içiyor. Minibüs ve taksilerde şoförler yolculuk esnasında sigarasını yakarak kolunu camdan dışarı çıkartarak içerken hastanelerde kapı önlerinde hemen hastaların girdiği ve hava almaya çıktığı alanlarda sigara içiliyor. Ayrıca Perpa gibi büyük İşhanlarının ortalarına konulan sigara küllüklü çöp kutuları ile adeta yasak alenen deliniyor.

Haberin Devamı

OTOBÜS BEKLEYENLERİ ÇILDIRTAN SİGARA!

Sabah işine yetişmek için ya da akşamları işten çıkıp evine gitmek isteyen İstanbulluların yoğun olarak kullandığı metrobüs duraklarında yaşanan sigara yasağının alenen delinmesi sigara içmeyen yolcuları ve özellikle çocuklu aileleri çileden çıkartıyor. Metrobüs, otobüs, tramvay duraklarında yasak levhalarının bulunmasına rağmen etrafı açık alan olduğu için sigara içen birkaç sabırsız tiryaki nedeniyle bazı yolcular için yolculuk adeta zehir oluyor.

Sigara ve tütün ürünlerinin zararlarının azaltılmasına yönelik Türkiye’de büyük adımlar atıldı. Önce kafe ve restoranlarda ardından da toplu yaşam alanlarında sigara ve tütün ürünleri tüketmek yasaklandı. Bu yasakların başında da toplu ulaşım araçları ve bu araçlara binmek üzere beklediğimiz duraklar da kapsam içine alındı. Ancak İstanbul’da toplu ulaşımı kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağı alenen delerek sigara kullanmayan vatandaşları duraklarda çileden çıkarıyorlar.

Haberin Devamı

Otobüs, metrobüs, tramvay ve metro durakları sigara yasağı kapsamına giren ortamların başında geliyor. İstanbul genelindeki İETT duraklarında sigara içilmesinin yasak olduğuna dair gerekli uyarı yazısı ve işaretler yer alıyor. Buna rağmen gün içinde toplu taşıma araçlarını kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağa uymayarak sigara kullanmayan insanları rahatsız ediyor.

YASA AÇIK VE NET

"4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu kapsamda İETT duraklarında da sigara içilmesi yasaklanmıştır. İlgili yasak toplumun yoğun olarak kullandığı yerlerin içindeki alanlar ile bekleme salonları ve lobi gibi yerlerinde geçerli olup yasak levhasının takılması zorunludur." Yasa bu kadar açık ve netken bazı insanların sadece birkaç dakika daha beklemeden durakların içinde sigara içmeleri yolculuk yapan diğer insanları çileden çıkartıyor. Özellikle otobüs sırası beklerken çocuklu ailelerin yanında veya önünde sigara içenlerin duyarsızlığı artık hat safhaya ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

ERDÖL: UYGULAMADA GEVŞEKLİK VAR

Son zamanlarda Dumansız Hava Sahası uygulamasında yaşanan gevşeklikten rahatsızlık duyduğunu aktaran Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, şu bilgileri verdi: "Yasanın çıkmasıyla yıllar içinde düşme trendine giren tütün kullanımı maalesef son yıllarda tekrar artışa geçti. TÜİK'in son verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ve tütün mamulleri kullanım oranı arttı.

Buna göre 2010'da 15 yaş ve üzeri yaş grubunda yüzde 29,5 olan 'her gün ve ara sıra tütün ve tütün mamulü kullanım oranı' yüzde 32,5'e yükseldi. Bu veriler ve bizzat benim gözlemlerim yasanın uygulanmasında gevşeklik olduğunu gösteriyor. Yasada çerçevesi net biçimde belirtilen kuralların pek çok alanda uygulanmadığına tanık oluyorum.

Haberin Devamı

Kamu hizmet binaları, eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor gibi pek çok alanda mevcut yasaya uyulmadığına tanık oluyorum. Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor veya görmezden geliyor. Bu durum beni ülkemin sağlıklı yarınları adına üzüyor. Dünyada ve ülkemizde tütün ve tütün ürünlerine yönelik başlatılan bir savaş var. Bu savaşta mevzi kaybetmeden ilerlememiz gerekiyor."

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!