Yaşadığımız yerin aşırı temiz olması sağlığımız için kötü mü?

Güncelleme Tarihi:

Yaşadığımız yerin aşırı temiz olması sağlığımız için kötü mü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 16:13

Yaşadığımız yer aşırı temiz mi olmalı? Temizliğin fazlası zararlı mı? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte, yaşadığımız yerin aşırı temiz olması sağlığımız için kötü müdür sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Bilim insanları, bakterilerin sandığımız kadar zararlı olmadıklarını keşfettiler. Örneğin cildimizdeki bakteriler buradaki hücreler tarafından üretilmiş olup, cildimiz tarafından dışarı salınan istenmeyen “atıkları” yiyerek besleniyor. Bunun sonucunda cilt tabakası üstünde nemli bir tabaka oluşuyor ve bu da cildi besliyor, ona zarar verebilecek istilacı organizmaları uzak tutuyor. Peki bakterilerin bir kısmı sağlığımız için faydalı olduğuna göre, temizliği ve hijyen koşullarını fazlaca abartmış olmuyor muyuz?

Biraz kirlenmenin zararından çok faydası olduğu doğru. Biyologlar uzun yıllardır bu hipotezi araştırıyor. Özellikle de çocukların mikroplarla erken yaşta tanışmalarını sağladığı için alerjik reaksiyon gösterdikleri maddelerin sayısını azaltıyor. Ancak tabii bu durum yaşadığımız ortamı temizlemeye ya da duş almaya son vermemiz gerektiği anlamına gelmez. Yine de temizlik algılımızın değişmesi gerektiği ortada. Aslında tam olarak ne kadarının yeterli olduğunu da bilmiyoruz. Uzmanlar, çok temiz ve yalıtılmış ortamlara kapanmaktansa, kirlilik açısından büyük tehdit barındırmayan, havadar yaşam alanlarının daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Çünkü bu tür izole ortamlarda fazlaca vakit geçirmek, bu ortamdan çıktığınız anda çeşitli mikroplara karşı savunmasız hale gelmeniz demek. Bağışıklık sistemimiz, mikroplarla karşı karşıya geldikçe daha da güçlenmekte.

Haberin Devamı

Ayrıca örneğin toprakta bulunan bir bakterinin (Mycobacterium vaccae) doğal antidepresan olarak çalıştığı tespit edildi. Bazı beyin hücrelerini aktive edip kaygı ve karamsarlık durumlarını tersine çeviriyor, zihni rahatlatarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Dolayısıyla temizliğin takıntı haline getirilip abartılması hem zihinsel hem de fiziksel açıdan olumsuzluklar doğurabilir.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!