Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin ilk ‘‘hayvan hakları yasası’’ Meclis'te. Tasarı yasalaşırsa, hayvanlara eziyet edenler ağır cezalara çarptırılabilecek. Bu çok güzel ama yine de dostlarımızın yasaya değil sevgiye ihtiyacı var.
Onlar, doğal yaşamın temel renkleri. Spor olsun diye avladığımız, işe koşturup sırtına yük bindirdiğimiz, köşe başlarında çaresiz miyavlamalarla sahipsiz bırakıp, kamu sağlığı için ‘itlaf’ ettiğimiz hayvanlar.
İnsanoğlunun menfaat ve ihtiras gibi olumsuz meziyetlerini taşımadıkları için dostluğuna güvenip evimizde büyüttüğümüz güzel hayvanlar. Sevgiden başka gereksinimi olmayan ama dostluğu ve sadakati, kimi zaman kendi türünden bile bu kadar karşılıksız göremeyen insanoğlunun asli dostları.
GEÇ DE OLSA...
Artık onların da hakları var. Türkiye gelişmiş Batı ülkelerinden sonra geç de olsa hayvanların ‘doğal haklar’ını tanıma kararı aldı. Cumhuriyet tarihinin hayvan hakları için ilk yasal düzenlemesi çalışmaları sürüyor. TBMM Çevre Komisyonu, hazırladığı taslak metinle hayvan haklarını yasal bir zemine oturtmak için ilk adımını attı.
Komisyon tarafından ortaya konan metne göre, hayvan haklarıyla birlikte, bu haklara yönelik tecavüzlerin cezaları da belirlendi. Komisyon, soyu tükenen hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılması ve hayvanlara tecavüz edilmesini suç sayarak, bu suçu işleyenlere hapis cezası da öngörüyor.
Tasarıya göre, hayvanların yuvalarını bozan, gebe hayvan çalıştıran suç işlemiş sayılacak. Bu kişiler para ve hapis cezasına da çarptırılabilecek.
Soykırıma ağır ceza
Bir hayvan türünün, belli bir bölgede ya da tüm ülkede soyunu yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına bir milyar lira idari para cezası verilecek. Bu suçu işleyenler için 2 yıldan beş yıla kadar hapis cezası da istenebilecek.
Yetkisi olmadan hayvanları kobay olarak kullanan ve deneyi yapan
kişiler, hayvan başına 200 milyon lira
idari para cezasına
çarptırılacak.
İzin almadan
hayvan ticareti yapıp, bu konudaki yasaklara uymayanlar, yakalandıkları takdirde 800 milyon lira para cezası ödeyecek.
Trafik cezası bile var
Kusurlu olarak trafik kazası sonucu hayvan öldürenlere, öldürdükleri hayvan başına 50 milyon lira para cezası ve çarptığı hayvanı veteriner hekim veya tedavi ünitesine götürmeyenlere de hayvan başına 100 milyon lira idari para cezası verilecek.
Tecavüze 1 yıl hapis
Doğal hakları korunacak. Hayvan haklarını düzenleyen metinde, hayvanların en doğal haklarına da sahip çıkıldı. Bu doğal haklara tecavüz edenler 70 milyon lira para cezası ödeyecek. Hangi hayvan türü olursa olsun gücünü aşan fiillere maruz bırakılmayacak.
Hayvanlar, asla akıl hastalarına verilmeyecek. Hayvanlar aşırı sıcak ya da soğuğa bırakılmayacak.
Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındakiler, ödül ya da ikramiye olarak dağıtılmayacak. Hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya yumurtalarına zarar verilmeyecek. Suni müdahaleler yapılmayacak.
Hayvanlar hasta, gebe ya da yeni anayken çalıştırılmayacak. Uygun olmayan koşullarda hayvan barındırılmayacak.
Hayvana acı çektiren yandı
Hayvanlara kötü alışkanlık edindiren, acı çektiren ve gücünü aşacak şekilde çalıştıran kişiler, 300 ile 600 milyon lira arasında para cezasına çarptırılacaklar.
Hayvanları mumyalamak ve astragan elde etmek üzere öldürenlere ise 100 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
Öldürme metodlarına uymayıp, veteriner nezareti olmadan öldürülen hayvan-
lar için hayvan başına 100
milyon lira ceza ödenecek.
Hayvanat bahçelerinde kötü şartlarda barındırılan hayvan başına 100 milyon lira idari para cezası uygulanması da taslağa konacak.
Yabani hayvanları
Doğal yaşamlarından uzaklaştıranlara, nesli tükenen hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 500
milyon lira idari para
cezası ve bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Kesim hayvanları dışındaki hayvanları kesip, piyasaya sunanlara 500 milyon lira para ve bir yıl hapis cezası verilecek.