Güncelleme Tarihi:
Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan 20'si katıldı.
Duruşmada söz alan sanık ve avukatları, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını isteyerek, savunmalarını hazırlamak için süre talebinde bulundu.
Sanıklardan Bora Bayoğlu da, dava klasörlerinin bulunduğu 19. sıradaki çuvalın ortadan kaybolması nedeniyle kararın bozulduğunu belirterek, “Şimdi içerik hakkında bilgi alacağım. Onun içinde savunmamı yapmak için süre talep ediyorum” dedi.
Sanık ve avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
Duruşma çıkışı adliye önünde basın açıklaması yapan grup, çeşitli sloganlar attıktan sonra polisin kontrolü altında dağıldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt lideri Dursun Karataş'ın da bulunduğu 1243 sanığa “örgüt yöneticiliği yapma”, “adam öldürme”, “kamu malına zarar verme”, “polise mukavemet” gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Dosya, cezaların sanıklara tebliğ etmesinden sonra Yargıtay'a gitmiş ve Yargıtay, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı 2 yıl önce usul yönünden bozmuştu.
Bunun üzerine yeniden başlayan davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, 1243 sanığa “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, ”silahlı gasp”, “pankart asma”, “afiş yapıştırma”, “patlayıcı madde atma” ve “izinsiz toplantı ve gösteri yapma” gibi 825 suç isnat edildiğini hatırlatmıştı.
Savcı, yasa dışı Dev-Sol örgütünün lider kadrosunda bulunan Dursun Karataş'ın da aralarında yer aldığı 176 sanığın, “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmasını, bunlardan vefat ettiği anlaşılan 13'ü hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasını istemişti.
Savcı, diğer sanıklar hakkındaki davanın ise ölüm ya da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını öngörmüştü.