Güncelleme Tarihi:
Türkiye, Atası'nı bir kez daha özlemle anıyor. Modern Türkiye'nin kurucusu, bu yıl 59'uncu ölüm yıldönümünde her zamankinden farklı bir anlayışla anılacak. Tüm Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'ü, yasla değil, coşkulu törenlerle Mustafa Kemallerin ‘‘yaş günü’’ olarak yad edecek.
Laik, demokratik ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin mimarı Ulu Önder Atatürk'ün 59'uncu ölüm yıldönümü, coşkulu anma törenleriyle, yas değil ‘yaş günü’ne dönüşüyor. Atatürk, bugün milyonlarca insanın yüreğinde yeniden doğuyor. Ulu Önder tüm yurtta törenler, konserler, paneller, söyleşiler, şiir dinletileri ve video gösterileri ile anılacak.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 10 Kasım için ilginç bir niteleme yaparak, ‘‘Artık 10 Kasım'ları yas günü olarak değil, Mustafa Kemal'in ve Mustafa Kemallerin yaş günü olarak anmalıyız’’ dedi. Baykal, CHP'li kadınların düzenlediği kermeste yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
‘‘Cumhuriyetimiz, Mustafa Kemal olmadan da, her türlü tehlikeyi atlatacağını ispatlamıştır. Bu nedenle 10 Kasım, Mustafa Kemal'in ve Mustafa Kemallerin yeniden doğuşudur. Türk milleti, her türlü zorluğu aşma özgüvenine Atatürk sayesinde kavuşmuştur. Artık 10 Kasım yas değil, yeni umutların ve iddialı çıkışların günü olmalıdır.’’
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu sabah Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk koyacak ve saygı duruşunda bulunacak. Saat 09.05'te tüm Türkiye'de bayraklar yarıya indirilecek ve sirenler çalacak. Aynı saatlerde TBMM'de de tören düzenlenecek. Genelkurmay Başkanlığı da Atatürk'ü anmak için Genelkurmay Karargâhı'nda tören düzenleyecek. 10 Kasım nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nde de tören düzenlenecek. Törene Demirel de katılacak.
Üniversiteler de, saat 09.05'te Atatürk Anıtları önünde saygı duruşunda bulunacaklar. ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Yaşatma Programları' düzenleyen üniversiteler, törenler sırasında, Ata'ya, ‘‘İlke ve devrimlerinin yılmaz bekçileriyiz’’ diye seslenip, ant içecekler.
RP Lideri Necmettin Erbakan da 10 Kasım nedeniyle mesaj yayımladı. Atatürk'ten ‘Komutan’ ve ‘Başkomutan’ olarak bahseden Erbakan, mesajında şöyle dedi: ‘‘Büyük Komutan'ı ve silah arkadaşlarını saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz. Bu yıl bilhassa Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna önderlik eden, Cumhuriyet'in, demokratik parlamenter sistemin geliştirilmesini, çağdaş demokratik düzeyi hedefleyen bir lider olarak anıyoruz. Kalkınmış ülkeler safına katılmak İstiklal Savaşımızın Başkomutanı'nın da hedefiydi. Bu hedefi gerçekleştirmek, her kişi ve kurumun kaçınılmaz görevi olmadılır.’’
Vatandaş Ata'ya koşacak
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez Atatürk'ü farklı anacak. Milli Eğitim Bakanı ve üst düzey bürokratlar, Ankara'da bir okulda düzenlenecek anma törenine katılacaklar. Bakan Hikmet Uluğbay, Anıtkabir'de düzenlenecek resmi anma törenin ardından, yine Bakanlık'taki Atatürk Anıtı'nın önünde yapılacak törene katılacak. Daha sonra bürokratlarıyla birlikte Bahçelievler İlköğretim Okulu'na gidecek olan Uluğbay, burada düzenlenecek törende Atatürk'ü, öğrencilerle birlikte anacak. Uluğbay, öğrencilere Atatürk'ü ve yetişen nesillerden neler beklediğini anlatacak.
Atatürk ayrıca tüm okullarda coşkulu törenlerle anılacak. Bugün çok sayıda vatandaş da Anıtkabir'e koşarak Ata'nın manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak, bağlılık andı içecek. Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, sabah 09.30'da Anıtpark'ta biraraya gelerek ‘Atatürk’e Saygı Yürüşüyü'ne katılacak.
ATATÜRK TRENİ
Kültür Bakanlığı, bu yıl ilk kez Atatürk'ü bir hafta süreyle anacak. 10-16 Kasım tarihlerini ‘Atatürk’ü Anma Haftası' ilan eden bakanlık, gençlere, Atatürk'ün ulaşılmaz olmadığını, aslında yetişen her gencin bir Atatürk olduğu mesajını verecek. Kültür Bakanlığı ile Devlet Demiryolları'nın ‘Atatürk Kültür ve Sanat Treni’ saat 10.00'da Ankara Garı'ndan Cumhurbaşkanı Demirel'in vereceği startla yola çıkacak. Kayseri, Sıvas, Amasya ve Samsun güzergahını izleyerek bu illere opera, baleden halkoyunlarına ve senfoniye uzanan tüm kültürel etkinlikleri ulaştıracak olan tren, gelecek yıl tüm Türkiye'yi dolaşacak.
Anma Haftası etkinlikleri çerçevesinde Atatürk'ün hayatını anlatan ‘Sarı Zeybek’ filmi Milli Kütüphane'de saat 10.00'da, ‘Metamorfoz’ ise Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 09.30'da gösterilecek. Devlet Demiryolları ve Ankara Valiliği 7-16 Kasım tarihleri arasında TCDD Sanat Galerisi ve Ankara Garı giriş holünde iki ayrı sergi açacak.
Ata’ya mevlit
Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, saat 20.00'de Atatürk'ün anısına Adnan Saygun'un ‘Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendirecek.
Çağdaş Atatürkçüler Derneği, bugün Sultanahmet Camii'nde Atatürk için mevlit okutacak. Dernek Başkanı Oktay Sanan, yaptığı açıklamada, mevlitte Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi'nin seslendirileceğini bildirdi.
Bu arada Konya'da, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi'nin öncülüğünde dün gerçekleştirilen ve 1500 kişinin katıldığı Atatürk'e Saygı yürüyüşünde ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’, ‘Bütün Konya elele, Atatürk’ün izinde' sloganları atıldı. İzmir'de de Karşıyaka Belediyesi tarafından 1994 yılından bu yana gerçekleştirilen ‘Ata’dan Ana'ya Saygı Koşusu'nun dördüncüsüne 500'e yakın sporcu katıldı. Yarış, Anayasa Meydanı'nda başlayıp Zübeyde Hanım'ın mezarında sona erdi.