Yarın solakların günü

Güncelleme Tarihi:

Yarın solakların günü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2002 15:52

Türkiye, dünyada kutlanan özel bir günü 13 Ağustos'ta ilk kez kutlayacak; 'Dünya Solaklar Günü'... Sağdan sola düşünen ancak 'soldan sağa' işleyen bir dünyada yaşayan solaklar bu özel günde Ankara North Shields'te düzenlenecek partide biraraya gelecek.

Haberin Devamı

Partide yapılacak çekilişte 2 kişi 2'şer gün Sheraton Otel'de konaklama hakkı kazanacak. Ancak bunlar sıradan odalar değil. Kapısından tirbuşonuna, duvar saatinden kurutma makinasına kadar herşeyin solaklara göre düzenlendiği özel odalar. 'Dünya Solaklar Günü' için 5 odasını yeniden dizayn eden Sheraton Oteli bundan sonra da solaklara hizmet vermeye devam edecek.

TÜRKİYE'DE İLK MAĞAZA ANKARA'DA

Makas, kalemtraş, cetvel, defter, kalem, bıçak, saat, masa, otomobil vites kolu gibi aletleri kullanmakta zorlanan solaklar için ABD ve Avrupa'da ürün satan birçok firma bulunuyor. Bunlar arasında en eskilerinden biri 1968'de kurulan Anythingleft-Handed. Şirket artık Türkiye'de de ürünlerini satıyor. İsim hakkı Ankaralı 'solak' girişimci İlker Hüner tarafından alınmış ve ilk mağaza 'Sol Elim' adıyla Ankara Karum'da açılmış. Yakında İstanbul'da da bir şube açılması planlanıyor.

Hüner, mağazanın özellikle çocuklar tarafından ilgi gördüğünü söylüyor. Sağlaklara göre yapılan ürünleri kullanmaya çalışırken zorluk çeken çocuklarda davranış bozuklukları ve kekemeliğe varan sorunların yaşanabildiğini belirtiyor. Sol Elim, solakların okulda, işte, evde ve sokakta ihtiyaç duyabileceği ürünlerin çoğunu satıyor. Rakamları sağdan sola dizilmiş cetveller, özel dolmakalemler, kalemtraşlar, çatal-bıçak-kaşıklar, kol-duvar saatleri...

Haberin Devamı

Hüner, Türkiye'de kullanılıp Avrupa'da kullanılmayan cezve aletini (dökme yönü sağ tarafta olacak şekilde) ana şirkete ürettirdiklerini söylüyor. Ürün geliştirilmesi için solakların önerilerine açık olduklarını belirtiyor. Önerileriniz ve bilgi için tel: 0312 427 18 77.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 10'U SOLAK

Dünya nüfusunun yüzde 10'u solaklardan oluşuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Üner Tan'ın araştırmasına göre Türkiye'de sağ elini kullananların oranı yüzde 66.1, iki elini kullanabilenlerin yüzde 29.4, solakların yüzde 5.5.

Solaklık, erkeklerde daha fazla görülüyor. Ancak annesi solak olan çocukların solak olma ihtimalleri daha fazla. Yine bir araştırmaya göre prematüre bebeklerin yüzde 54'ü, tek yumurta ikizlerinin yüzde 18'inde ikizlerden biri solak.

Haberin Devamı

Solaklar, ellerini, ayaklarını, gözlerini ve kulaklarını 'farklı yönde' kullandıkları için daha sakar oluyorlar, hatta daha erken ölüyorlar. Soldan sağa değil, sağdan sola doğru işleyen bir dünyada yaşamaları gerekiyor. Küçük yaşlardan itibaren kendilerine uygun olmayan aletleri kullanıyorlar.

BİLİMADAMLARI HALA ARAŞTIRIYOR

ÜNLÜ SOLAKLAR
Napolyon, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rafael, Büyük İskender, Sezar, Albert Schweitzer, Beethoven, Albrecht Durer, Picasso, Marlyn Monroe, Mozart, Greta Garbo, Charlie Chaplin, Mark Twain, Karındeşen Jack, Colin Powell, Fidel Castro, Steve Forbes, Jimmy Carter, Kraliçe Victoria, Michael Landon, Prens Charles, Ronald Reagan, Bob Dylan, Danny Kaye, Peter Fonda, Demi Moore, Ringo Starr, Tom Cruise, Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Mark Spitz, Bill Clinton, Jim Hendrix, John McEnroe, George Michael, Paul McCartney, Oprah Winfrey, Goldie Hawn, Matt Dillon, Phil Collins, Dennis Quaid, Einstein, Ben Stiller, Nicole Kidman, Arif Sağ, Sergen Yalçın, Cengiz Çandar.

Haberin Devamı

Bilim solaklığın nedenleri konusunda kesin yargılara varmış değil. Bu nedenler arasında üç tanesi öne çıkıyor:

 Doğum öncesinde bir nedenle erkeklik hormonu (testosteron) artışı olması,

 Doğum öncesi fetüs beyninin bir süre oksijensiz kalması,

 40 yaş üzerinde gebe kalınması.

Solaklık ve solaklar üzerine araştırmalar yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yolcu kişisel web sitesinde solaklığın nedenleri konusunda şu bilgileri veriyor:

‘‘Sağ ve sol yanlılıkla ilgili teoriler iki genel gruba bölünebilir: Bünye-yaradılış farklılıkları ve öğrenme-alışkanlık sonucu. İlk teoriyi savunanlar bunu soyaçekim, iç organların eşit olmaması, vücudun iki tarafındaki kan damarlarının aynı hızla gelişmemiş olması, kol kemiklerinin aynı büyüklükte olmaması, çocuk doğmadan önce ana rahmindeki duruşunun getirdiği bünye farklılıklarına bağlıyorlar. İkinci teoriyi savunanlar ana-babanın ya da bakıcının çocuğa kazandırdığı alışkanlıkların etkin olduğunu belirtiyorlar.‘‘

Haberin Devamı

ANNEDEN Mİ, BABADAN MI?

Mc Manus ve Bryden adlı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sağ elini kullanan anne babanın solak bir çocuğa sahip olma şansı yüzde 9.5. Bu oran, anne ya da babadan biri solaksa yüzde 19.5'e yükseliyor. Anne ve baba solaksa çocuğun solak olma şansı yüzde 26.1'i buluyor.

Araştırmalar solakların, beyinlerinin sağ tarafını, sağlakların ise sol tarafını ağırlıklı olarak kullandığını gösteriyor. Kendisi de bir solak olan Psikiyatr Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, sağlaklarda beynin sol arka lobunun daha geniş ve uzun olduğunu söylüyor: ‘‘Beynin sağ yarımküresi sezgiler, sanat-müzik-nükte yetenekleri, ses-görüş-koku gibi duyuları, yüzleri hatırlama belleğini, puzzle tipi bilmece çözme, mors alfabesi kodlaması, harita okuma gibi uzaysal düşüncelerle ilgili işlevleri üstlenmiştir. Beynin sol yarımküresi sözcük yazılışlarını ve formüllerini öğrenme, problem çözme, mantıklı düşünme, ince motor hareketleri daha iyi yapma becerilerini temsil eder. Konuşma merkezi solda olduğu için sağlaklarda dil yeteneği daha gelişmiştir.‘‘

Haberin Devamı

Müzik, resim, spor alanında yapılan araştırmalara bakıldığında bu alanlarda başarılı olan solakların toplumdaki ortalama orandan daha yüksek olduğu görülüyor. Başarılı tenisçilerin yüzde 16'sı, müzisyenlerin yüzde 15'i, mimarların yüzde 13'ü solak. Örneğin 120
yıldır yapılan Amerika Açık Tenis Turnuvası'nın 118 erkek şampiyonundan 24'ü, 113 kadın şampiyonundan yedisi solak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!