Yarın da bugünkü yanlışları, bir başkası araştırır

Güncelleme Tarihi:

Yarın da bugünkü yanlışları, bir başkası araştırır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2012 00:00

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu dün ilk randevusunu Güniz Sokak’taki konutunda ziyaret ettiği 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i dinleyerek gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Siyasetin ‘Bir bilen’i Demirel, darbe iddialarıyla ilgili soruşturmaları değerlendirirken, “Bugün siz geçmişteki bazı eylemleri, yanlışları araştırıyorsunuz, yarın da bugünkü yanlışları bir başkası araştırır” dedi ve şöyle konuştu: “Dolayısıyla herkes hukuk içinde kalmalıdır. Bir yanlışı araştırırken yeni mağduriyetler yaratılmamalıdır. Bu süreçlerde en çok mağdur olmuş biri olarak bunu benim kadar kimse bilemez. Orta yerde bir darbecilik iddiası varsa elbette mahkeme edilir ama bu herkesin hukukunu koruyarak yapılmalıdır. Yeni mağduriyetler yaratacak işlem ve eylemlerden kaçınılmalıdır.” Demirel, “Dün dündür, bugün bugündür demeyeceğim, o çok konuşuldu. Bugün şunu söyleyeceğim, ‘Bugünkü çamaşır dünkü güneşte kurutulmaz’ ” diye de konuştu.

Haberin Devamı

DEMİREL, VEKİLLERİ EVİNDEN AĞIRLADI / Foto Galeri

Ne yapacaktım, silahı var

Konuklarını, “Allah size kolaylık versin. Zor bir işle görevlendirildiniz” diye karşılayan Demirel, 3 saat süren görüşmede, darbelerde en büyük mağduriyeti siyasetçilerin yaşadığını söyledi. Demirel, “Neden önlemek için girişimde bulunmadınız?” sorusuna, “Ne yapacaktım, adam eline silahı almış, gelmiş. Nasıl karşı çıkacaktım? Siyasetçiler ne yapacaklardı, herkeste bir korku durumu vardı” diye karşılık verdi.

Zücaciyeye giren fil gibi

“Darbe tıpkı bir filin zücaciye dükkanına girmesi gibidir. Fil nasıl dükkanı dağıtırsa, darbeler de milleti dağıtır, zarar verir” diyen Demirel, “Her hal ve şartta darbeler kötüdür ve bir daha asla böyle dönemler yaşanmasın. Çünkü 60 ihtilali olmasaydı, Türkiye bugün farklı bir yerde olurdu. Eğer ülke başbakanını asmış olmasaydı” dedi.

Halk hiç sahip çıkmadı

“Halk iradesiyle gelen halk iradesiyle sandıkla gitmeli” ifadelerini kullanan Demirel, darbelerde halkın da hiçbir zaman seçtiği iktidarlara sahip çıkmadığını söyledi. Demirel, “12 Mart Muhtırası Meclis’te okunurken tek bir kişi ayağa kalkıp itiraz etti, yani Meclis de buna itiraz etmedi. (DEP’lilerin Meclis’ten yakapaça götürülüşüne de itiraz olmadığı söylenince) Haklısınız, evet o zaman da maalesef sahip çıkmadı” diye konuştu. 

ABD’nin dahli yok

Haberin Devamı

Darbelerde kesinlikle ABD’nin bir dahlinin olmadığını belirten Demirel, “kontrgerilla” ve “gladio” için, “Benim bunlarla ilgili bir bilgim yok”, “derin devlet” için de “Türkiye’de bir devlet vardır, başka devlet arıyorsanız o TSK’dır, darbeleri yapan da askeriyedir” dedi.

Asker MGK’da önlem istedi

28 Şubat için, “Postmodern ya da başka türlü darbe ya da muhtıra değil” diyen Demirel, “Nerede durdunuz?” sorusuna, “Devletin yanındaydım” yanıtını verdi. Erbakan’ın, 28 Şubat’ın ABD kriptosuyla başladığı iddiası için, “Kripto görmedim, bana gelseydi de reddederdim” diye konuşan Demirel, “28 Şubat öncesi Türkiye rahat değildi” dedi ve Hizbullah cinayetleri, tarikat iftarı, Kudüs gecesi örneklerini verdi. 4 Şubat’ta Erbakan’a mektup yazarak, “Neler oluyor” dediğini belirten Demirel, askerin de MGK’da “Bu irticadır” diyerek önlem istediğini söyledi.

MGK kararları son derece yasal

Haberin Devamı

18 maddelik MGK kararları arasında dindar insanlara yönelik hiçbir düzenleme olmadığını da belirten Demirel, AK Partili üyelerin, “Bunların altında Erbakan’ın imzası yoktu” itirazları üzerine, MGK Genel Sekreteri’nin, Erbakan’ın “MGK tavsiyelerinin uygulanmaya başladığı, yönetmelik ve genelgelerin uygulamaya konulduğu” söylediği 14 Mart tarihli yazısını gösterdi. MGK kararları için “son derece yasal” diyen Demirel, “Yasaya aykırı hiçbir yönü yoktur, Erbakan da istifa edinceye kadar 3 ay 18 gün bunları uygulamıştır” dedi.

İstifa et demedim

Demirel, Erbakan’ın, “Durum gergin, gerginlik devam etmemeli” diyerek istifa ettiğini söyledi. “İstifa et demedim. Edene de niye diye soracak halim yok, ben noter değilim” diyen Demirel, “Görevi neden Çiller’e değil de Yalım Erez’e verdiniz” sorusuna “Cumhurbaşkanı olarak kimin kuracağına inanırsam ona veririm, çoğunlukları olmuyordu, doğru da yaptım” yanıtı verdi.

Darbeyi önledik

Haberin Devamı

Demirel, 28 Şubat kararlarını işaret ederek, “Eğer bunlar gerçekleşmemiş olsaydı darbe de yapılabilirdi. Hükümetin de imzası olan bu kararları uygulayarak parlamentoyu korumuş olduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!