Güncelleme Tarihi:
YARGITAY, MHP’de tüzük kongresi için Çağrı Heyeti atanması kararını onamasına ilişkin hükmünün gerekçesini 3 günde tamamlandı. UYAP’a yüklenen 6 sayfalık kararda, yetkili yargı mercinin anayasa yargısı değil sulh hukuk mahkemesi olduğu; parti yönetiminin delegelerin çağrı taleplerini işleme almamasının kongre talebinin reddi olduğu; yargı yoluyla Çağrı Heyeti’nin görevlendirilmesinin hukuki olduğu belirtildi. Çağrı Heyeti’nin tarafsız olmadığı itirazı da reddedildi.
Gerekçede, özetle şunlar vurgulandı:
DÜZENLEME BOŞLUĞU
“Siyasi partilerde büyük kongreyi toplantıya çağırmak genel başkan, genel başkanlığın boşalması halinde merkez karar ve yönetim kuruluna aittir. Yeter sayıda üyenin olağanüstü büyük kongre talebinin partiye ulaşması üzerine, yerine getirileceği süreye ilişkin Siyasi Partiler Kanunu, Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nda düzenleme olmadığı doğrudur. Ancak bu hususun kanun seviyesinde bir düzenleyici işleme konu olması da gerekmez.
Dernekler Yönetmeliği’nin 13. maddesinde yer alan, ‘Genel kurul, dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağanüstü toplanır’ düzenlemesi, siyasi partilerin her kademedeki olağanüstü kongreleri için de uyulması gereken norm niteliğindedir.
Gereğinin yapılmamış olması olağanüstü kongre çağrısında bulunanlara Türk Medeni Kanunu’nun 75/2 meddesi gereğince çağrı kurulu görevlendirilmesi için yargıya başvurma hakkı verir. Ancak parti yönetiminin olağanüstü büyük kongreyi toplamayacağı yönünde bir irade önceden ortaya çıkmış ise bu süre beklenmeksizin de hakimden görevlendirme talebinde bulunmak mümkündür.
Beşte bir oranına ulaşan delegenin süresi içinde yaptığı ve kabule bağlı olmayan toplu karar biçimindeki irade beyanıyla oluşan olağanüstü kongre çağrısı muhatabına ulaşmakla hukuku sonuçlarını doğurur. Bu sonuç hem çağrıda bulunanları hem de parti yönetimini bağlar. Beşte bir oranına ulaşan delegenin toplu karar biçimindeki irade beyanıyla oluşan kongre çağrısı siyasi partiyi yasal olarak bağlar. Beşte bir delegenin talebine rağmen olağanüstü kongrenin yapılıp yapılmamasının parti genel başkanı ve merkez yönetim kurulunun takdirine bağlı olduğu şeklindeki savunma yerinde görülmemiştir.”
Genel başkan adaylarından Sinan Oğan’ın avukatı Kürşat Ergün, Yargıtay kararının içtihat niteliği taşıyan bir karar olduğunu belirterek, Çağrı Heyeti’nin kongre tarihini belirleyeceğini söyledi.