A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 17:10
Yargıtay, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Atatürk'ün, İş Bankası hisselerinden Türk Tarih Kurumu'na verilmek üzere CHP'ye bıraktığı hisselerin, 2000 yılı temettü geliri olan 327 milyar 708 milyon 673 bin TL'nin yasal faiziyle birlikte ödenmesine ilişkin kararını onadı.
Türk Tarih Kurumu,
Atatürk'ün Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na verilmek üzere CHP'ye bıraktığı İş Bankası hisselerinin 2000 yılına denk düşen temettü geliri olan 327 milyar 708 milyon 673 bin liranın yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle dava açtı.
Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek, davanın sonuçlandığı 21 Eylül 2004 tarihi itibariyle nemasıyla birlikte 1 trilyon 190 milyar 750 milyon 359 bin 92 liranın, Türk Tarih Kurumu'na ödenmesine karar vermişti. CHP, bu kararı temyiz ederek bozulmasını istemişti.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde, bugün yapılan duruşmada, CHP'nin avukatı Şahin Mengü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun özel hukuk tüzel kişisi olarak kurulduğunu, ancak 1982 Anayasası ile bu yasanın değiştirildiğini anımsattı.
Miras hukukuna herkesin saygı göstermek zorunda olduğunu söyleyen Mengü, “Bunun aksini düşünmek, hukuk devleti ilkesinden vazgeçmektir. Bir özel hukuk tüzel kişisi ancak, genel kurul kararıyla veya mahkeme kararıyla ortadan kaldırılabilir” dedi. Mengü, kararın bozulmasını istedi.
Türk Tarih Kurumu'nun avukatı Eser Güngör ise Atatürk'ün vasiyetine göre, İş Bankası hisselerinden Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na verilecek nemanın ancak CHP'nin talimatıyla gerçekleşebildiğini anımsattı.
Atatürk'ün, her iki kurumun da ileride bir akademiye dönüştürülmesini istediğini anlatan Güngör, CHP'nin, İş Bankası'nda 4 üye ile temsil edildiğini, bu üyeliklerden ikisinin Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na verilmesi gerektiğini öne sürerek, yerel mahkeme kararının bu yönde düzeltilerek onanmasını talep etti.
Duruşmanın ardından Yargıtay 4. Hukuk Dairesi temyiz istemini karara bağladı. Daire, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını, oy çokluğuyla düzelterek onadı. Daire, vekalet ücretinin yanlış hesaplandığını belirleyerek, bu bölümü düzeltti.
Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun, İş Bankası hisselerinden kendilerine düşen payın, CHP tarafından aktarılmadığı gerekçesiyle, 2000 yılından sonraki yıllar için açtıkları davalar bulunuyor. Bu davalar halen Ankara'daki mahkemelerde sürüyor.