Güncelleme Tarihi:
Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'de 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı protestolarında polis ve sivil kişilerin saldırısına uğrayıp tedavi gördüğü hastanede 38 gün sonra yaşamını yitirmişti.
Eskişehir’de açılan, kamu güvenliği gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilen davada mahkeme, 21 Ocak 2015'te açıkladığı kararında tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a, "Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan, suçun işleniş biçimi, meydana gelen sonucun ağırlığı göz önüne alınarak 13 yıl hapis cezası verdi. İyi hal nedeniyle altıda bir oranında indirim yapılan ceza 10 yıl 10 aya düşürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut'a ise "Ölüme neden olma" suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. İyi hal nedeniyle yapılan indirimle ceza 10 yıl olarak açıklandı.
Tutuklu sanıklar İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever'e "Kasten yaralayarak ölüme neden olma" suçundan verilen sekizer yıl hapis cezası ise altıda bir oranında uygulanan iyi hal indirimiyle 6 yıl sekizer aya indirildi.
Tutuklu sanık Ebubekir Harlar, "Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fiil tam olarak gerçekleşmediği için ceza önce yüzde 50, ardından da altıda bir oranında iyi hal indirimiyle 3 yıl 4 aya düşürüldü.
Harlar'ın, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.Tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar ise beraat etti.
SAVCI VE AİLE TEMYİZ ETMİŞTİ
Kayseri Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kalkan, 10 yıl 10 ay hapis cezası verilen sanıklardan polis memuru Mevlüt Saldoğan hakkındaki karara itiraz etmişti. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi de sanıklara "Kasten adam öldürme" suçundan ceza verilmesi istemiyle yerel mahkeme kararını temyiz etmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, temyiz istemine ilişkin tebliğnamesinde, yerel mahkeme kararının onanmasını istemişti.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozdu. Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise reddedildi.
Kararda, Mevlüt Saldoğan'ın avukatının son duruşmaya katılamadığı, bu nedenle son savunma için süre istemesine rağmen talebin mahkeme tarafından kabul edilmemesi bozma gerekçesi sayıldı. Ayrıca, davanın kasten öldürme suçundan açılmasına karşın kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan ceza veren mahkemenin sanıklara bu suçtan ek savunma hakkı vermemesi de usule aykırı bulundu.
Karar doğrultusunda dosya, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderilecek.
DAVA YENİDEN KAYSERİ'DE GÖRÜLECEK
Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, kendileri ve sanık avukatlarının karara itiraz ettiğini, Yargıtay'ın şu an sadece tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın avukatının savunma hakkının kısıtlandığı yönündeki itirazını değerlendirdiğini söyledi.
Saldoğan ve avukatının karardan önceki duruşmada savunma yaptığını ancak son duruşmada bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, "Yargıtay bunu eksiklik olarak görmüş. Yargıtay, sanık müdafinin son celsede savunma yapması ayrıca ek savunma hakkının verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bundan dolayı da kararı usulden bozdu. Kayseri'de görülecek mahkemeyle eksiklerin giderilmesi sağlanacak. Mevlüt Saldoğan'ın avukatının savunması alınacak. Bizim itirazlarımız şu an için değerlendiriliyor. Temyiz taleplerinin incelendiği söylendi" diye konuştu.
'KARARI GÖRMEK LAZIM'
Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından verilen kararın ardından, Korkmaz ailesinin avukatı, Ali İsmail'in ağabeyi Gürkan Korkmaz, "Şu anda bir şey diyemiyoruz. Gerekçeli kararı görmek lazım. Zira Yargıtay Ceza Dairesi neyin eksik olduğuna karar vermiş, bilemiyoruz" dedi.
Avukat Korkmaz, "Kararı biz de öğrendik. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bu kararı hangi usulü gerekçe göstererek bozduğunu henüz bilmiyoruz. Bunu ancak gerekçeli karar çıktıktan sonra anlayabiliriz. Yargıtay, sanıyorum mahkemenin usul açısından neyi eksik yaptığını saptayıp, böyle bir karar almıştır. Esastan çok usulden bir bozma kararı gibi görünüyor. Görüp, ona göre açıklamada bulunacağız" diye konuştu.
Öte yandan, Yargıtay'ın usulden bozma kararı Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne henüz ulaşmadığı belirlendi. Mahkeme gerekçeli karara göre hareket edecek.