Yargıtay, “üfürükçüye” verilen cezayı az buldu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, “üfürükçüye” verilen cezayı az buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2012 11:40

Yargıtay 15. Ceza Dairesi, kişilerin fotoğraflarından geleceği gördüğünü, muska yoluyla ailevi sorunları çözdüğünü söyleyerek, kendisine inanan vatandaşlardan para, altın ve cinlerine yedirmek için kurbanlık koyun alan üfürükçüye verilen cezayı az buldu. Üfürükçünün yaptığı muskaların içinden ise fotokopi belgeler ile alışveriş fişleri çıktı.

Haberin Devamı

YARGITAY’dan sektör haline gelen büyücü ve falcılara kötü haber geldi. Yargıtay 15. Ceza Dairesi, yaptığı muskaların içinden alışveriş fişi çıkan, “cinlere yediriyorum” diye müşterilerinden kurbanlık koyun alan, felaketleri önlemek için de altın bilezik toplayan büyücü sanığın eyleminin “nitelikli dolandırıcılık” olduğuna karar verdi. Yargıtay kararında “Dini inanç ve duyguların aldatma aracı olarak kötüye kullanılıp hileli hareketlerle menfaat temininin nitelikli dolandırıcılık” olduğu vurgulandı.

CEZAEVİ KAPISI ARALANDI

/images/100/0x0/55eb2216f018fbb8f8ad5769
 

Polis operasyonlarıyla toplanıp, aldıkları 2-3 aylık cezalarda ertelenen büyücüler için bu karar aleyhte örnek karar niteliği taşıyor. Yargıtay kararı ışığında artık 2-7 yılla “nitelikli dolandırıcılıktan” yargılanacak büyücüler ve falcılar için suçun alt sınırı 2 yıl olduğu için cezaevi kapısı aralandı.

Haberin Devamı

BÜYÜCÜĞÜM DİYE ALTIN TOPLADI

Dava dosyasına göre, geçen yıl Konya’da yaşayan ve büyücü olduğunu iddia eden bir kişi “Fotoğrafa bakıp geleceği görüyorum. Muskayla ailevi sorunları çözüp, hastalıkları tedavi ediyorum” diye müşteri topladı. Bazı müşterilerinden idrar örneği ve altın aldı. İdrarla birlikte altınları kavanoza koydu. Kavanozu yataklarının başucuna koyup ara sıra üfletmek için getirmelerini istedi. Üfleme seansları sırasında altınlar kayboldu. Altınlarının kaybolduğunu gören müşteriler, şüphelenip muskalarını açtılar. Muskaların içinden ise fotokopi belgeler ile alışveriş fişleri çıktı. Bazı müşterilerden hasta yakınlarını iyileştirmek ve cinlere yedirmek amacıyla kurbanlık koyun aldığı ortaya çıktı.Çeşitli tarihlerde para, altın, kurbanlık koyun, bilezik, altın set takımı gibi değerli eşyalarını bu kişiye veren müşteriler kandırıldıklarını anlayınca şikayetçi oldular.

DİNİ İSTİSMAR NİTELİKLİ DOLANDIRICILIĞA GİRER

Konya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan davada tutuksuz yargılanan sanığa üç ay hapis cezası Yargıtay’da temyiz edildi. Yargıtay 15. Ceza Dairesi cezayı bozdu ve sanığın 2-7 yıl hapis öngören TCK 158/1-a’daki “nitelikli dolandırıcılık” suçundan cezalandırılmasını istedi. Kararda şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Din, bir topluluğun sahip olduğu kutsal kitap, peygamber ve Allah kavramını da genellikle içinde bulunduran inanç sistemi ve bu sisteme bağlı olarak yerine getirmeye çalıştığı ahlaki kurallar bütünüdür. Dini inanç, dine inanan, belirli bir dine mensup kişinin duygularıdır. Bir insanın dini inanç ve duyguları ile doğup büyüdüğü terbiyesini aldığı ailesi, çevresi ve içinde bulunduğu toplum arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Nitelikli dolandırıcılığın gerçekleşebilmesi için dini kurallara bağlı olanların önem verdiği değerler, dini inanç ve duyular aldatma aracı olarak kötüye kullanılmalıdır. Sanık da yaptığı hileli hareketlerle, şikayetçilere yönelik haksız menfaat temin etmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!