ANKA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2007 09:13
Yargıtay 2. Ceza Dairesi, geçim sıkıntısı çektiği için mühürlenen su saatine galvaniz boru takarak 'su hırsızlığı' yapan sanığın beraat kararını bozdu. Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Ceza Dairesi, hayati önem taşıyan suyu kullaanarak acil ihtiyacını karşılayan sanığı verdiği kararla suçlu buldu
Yargıtay 2. Ceza Dairesi, geçim sıkıntısı çektiği için mühürlenen su saatine galvaniz boru takarak 'su hırsızlığı' yapan sanığın beraat kararını bozdu. Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Ceza Dairesi, hayati önem taşıyan suyu kullaanarak acil ihtiyacını karşılayan sanığı verdiği kararla suçlu buldu.
Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi, günü birlik bir işte sigortasız çalışan N.Ş.'nin mühürlenen su saatinin mührünü kırarak, su ihtiyacını gidermesinin suç oluşturmayacağına hükmetti. Mahkeme'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Ceza Dairesi şu gerekçeyi yazdı:
"Sanıgın mührü kırarak sayaç yerine galvaniz boru bağlamak suretiyle kaçak su kullandığı iddiası ile hakkında tutanak düzenlendiği anlaşılmakla; 5237 sayılı TCK 147. maddesinin şartlarının oluşmadığı gözetilerek duruşmaya devamla suça konu olayla ilğili tüm deliller toplanarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, sanığın günü-birlik sigortasız çalışması nedeniyle ekonomik durumunun zayıf olduğu ve insan yaşamı için hayati önem taşıyan suyu kullanarak ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için bu suçu işlendiği şeklindeki yasal olmuyan gerekçeyle, 5237 sayılı TCK'nın 147. maddesi uyarınca ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekir."
Yargıtay'ın bu kararının ardından geçim sıkıntısı çektiği iddiasıyla "su hırsızlığı" suçunu işleyenler, hapis cezası talebi ile yargılanarak hüküm giyecek. Mahkeme, TCK'nın 147. maddesine dayanarak sanığın beraatine karar vermişti. TCK'nın 147. maddesi şöyle:
"Hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi hâlinde, olayın özelliğine göre, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir." (ANKA)
(