Yargıtay: Pul paramız yok, işler duracak

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Pul paramız yok, işler duracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2003 01:51

Yargıtay Başkanı Özkaya, 200 bin dosyanın pul parası olmadığı için beklediğini, bütçeye 2.5-3 trilyon konulmaması durumunda "Yargıtay'ın duracağı"nı belirtti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçesi görüşülürken konuşan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, parasızlıktan pul alamadıkları için 200 bin dosyanın beklediğini söyledi. Özkaya, bütçeye 3 trilyon lira konulmaması durumunda  Yargıtay’da işlerin duracağını söyledi.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ‘parasızlığın’, ‘pulsuzluğa’ dönüştüğünü açıkladı. Özkaya, ‘bir hukuk faciası’nı, ‘para olmadığı için pul alınamadığından 200 bin dosyanın beklemekte olduğu’nu söyleyerek kamuoyuna duyurdu.

TBMM Plan ve Bütçe Komuisyonu'nda Yargıtay bütçesinin görüşüldüğü sırada konuşan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Komisyon üyelerinin dikkatini, Yargıtay'ı durdurma noktasına kadar getiren parasızlık konusuna çekti.

Özkaya, Komusyon'da konuşunken, parasızlık dışında, bina ve kadro yetersizliği, kullanılan yapılardaki bakımsızlıktan da şikayet etti. Yargıtay Başkanı, parasızlık dışında, ‘fiziki imkanların’ da Yargıtay'ın çalışmasını engellediğini belirtti.

3 TRİLYON LAZIM

Başsavcılık ve ceza dairelerinde toplam 200 bin dosyanın, ‘pul’ olmadığı ve Yargıtay'ın ‘pul alacak parası da bulunmadığı’ için beklediğini söyleyen, Öztaya Bütçeye 2.5-3 trilyon lira konulmaması durumunda Yargıtay duracak. Pul bekleyen dosyaların birikmesi nedeniyle, ceza dairelerinin yeri kalmadığından yeni dava dosyası da kabul edilmiyor'' dedi.

2003 bütçesinde, ‘Yargıtay’ın pul parası' için ayrılan ödeneğin 800 milyar lira olduğunu belirten Özkaya, ‘‘Puldan tasarruf olmaz ki, yani adaletten hiçbir zaman tasarruf olmaması lazım. Geçen senekiler gibi tebligatlara tahdit getirilmemeli. Bütçeyle sınırlama getirilirse, yeterli tahsis yapılmazsa tebligat durur ve mahkemeler, daireler çalışmaz. Müzakereler başlamaz, o dosyalar elde kalır. Yargıtay durur. Puldan tenkisat yapılamaz’’ diye konuştu.

PUL PARASI LÜTFEN

Bütçenin artırılması için Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten yardım istediğini anlatan Özkaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda uyum yasasıyla değişiklik yapıldığı için başsavcılık tebliğnamelerinin davanın taraflarına tebliğ edilmesi gerektiğini anımsattı. Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘AİHM, tebliğnameler tebliğ edilmediği sürece seni mahkum ederim, diyor. Kanunla bu zorunluluk getirildi. Şimdi harıl harıl 11 ceza dairesi durmadan çalışıyor. Başsavcılıkta ve dairelerde 200 bin dosya birikmiş durumda bekliyor. Bunların tebliği gerekiyor. Her dosyada taraf durumuna göre pekçok tebligat yapılacak. Bazı dosyaların tarafları 600-700 kişiyi buluyor, bunların hepsinin tebliğ edilmesi lazım. Başsavcılığa sorduk ellerindeki dosyaların tebliği için 2.5 trilyon gerekiyor. Bize asgariden hiç olmazsa 3 trilyon lira pul parası gerekiyor.’’

Kanalizasyon patlıyor hakim kokusuyla çalışıyor

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Yargıtay'ın ek binasının altında İçişleri bakanlığı ve Jandarma Komutanlığı'nın kanalizasyon borularının geçtiğini ve bu boruların zaman zaman patladığını da söyledi. Özkaya, patlayan borulardan müthiş bir koku yayıldığını belirterek, ‘‘Bu koku içinde hákimler nasıl çalışacak?’’ diye sordu.

El arabasıyla her gün 3 bin dosya taşınır mı?

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Yargıtay'ın ek binasıyla, ana binası arasında her gün el arabasıyla 2-3 bin dosya taşındığını söyleyerek bir başka soruna da işaret etti. Özkaya, ‘‘Her dairenin iki odacısı var zaten, onlar akşama kadar anca dosya taşır, ne zaman diğer işler yapılacak?’’ sorusunu yöneltti.

Enerji Bakanlığı'nın binası tam bize göre, onu istiyoruz

Komisyonda, devletin içinde bulunduğu ekonomik durumu bildikleri için kendilerinin de kılı kırk yararak bütçe hazırladıklarını vurgulayan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, çalıştıkları ve SİT alanı içinde yer alan tarihi binaların kendilerine yetmediğini belirtti. Özkaya, ‘‘Biz acilen bina istiyoruz. Henüz kesin bilmiyorum, ancak benden önceki yönetim bir araştırma yapmış bizim ihtiyacımıza káfi gelir diye, Milli Kütüphane'nin karşısındaki Enerji Bakanlığı Binası, onu istiyoruz’’ diye konuştu.

Çiçek: Adalet'in durumu benim yüzümü kızartıyor

Adalet Bakanlığı'nın binde 7.5 olarak geçen bütçesinin, TBMM'de görüşülmesi sırasında Bakan Cemil Çiçek isyan etti. Bütçeyi ‘‘utanç verici’’ diye niteleyen Çiçek, şunları söyledi: ‘‘Adaletin içinde bulunduğu manzarayı görünce Adalet Bakanı olarak yüzüm kızarıyor. Eğer hukuk devletiysek, kim nereden keserse kessin, Adalet Bakanlığı bütçesinden zırnık kesilmemesi lazım. Aksi takdirde Anayasa'da yer alan ‘hukuk devleti' kavramı fantezi maddesi olmaktan öteye geçmez. Bir yabancı heyet geldiğinde götürüp gezdirecek bir adliyemiz yok. Hákim odaları bekçi kulübelerinden kötü. Mahkemeler avukatlardan, davalılardan dosya kağıdı ister hale düştü.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!