Yargıtay, PKK'lıya ‘teslim olma’ yolunu açtı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay, PKKlıya ‘teslim olma’ yolunu açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2006 15:00

PKK’dan kaçıp güvenlik güçlerine kendiliklerinden teslim olanların, eğer silahlı eyleme katılmamışlarsa, ceza almaktan kurtulmaları için bundan böyle ‘pişmanlık’ veya ‘topluma kazandarma’ yasaları gibi yeni yasa beklemesine gerek kalmadı.

Haberin Devamı

Örgütten kendi isteğiyle ayrılan bir PKK’lının avukatının temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, ‘herhangi bir suça iştirak etmeyenlerin, yürürlükte olan yeni TCK’nın 221/2 maddesine göre, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ceza alamayacağı’ kararına vardı.

Son bir yıl içerisinde bu maddeden 67 PKK'lının yararlandığı belirtilirken, süre sınırlaması olmaması nedeniyle, yasadan yararlanmak isteyenlerin sayısının Yargıtay'ın bu kararıyla artması bekleniyor.

PKK’nın çökertilmesi için devlet tarafından şimdiye kadar çıkartılan birçok pişmanlık yasası beklenen yararı sağlamazken, bu yasaların yerini tutacak yasa maddesinin yeni TCK’da bulunduğu, Yargıtay kararıyla onaylandı.

TCK’nın konuyla ilgili 221/2 maddesinde, ‘Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz’ deniliyor. Bu hükme rağmen, PKK’dan kendi isteğiyle ayrılan örgüt üyelerinden bazılarının, yargılandıkları mahkemeler tarafından cezaya çarptırılması ve bu yasa hükmünden yararlandırılmamasına, Yargıtay son noktayı koydu.

Haberin Devamı

KARARA KONU DAVA

PKK’nın Kuzey Irak'ın İran sınırında bulunan Kandil Dağı'nda eğitim gören İ.K., 2003 yılı ağustos ayında örgütten ayrılarak Mesut Barzani liderliğindeki IKDP peşmergelerine teslim oldu. Peşmergeler tarafından teslim alındıktan sonra tutuklanan İ.K., bir süre cazevinde tutulduktan sonra bir ailenin himayesine verildi.

Kuzey Irak’ta bu ailenin yanında barınırken kaçan İ.K., kaçak yollardan girdiği Türkiye’de güvenlik güçlerine 7 Haziran 2004 tarihinde teslim oldu. Hakkında Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan dava açılan İ.K., Topluma Kazandırma Yasası'nın yanı sıra, yeni yürürlüğe giren TCK’nın 221/2 maddesinden de yararlanmak için başvuruda bulundu. Ancak mahkeme, Topluma Kazandırma Yasası'nın yürürlük süresinin dolması ve yeni TCK’nın 221/2 maddesinde belirtilen etkin pişmanlık hükmünün de PKK örgütü üyelerine uygulanamayacağını belirterek, ‘Her ne kadar TCK’nın 221/2 maddesinde etkin pişmanlık hükmü varsa da, bu hükmün henüz amaç suçun işlenmesine yönelik faaliyetlere girmemiş olan veya bu faaliyetlere kalkışmamış olan suç örgütleri için öngörüldüğü’ gerekçesiyle, İ.K.’yı 13 Hziran 2005 tarihinde ‘örgüt üyeliğinden’ 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

TEMYİZ BAŞVURUSU

İ.K.’nın avukatı Yılmaz Demiroğlu, mahkemenin bu kararı üzerine Yargıtaya temyiz yoluna gitti. Avukat Yılmaz Demiroğlu, müvekilinin örgütten kendi isteğiyle ayrıldığını, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni TCK’nın 221/2 maddesi gereğince ceza almaması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

“Yeni TCK’nın 221/2 maddesi, örgüt içerisinde bulunurken herhangi bir silahlı eyleme katılmayan ve örgütten kendi isteğiyle ayrılacak olanların, TCK’nın mevcut hükümleri çerçevesinde etkin pişmanlıktan yararlanarak ceza alamayacağını açık bir şekilde dile getiriyor. Ancak buna rağmen müvekilim hakkında mahkeme, TCK’nın bu maddesini değişik yorumlayarak, 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Sadece müvekkilime değil kendisiyle birlikte aynı suçtan yargılanan F.M.A.’ya da aynı cezayı verdi. Biz bunun üzerine mahkemenin usul ve yasaya aykırı karar verdiğine kanaat getirerek, diğer sanık avukatıyla birlikte temyiz başvurusunda bulunduk.”

Haberin Devamı

YARGITAY KARARI BOZDU

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin, temyiz başvurusu üzerine 26 Aralık 2005 tarihinde oybirliğiyle verdiği kararında şöyle denildi:

“Örgüt üyesi olarak, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenmesine iştirak etmeyip, kendiliğinden özgür iradesiyle örgütten çekildiğini bildirerek, ilgili makamlara teslim olduğu kabul edilen sanıklar hakkında, etkin pişmanlıklarının subutu halinde 5237 sayılı TCK’nın 221/2 maddesinin uygulanması gerektiği gözetilmeksizin, yasanın anlam ve amacına uygun düşmeyecek şekilde bu konuda red kararı verilmesi, 5237 sayılı TCK'nın 58'inci maddesi, örgüt mensubu olan sanıklar hakkında hükmolunan hapis cezalarının infazı sırasında ve infazından sonra uygulanmak üzere denetimli serbestlik uygulaması getirmiş, ayrıca sanıklar hakkında uygulanacak infaz rejiminin de buna göre belirlenmesi öngörülmüştür. Maddenin kapsam ve amacından anlaşılacağı üzere bu hususlar bir ceza değil, cezaya bağlı olarak uygulanacak infaz rejimi ile ilgili olup, bu konuda gerek Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, gerekse Dairemizin yerleşik uygulamaları karşısında kazanılmış hak oluşturmayacağı da gözetilerek, silahlı örgüt üyeliği suçundan mahkum olan sanıklar hakkında anılan maddenin uygulanmasının gözetilmesi, Kanuna aykırı sanık avukatları ve C. Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden bozulmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Haberin Devamı

YENİ PİŞMANLIK YASALARINA GEREK YOK

Avukat Yılmaz Demiroğlu, yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu bu kararla birlikte, yeni TCK’daki etkin pişmanlığa ilişkin tereddütlerin ortadan kalktığını belirterek, “Bu karar olumlu olup, anayasanın eşitlik ilkesi de gözetildiğinde, silahlı veya silahsız tüm suç örgütleri için geçerli olduğunu ortaya koydu” dedi.

Şimdiye kadar çok sayıda PKK'lı, örgütten kendi istekleriyle ayrılmalarına ve yargılandıkları mahkemelerde pişmanlık veya topluma kazandırma yasalarından yararlanmak istemelerine rağmen, ‘ilgili yasaların yürürlükten kalkması ve süreli yasa olması’ nedeniyle çeşitli hapis cezalarına çarptırılıyordu. Ancak, 2005 yılı 1 Haziran'da yürürlüğe giren TCK’nın 221/2 maddesine göre, örgütten kendi istekleriyle ayrılanların, Yargıtay 9'uncu ceza dairesinin bu kararıyla birlikte, yeni pişmanlık yasalarını beklemelerine gerek kalmadı.

Haberin Devamı

Hukukçular, Yargıtay'ın bu kararı ışığında, bundan sonra kendiliğinden teslim olacak eyleme karışmamış PKK'lıların, TCK'nın 221/2 maddesinden yararlanabileceklerini belirtti.

YASADAN 67 PKK'LI YARARLANDI

dAĞDAKİ PKK’lıların teslim olmalarını sağlamak amacıyla bugüne kadar çıkarılan Pişmanlık Yasası, Topluma Kazandırma Yasası gibi yasal düzenlemelerden daha etkili sonuç yeni TCK’da yer alan ‘Etkin pişmanlık’ uygulamasından alındı. Son 1 yıl içinde Kuzey Irak’tan gelen 67 PKK’lı güvenlik güçlerine teslim oldu. İfadeleri alınan PKK’lıların tümü serbest kaldı ve büyük çoğunluğu hakkında cezai işleme yer olmadığına karar verilerek dosyaları kapandı.

5237 sayılı yeni TCK’nın 221/ 2’inci maddesinde yer alan, ‘Örgüt üyesinin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde hakkında cezaya hükmolunmaz’ hükmü, son 1 yıl içerisinde 67 PKK’lının teslim olmasını sağladı.

1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren yeni yasadan çocuklarının yararlanmasını isteyen çok sayıda aile, PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunan kamplarındaki çocuklarıyla bağlantı kurup teslim olmalarını sağladı. Son 1 yılda Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı başta olmak üzere PKK’dan kaçıp KDP peşmergelerine sığınan 67 örgüt mensubu Habur Sınır Kapısı’ndan geçerek güvenlik güçlerine teslim oldu. Sorguları Silopi Verimli Jandarma Karakol Komutanlığı’nda yapılan PKK’lılar, daha sonra terör davalarına bakmakla yetkili olan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Haklarında örgüt üyesi olmak suçundan dava açılan PKK’lılar çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye olurken, büyük çoğunluğu hakkında etkin pişmanlık hükümleri kapsamında cezai işleme yer olmadığına karar verilerek dosyaları kapandı.

ŞARAPNEL YARASI OLAN BİLE YARARLANDI

Bir yetkili, örgüt içinde 15 yıldan fazla kalan kişilere de etkin pişmanlık uygulandığını belirterek, “Sanıklar silahlı eylemlere katılmadıklarını, Kuzey Irak’taki kamplarda kaldıklarını beyan ediyorlar. Ayrıca eylem evrakı olmayan ve aleyhinde beyan olmayan kişiler hakkında da etkin pişmanlık maddesi uygulanıyor. 1989 yılında örgüte katılan ve 2005 yılına kadar örgütte kalan Kerem Işık adlı PKK'lı da boynunda şarapnel yarası olmasına rağmen, hakkında eyleme katıldığına dair delil bulunamadığı için etkin pişmanlıktan yararlandı” dedi.

Serbest kalanlar çoğaldıkça teslim olmalarda da artış olacağını ifade eden aynı yetkili, “Daha önce çıkarılan pişmanlık ve topluma kazandırma yasalarında süre sınırlaması vardı. Ancak etkin pişmanlıkla ilgili madde TCK’ya konuldu. Yani süresiz olduğu için isteyen örgüt mensubu gelip teslim olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!