Yargıda deprem

Güncelleme Tarihi:

Yargıda deprem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2011 00:00

HSYK’nın 1816’sı adli, 254’ü idari hâkim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesi yargıda deprem etkisi yarattı.

YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan, kararnamenin “kıyım operasyonu” olduğunu savunarak, “İktidarın hoşuna gitmeyen kararları veren hâkimler sürüldü, HSYK yedek üyesi hâkimler terfi ettirildi” dedi.

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 1816’sı adli, 254’ü idari hâkim ve savcıyı kapsayan ve önceki gece yayınlanan yaz kararnamesi yargıda deprem yarattı. 16 Yargıtay savcısı ve 18 Yargıtay tetkik hâkimi kürsüye gönderildi, yerlerine kürsüden 109 kişi atandı. Bu kişiler arasında eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay’ın siyasi partiler bürosunda AK Parti’yi izlemekle görevlendirilen ancak bu görevinden alınan Zekeriya Sevimli ile HSYK yedek üyeliğine bireysel aday olan İdris Taşçan da yer aldı. Ticaret mahkemelerinin tek hâkimli yapılması nedeniyle 51 ticaret mahkemesi başkanı da bölgelerindeki hâkimliklere atandı.

Yedek üyelere terfi

YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan, yaz kararnamesinin “kıyım operasyonu” olduğunu savunarak, “Talepleri olmayan YARSAV yönetim kurulu üyeleriyle, HSYK seçimlerinde aday olan hâkim ve savcılarla, iktidarın hoşuna gitmeyen kararları veren hâkimler sürüldü, HSYK yedek üyesi hâkimler terfi ettirildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görev yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hasan Ali Atay, Zekeriya Sevimli, Ahmet Taşyurt, Ruşen Gültekin, Aysel Sevcan ve bir önceki dönem YARSAV yönetim kurulu üyesi Remzi Özdemir de talepleri olmaksızın atanmışlardır, sürgün edilmişlerdir” dedi.

Balyoz’da çarpıcı atama

Son adli yargı kararnamesiyle eşi Suna Türe Yargıtay üyesi seçilen HSYK yedek üyesi Hayrettin Türe, Ankara hâkimliğinden Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Kararnameyle Balyoz davasında 26 tahliye kararı veren Hâkim Yılmaz Alp, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nden Bakırköy Hâkimliği’ne atandı. Balyoz soruşturmasının Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar, İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili oldu. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin başkanı Ömer Diken, İstanbul hâkimliğinden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı ve terfi etti.

Habur hâkimi

Görev yeri olan Silopi’den zırhlı araçlarla Habur’a getirilen ve PKK mensuplarını sorgulayıp serbest bıraktığı için tepki gören Silopi Hâkimi Asabil Yırtıcı da terfi etti ve Akyazı yargıçlığına atandı. Yargıtay’ın, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in yargıladığı dava için istediği İsmailağa Cemaati soruşturması belgelerini göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Mustafa Karatay Ankara Hâkimliği’ne getirildi.

Parti sicili tutan atandı

Başsavcılıkta AK Parti dahil siyasi parti sicillerini tutan ve değerlendirmelerini yapan Yargıtay savcıları Hasan Ali Atay Adana’ya, Mahir Kaya İstanbul’a, Ufuk Şimşek Bursa’ya savcı olarak atandı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Aysel Sevcan ise Bakırköy Hâkimliği’ne atandı. Sevcan, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i başörtüsü sorununu çözemediği için “Kına yaksın” diye eleştirdiği için hakkında dava açılan gazeteci Abdurrahman Dilipak için dairenin kararına itiraz etmişti. Demokrat Yargı Derneği Genel Sekreteri Kemal Şahin de Kazan hâkimliğinden Küçükçekmece’ye gönderildi. Kayseri Belediyesi’nde CHP’nin gündeme getirdiği “rüşvet ve yolsuzluk” iddialarıyla ilgili soruşturmada takipsizlik veren İsmail Dalan, Erzurum Savcılığı’na atandı.

37 başkanın yeri değişti

İdari yargı kararnamesi ile ağırlıklı olarak Ankara ve İstanbul olmak üzere 37 idare ve vergi mahkemesi başkanının yeri değiştirildi. Ankara’daki atamaların çoğunun talep dışında yapıldığı belirtildi. HSYK seçimlerinde YARSAV’ın desteklediği listede yer alan İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Emin Ayhan Çarıkçı, Malatya Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine atandı. Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma açılması yönünde ilk kararı veren dairenin başkanı olan ancak bu karara, “Bakanlık olurunun incelenerek, uyuşmazlığın esası yönünden karar verilmesi gerekli” diye karşı çıkan Mürteza Güler, Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi Başkanlığı’ndan Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!