Güncelleme Tarihi:
Nazım Hikmet Kültür Merkezindeki toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek de katıldı.
Toplantıda konuşan, Yargıda Birlik Platformu Üyesi, Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, son yıllarda yargı yönetimini ele geçiren bir zümrenin, atamalarda liyakatı göz ardı ederek, farklı kriterlere göre atamalar yaptığını söyledi.
Özden, adaletin, kendi milletine hatta yargı camiasına zulmeder hale geldiğini savunarak, mahkemelerce verilen kimi kararların toplum vicdanını kararttığını, yargıya güvenin yüzde 60'lardan yüzde 20'lere gerilemesine neden olduğunu ifade etti.
"Bu gidişata 'Dur' demenin ve kısır döngüyü bozmanın zamanı gelmiştir" diyen Özden, Yargıda Birlik Platformu'nun, "hak edenlerin hak ettikleri yerde olmasını nasıl tesis ederiz" düşüncesiyle yola çıktığını anlattı. Özden, Platformun, etnik köken, siyasi görüş ve mezhep ayrımı yapmaksızın, kişilerin özel hayatına ve düşüncelerine saygı duyarak, görevi en liyakatlılara tevdi etmeyi amaç ve ilke edindiğini söyledi.
Özden, HSYK'nın yapısını bir grup zümrenin etkisinden uzak, şeffaf, demokratik, ehliyet ve liyakatı esas alan ilkeler çerçevesinde oluşturmayı, özlük haklarının iyileştirilmesini ve sicil affının sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi.
Platformun çalışmaları ve yaptıkları bölge toplantıları hakkında bilgi veren Abbas Özden, "Hakim ve savcılarımızın, durumun vehametini görerek, tek çözüm yolunun, herkesin HSYK'sını inşa etmekten geçtiğini göreceklerine ve gereğini yapacaklarına olan inancımız tamdır" diye konuştu.
Adaylar
Toplantıda, Yargıda Birlik Platformunun HSYK seçimleri için belirlediği adaylar tanıtıldı. Buna göre, Platformun adli ve idari yargı adayları şöyle:
"Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeyhep Şahin, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz.
İdari Yargı adayları:
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen, Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar, HSYK Üyesi Halil Koç, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Hasan Odabaşı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Gönül Sayın."
-Aday HSYK Başmüfettişi Yılmaz'ın konuşması
Adaylar adına konuşan HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz da yargı camiası üzerinde karanlık gölgeler bulunduğunu, paralel hesaplar yapıldığını savundu.
Yılmaz, "Yargı mensupları şahit oldukları ayrışmalardan, mücadelelerden, gruplaşmalardan bıkmış, yeniden sadece işini yapan, görevini hakkıyla ifa eden bir mesleki zemin talep eder duruma gelmiştir. Yargının kavgaların içine çekilmesine kimsenin gönlü razı değildir" diye konuştu.
"Tehlikenin farkındayız"
Yargı mesleğinin en büyük teminatı ve özelliğinin bağımsızlık ve tarafsızlık olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bir dönem bir slogan vardı: 'Tehlikenin farkında mısınız' diye. Şimdi bu soruyu tekrar soruyoruz ve 'Kesinlikte farkındayız, kesinlikle ciddiyetini görüyoruz, kesinlikle yıkımın farkındayız' diyoruz. Biz bu ülkenin sağduyulu, vicdanlı, hakkaniyetli ve yerli düşünen insanları olarak farklı inanç ve ideolojiler taşısak da evet tehlikenin farkındayız. Çünkü bunun milli bir konu olduğunun farkındayız. Bunun bir güvenlik sorunu olduğunun, bunun bir demokrasi karşıtı kalkışma olduğunun farkındayız. Bunun bir adalet ve ahlak sorunu olduğunun farkındayız."
Platform olarak açık, şeffaf, çoğulcu, renkli, demokratik bir kadro ile yola çıkmanın vicdani ve ahlaki rahatlığı içinde olduklarını dile getiren Mehmet Yılmaz, yargıya birlik, düzen ve dirlik gerektiğini iddia etti.
Yılmaz, "Gelinen noktada devletin işleyişi, milletin adalet talebi ve yargının güvenirliği, bağımsızlık ve tarafsızlığı ne yazık ki hukuk adamlarınca kimi yerde hukuk adına tehdit edilmektedir" dedi.
"Tarih unutmuyor..."
Yargının sorunlarını, siyasetin veya başka bir alanın sınırlarında
çözme çabalarının faydalı olmayacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Artık hakim ve savcılarımızın sorunlarını bilen, bilmekle de kalmayıp çözüm için uğraşan bir HSYK'nın vakti gelmiştir. Tarih unutmuyor, şükür ki, feraset sahibi meslektaşlarımız da unutmuyorlar. HSYK'nın acilen yargı üzerinde bir tehdit olmaktan çıkarılması gerekiyor. HSYK'nın yıllardır sümenaltı ettiği dosyalar dururken, birkaç haftalık dosyaları sırf siyasete bir cevap üretmek adına olumsuz bir şekilde işleme koymasındaki ikili tavrının bitmesi gerekiyor. Daha bir kaç ay evvel Bakanlıkta veya Kurulda olan isimler bugün sosyal medya üzerinde adaletten, hakkaniyetten, yargının siyasallaşmasından bahsediyor. Eserleriyle övünebilirler. Bugün artık bu işi düştüğü yerden kaldırmak görevi ve misyonu bize kalmıştır."
Adaylar, platform tarafından hazırlanan 13 maddelik etik sözleşmesini imzaladı.