Güncelleme Tarihi:
Ankara 11. İş Mahkemesindeki duruşmaya sendika yöneticileri ve çok sayıda avukatı katıldı.
Sendika Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, valiliğin avukatının duruşmada bulunmamasına karşın davayı takip edeceklerini belirtti.
Davanın usul ve esas yönünden yasalara aykırı olduğunu savunan Eminağaoğlu, davanın reddini istedi.
Sendikayı kurduktan sonra Danıştayda 6 dava açtıklarını, bunun, sendikanın tüzel kişiliğinin kabulü ve dava ehliyeti bulunduğu anlamına geldiğini anlatan Eminağaoğlu, "Bu çağda, kuruluşu izne tabi olmayan bir sendikanın yokluğunun tespitini istemek, hukuk devletine saygısızlıktır. Yargıda örgütlenme, yargıçlar için etik gerekliliktir" dedi.
Hakim Kadriye Çatal, Eminağaoğlu'nun beyanlarını dinledikten sonra "yasal süresinde açılmadığı" gerekçesiyle davanın reddine karar verdiğini açıkladı.
Eminağaoğlu, kararın ardından adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, davanın açılmasının suç olduğunu savundu ve "Konusu suç oluşturan bir dava hiçbir yerde dinlenemez. Bu, davayı açan kamu görevlileri için bir görev suçudur" dedi.
Sendikayı, Anayasa'nın 90. maddesine göre, Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere dayanarak kurduklarını kaydeden Eminağaoğlu, hükümet ve Ankara Valiliğinin, bu davayı açarak Anayasa'yı askıya aldığını ileri sürdü.
Eminağaoğlu, "bu mücadeleyi sürdüreceklerini" ifade etti.
Duruşma ve basın açıklamasını CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, bazı hakim, savcı, avukatlar ve adliye çalışanları da takip etti.